GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 studietips för att få det bästa läsåret någonsin

5 studietips för att få det bästa läsåret någonsin

Det är dags att få de bästa betygen du någonsin haft. Här har jag har satt ihop en lista med 5 studietips (förutom ”drick allt kaffe i världen”) som kommer ge dig den bästa terminen någonsin.

Var organiserad och planera dina dagar

Var organiserad från första dagen. Markera alla viktiga datum och deadlines så fort du får kursplanen, och gör därefter upp en plan för terminen. Planera dina dagar genom att schemalägga lektioner, läxor och fritid. Om du har en 10 sidor lång uppsats som ska in om två veckor, skriv en sida varje dag, och se till att du har några dagar i buffert ifall något kommer emellan. På så sätt har du mer tid att redigera och korrekturläsa den.

Och kom ihåg: det är lika viktigt att vara organiserad när du väl slutar plugga, så det är lika bra att börja vänja sig redan nu.

Hitta en rutin som fungerar för dig

Det finns inget hemligt knep för hur du pluggar ”rätt”, men det finns många saker att tänka på. Börja med att hitta en rutin. Är du mer effektiv på morgonen eller kvällen? Studerar du bättre i grupp eller på egen hand?  Tänk på att ständigt testa och utveckla nya studieteknik. Utvärdera vad som fungerar bra och vad som fungera mindre bra och justera din strategi därefter. Planera så att du inte gör dina uppgifter i sista sekund. Var aktiv på lektionerna, ta anteckningar och ställ frågor – då lär du dig lättare.

Ta hand om dig själv

Ta pauser! Det är omöjligt att plugga åtta timmar i streck och inte tappa fokus. Prova 45/15 metoden: studera fokuserat i 45 minuter och ta sedan en paus i 15 minuter. Se till att du vilar ordentligt och att du tar tupplurar. Ät nyttigt och försök undvika frestelser som choklad och energidrycker. Drick vatten. Det kanske känns som att kaffe, och koffein, får dig att koncentrera dig bättre, men det är ingen bra ide i det långa loppet. När du slutar dricka koffeinet kan det få omvänd effekt istället. Motionera – motion har visat sig minska stress, hjälper dig att sova bättre, och förbättrar din koncentration och minne.

Och – sist men inte minst – kom ihåg att andas. Det är viktigt att slappna av, det är bra för både hjärnan och kroppen.

Ta hjälp av lärare och andra studenter

Se till att bli vän med både lärare och andra studenter. Om du är vänlig mot dina lärare kommer de vara vänliga tillbaka, och om du behöver hjälp är det lättare att fråga dem om ni redan känner varandra. Kom ihåg, lärare är också människor, så se till att vara uppmärksam på lektionerna, de föreläser om saker som är relevanta och som inte alltid står i böckerna.

Gå med i en studiegrupp med andra studenterna från din klass. Kom ihåg att vara fokuserad när du träffar gruppen, det är lätt att börja prata om annat. Se till att ni i förväg bestämmer vad ni ska göra, och sätt deadlines tills det ska vara klart. Om det är någon som inte deltar, prata med personen och försök få den att förstå att ni är där för att hjälpa varandra. Ett alternativ till studiegrupp är en studiekompis, någon du kan dela anteckningar, och prata om lektionerna, med. Att prata med andra om det du lärt dig hjälper dig att komma ihåg det lättare, och om det är något du inte förstår kanske någon i din grupp eller din studiekompis kan förklara det för dig.

Balansera ditt sociala liv med ditt akademiska

Det är viktigt att umgås med kompisar och få en paus, men det är lika viktigt att ta skolan på allvar. Så länge du inte är sjuk bör du alltid gå på dina lektioner. Ofta pratar lärarna om sådan som sedan kommer på proven, och det skulle vara synd att missa. Kom ihåg att du är student i första hand och att det är viktigt att ta studierna seriöst, det lönar sig i det långa loppet.

Plugga språk med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig