GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

6 fördelar med att studera utomlands för vuxna över 50

6 fördelar med att studera utomlands för vuxna över 50

Drömmer du om att resa utomlands och beställa en måltid på ett annat språk? Kanske fördjupa dig i utländsk film eller litteratur? Eller kanske bara utöka din vänskapskrets? Att lära sig ett nytt språk är ett utmärkt sätt att öppna upp sin värld på nya och spännande sätt.

Det är aldrig för sent att börja lära sig ett nytt språk. Vi vet att barn är som tvättsvampar med stor förmåga att härma och lagra, men vuxna har något ännu viktigare när det gäller språkinlärning - motivation.

Det finns inget bättre sätt att frigöra din motivation än att fördjupa sig i ett nytt språk och en ny kultur under en utlandsresa. Om du föreställer dig vilda fester och sovsalar på vandrarhem kan du inte ha mer fel. Utlandsstudier för äldre studenter kombinerar klassrumsundervisning med utflykter för att lära sig mer om den lokala kulturen, eller njuta av shopping, musik och gastronomi - allt utformat för att ge språket liv och berika dina resor.

Livet börjar vid 50. Så vad väntar du på? Det är dags att upptäcka fördelarna med att studera utomlands för 50-plussare.

1. Få nya vänner

Att hitta en passion, oavsett om det gäller resor, konst, mat eller språk - och dela den med andra kan öppna dörrarna till nya vänskaper. Vi vet också att sociala kontakter är lika viktiga som pengar och hälsa när det gäller lycka senare i livet. En utlandsstudieresa ger dig det bästa av två världar - likasinnade resenärer som delar din passion för språkinlärning.

2. Njut av kulturell berikning

Att fördjupa sig i en ny kultur är en fantastisk möjlighet att bredda sina perspektiv, nätverk och intressen. Det finns en hel värld av utländsk film, litteratur, musik och konst att upptäcka, och att lära sig ett språk öppnar upp den världen för dig på ett nytt sätt. Skådespelaren Colin Firth lärde sig italienska som vuxen och blev förälskad i italiensk litteratur som ett resultat av detta.

Att kunna konversera på en grundläggande nivå när du reser kan bryta ner barriärer mellan turister och lokalbefolkning och du kommer att bli förvånad över hur varmt du välkomnas efter att ha använt några lokala fraser.

3. Öka din hjärnkapacitet

Glöm blåbär och fet fisk, att lära sig ett främmande språk är ett utmärkt sätt att öka sin kognitiva förmåga. Ny forskning visar att vuxna i åldern 59-79 år som lärt sig ett nytt språk under bara fyra månader såg förbättringar i både hjärnans kognition (t.ex. tänkande, förståelse och problemlösning) och funktionella konnektivitet.

En annan studie med Alzheimerpatienter visade att personer som talade mer än ett språk utvecklade sjukdomen upp till fem år senare än enspråkiga.

4. Verkligen lära sig ett språk

Kanske har du testat appar som ger dig 5 minuter om dagen, eller så har du anmält dig till kvällskurser för att återuppliva dina språkkunskaper från skoltiden. Men med den taktiken kommer du inte långt. För att verkligen lära dig ett språk måste du fördjupa dig. Att studera utomlands ger dig chansen att ta formella lektioner på morgonen och sedan använda dina nya kunskaper på eftermiddagen när du utforskar museer, marknader, restauranger och konserter. Du kan också välja att bo hos en lokal familj och verkligen maximera din konversationstid. Detta tillvägagångssätt kommer att bidra till att ditt ordförråd och dina grammatiklektioner verkligen fastnar.

5. Utmana dig själv

När du blir äldre kanske det inte är lika naturligt att navigera i nya miljöer och utmaningar. Att studera utomlands uppmuntrar till personlig utveckling och självförtroende när du tar dig utanför din bekvämlighetszon. Föreställ dig hur stolt du kommer att känna dig första gången du kan prata med någon på spanska eller göra din beställning på italienska. Det är ett bra sätt att bevisa för sig själv att ålder bara är en siffra!

6. Äventyr och upptäcktsfärder

Att studera utomlands senare i livet ger dig chansen till nya äventyr och ett annorlunda sätt att resa. Du kommer inte bara att upptäcka en ny stad och dess kultur, utan du kommer också att upptäcka mer om dig själv och främja din nyfikenhet och kreativitet. Studieresor utomlands erbjuder utflykter som stadsvandringar, konstgalleriturer, matlagningskurser och tapasturer för att se till att du får ut det mesta av din utlandsresa.

Fördelarna med att studera utomlands är inte begränsade till yngre studenter, och kommer att berika livet för vuxna över 50 år.

Starta din utlandsresaLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer