GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

12 sätt att göra din utlandsresa mer hållbar

12 sätt att göra din utlandsresa mer hållbar

Som människor som lever på den här planeten är det upp till oss alla att hjälpa till att hålla vårt hem i gott skick. Att hantera klimatförändringarna på global nivå är ett jobb för regeringar och forskare, men det finns sätt som vi privatpersoner kan hjälpa till på. Det finns många olika sätt att minimera vår egen påverkan på planeten, inklusive saker som du kan tänka på när du reser eller studerar utomlands. Det viktigaste är att tänka lokalt, även när vi är långt hemifrån.

Here are our top tips for making your international study experience better for the planet.

1. Välj hur du tar dig runt

Utnyttja kollektivtrafiken i din nya stad när du studerar, eller se hur långt du kan ta dig till fots eller med cykel. Om du väljer en bostad som ligger nära ditt campus blir resorna färre.

2. Gör din resväska grönare

Du kan även packa på ett smart sätt, så att du kan leva mer hållbart när du väl är på plats.

3. Volontärarbete

Att ägna lite av sin tid åt ett volontärprojekt kan vara lika bra för planeten som det är för lokalsamhället och ditt CV. Se vilka möjligheter som finns i närheten eller som erbjuds av den skola du studerar på: Delta i en strandstädning för att förhindra att plastföroreningar når havet, eller plantera kolabsorberande träd i ett lokalt naturprojekt. Genom att delta i lokala initiativ får du dessutom chansen att träffa personer som har språket som sitt modersmål, vilket i sin tur förbättrar din språkinlärning.

4. Leta upp böndernas marknader

Vad vi stoppar i oss är en viktig faktor för hur hållbar vår livsstil egentligen är. Tricket är att försöka äta ekologisk, säsongsbetonad och lokal mat som inte har haft en energikrävande resa för att nå tallriken. Ett bra sätt att göra detta är att köpa färskvaror på bondemarknader istället för i stormarknader. På så sätt får du också prova massor av nya (och jättegoda) saker.

5. Prova att äta vegetariskt

När det gäller klimatet vinner grönsaker tävlingen "vad har lägst koldioxidavtryck?". Varför inte prova att bli vegetarian ett tag? Att producera kött kräver mer mark och orsakar mer utsläpp av växthusgaser än att odla grönsaker, och kött flygs ofta jorden runt innan det når butikerna. Experter menar därför att vi kan leva mer hållbart genom att äta mindre kött, eller se till att det kommer från en lokal gård.

6.Njut av lokala restauranger

Att välja lokala restauranger när du äter ute kan vara bra av olika anledningar. För det första stödjer du ett lokalt företag i stället för en större restaurangkedja som sannolikt orsakar mer föroreningar. Det är också mer troligt att du får en autentisk kulinarisk och kulturell upplevelse. Vänner och värdfamiljer kan ha några bra rekommendationer för var man kan äta, så fråga runt för att hitta gömda guldkorn.

7. Välj städer med grönt engagemang

När det gäller planeten är inte alla destinationer skapade på samma sätt. Vissa platser anstränger sig mer för att vara miljövänliga, här har vi en lista över dem.

8. Utforska lokalt

Att studera utomlands under en tid är ett utmärkt tillfälle att utforska ett nytt land - eller till och med en ny kontinent! När du planerar helgäventyr mellan föreläsningarna kan du se vilka sevärdheter eller andra städer som finns i närheten. Om du väljer destinationer som du kan nå med tåg eller buss i stället för med flyg kan du minska resans koldioxidavtryck. Europa har utmärkta tågförbindelser mellan större städer, och allt fler av tågnäten drivs med förnybar energi. Det är ofta också en mycket mer vacker resa.

9. Uppmärksamma de små sakerna

Glöm inte alla de små sakerna. Skräpa inte ner och ta inte saker från naturreservat eller historiska platser, köp inte saker som tillverkats av utrotningshotade djur, kom ihåg att ta med en återanvändbar flaska och ta korta duschar för att spara på vatten och energi - alla dessa saker räknas ihop.

10. Stöd lokala företag

Konst eller hantverk från lokala handlare och tillverkare är de bästa resesouvenirerna. De är inte bara ofta vackra och unika, utan pengarna du spenderar går direkt in i samhället och hjälper kreativa personer och företag att växa på ett hållbart sätt.

11. Prata med dina vänner

Ett av de främsta sätten du kan ha en positiv inverkan på är att starta konversationer om vår planet. Det kan vara relativt enkelt att kontrollera vad man själv väljer att göra, men om du inspirerar någon annan att göra samma sak kan du starta en positiv utveckling som leder till att många människor väljer att agera mer hållbart. Du kanske kan laga en vegetarisk måltid till dina klasskamrater eller bjuda med dem till den lokala bondemarknaden - varje liten sak räknas!

12. Fortsätt arbetet hemma

Använd hemkomsten från resan som ett tillfälle att se vilka av de hållbara val du gjort som kommer att fungera även hemma. Att åka kollektivt, stödja lokala företag och äta närproducerad, säsongsbetonad mat kan bli en vana var du än befinner dig.

Börja utforska världenLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer