GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 storstäder som bryr sig om miljön

5 storstäder som bryr sig om miljön

Lördagen den 27 mars 2021 firades Earth Hour, en klimatmanifestation med miljontals deltagare över hela jorden där alla lampor släcks under en timme. Den symboliska nedsläckningen i stad efter stad, hus efter hus, och rum efter rum finns fortfarande kvar. Men Earth Hour har blivit mycket mer än så. Vi borde hedra vår moder jord varje dag samt hedra naturen runt om kring oss. Allt ifrån de gigantiska sequoiaträden som under tusentals år gett syre till vår värld, ned till den mineralrika jorden som ger liv för miljarder organismer. I samband med årets Earth Hour har vi samlat fem storstäder som bryr sig om i miljön och tar ansvar för deras miljöpåverkan genom att minska avfall och föroreningar.

1. San Francisco

USAs IT-stad, där bland annat Facebook och Google är baserat, är en stad med progressiva värderingar och teknisk innovation. Sedan 2012, när det meddelades att 80% av San Fransiscos avfall skulle återvinnas, har staden varit ledande i USA inom hållbar avfallsantering.

Dessutom har Bay Area i San Fransisco hundratals LEED-certifierade byggnader (Leadership in Energy and Environmental Design), vilket innebär att staden är mycket medvetna om sin energiproduktionshantering.

Värt att nämna är också San Fransiscos matkultur – vegansk kost är mycket populärt i kärlekens stad. Fokus kretsar kring lokalt jordbruk och hållbar odling.

2. Singapore

Den självständiga stadsstaten, Singapore, särskiljer sig mycket från grannländerna Malaysia och Indonesien. Singapore är en liten ö med ultramodern arkitektur och ekonomisk innovation. I stadens mest ikoniska grönområde, Gardens By the Bay, finns flera “super-trees” som samlar solenergi för att driva en livlig ljusshow varje kväll. Träden pryds av tusentals vertikalt växande växter.

“The Gardens” har utgett ett prejudikat för “grön bebyggelse”, vilket inspirerat hela staden. För varje dag som går adderar staden fler solplaneler, vattenskyddssystem, gröna takterasser och delade arbetsplatser. Det har blivit en del av stadsplaneringen.

3. Vancouver

Vancouver omringas av British Columbias vackra natur, det glittrande Stilla Havet och snötäckta bergstoppar på Rocky Mountains. Det är enkelt att förstå varför staden också värnar om sin vackra miljö. Som ett exempel har de tusentals jordbruksmarker samt en cool “TapMap app” som du kan ladda ner för att hitta närmsta offentliga dricksfontänen. Staden är promenadvänlig med ett växande cykelbanenätverk som sträcker sig från West 10th Avenue. Vi älskar detta, Vancouver!

4. New York

När du hör ordet “miljömedveten” är kanske New York City den absolut sista staden som du kommer att tänka på. Men med en mångmiljonstad på endast 37 kvadratkilometer (Manhattan Island), är hållbarhet ett måste!

“The Big Apple” har den lägst antal bilägare i hela USA. 1,5 miljoner människor använder tunnelbanan för att färdas i staden, vilket också bidrar till en låg utsläppsnivå per capita. De oräkneliga höghusen med lägenheter (där människor i snitt använder ett mindre utrymme och delar resurser) bidrar också till stadens energipåverkan.

5. Seoul

Seoul är världsledande inom teknisk innovation och är en av världens ursprungliga ”smarta städer”. Här använder man teknik för att påverka livet och stadsplaneringen. Exempelvis samlar man elektronisk data (från medborgare, enheter och maskiner) via internet, som sedan används för att ge liveuppdateringar kring det integrerade kollektivtrafiksystemet. Invånarna informeras om hur mycket de använder sig av tågen och när det är som bäst att göra det. Tågoperatörerna kan på så vis även hantera sina resurser bättre och staden uppmuntrar invånarna till att bli mer miljövänliga.

Givetvis finns många andra storstäder som bryr sig om miljön, men ovan storstäder sticker ut ur mängden.

Utforska fler gröna destinationerLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig