GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Förbered dig inför din framtida karriär hemifrån

Förbered dig inför din framtida karriär hemifrån

Känner du dig omotiverad på ditt nuvarande jobb? Vill du sadla om helt? Eller drömmer du kanske om att omvandla hobbyn till ett jobb? Men, vad kommer att kännas rätt när det väl kommer till kritan? Under rådande situation när många tillbringar mycket tid hemma, kan denna typ av frågor cirkulera i huvudet. Försök att använda tiden till att sätta upp mål och förbered dig inför din framtida karriär hemifrån. Oavsett om du ska påbörja ditt första jobb eller önskar en förändring din nuvarande karriär finns nu tid att fundera och investera i dig själv inför din framtida karriär. Förbered dig inför din framtida karriär med dessa tips.

Ta reda på vad du vill göra

När du mår som bäst, vad gör du då? Ta reda på vad som motiverar dig och vad som gör dig lycklig. När du tillbringar tid hemma kan du passa på att sitta ner och fundera över vilken typ av roll och bransch du ser dig själv inom om 5, 10 eller 20 år. Du bör inte endast fundera över vilket typ av yrke du drömmer om, utan också hur du vill att ditt vardagliga liv ska se ut.

Vill du fara och flänga utomlands? Föredrar du ett kontorsjobb? Eller vill du integrera med människor från hela världen? För att säkerställa att du hittar något som du verkligen brinner för, måste du också veta vad du verkligen tycker om. Identifiera dina styrkor och i vilka miljöer du verkar allra bäst.

Många är oroliga för att man inte har någon passion, men jag anser att man inte behöver börja med en passion. En passion kan nämligen utvecklas – du behöver bara veta vad du tycker om för att kunna kasta dig in i inlärningsprocessen.

Bygg upp en online-närvaro

De dagar då arbetsgivare endast screenade ett fysiskt CV är sedan länge som bortblåst. Idag är en av de viktigaste faktorerna för att göra ett bra intryck att ha en bra online-närvaro. Du kan visa vem du är och vilka kvaliteter du har på många sätt. Beroende på vart du ser dig själv i din framtida karriär kan du exempelvis visa dina kreativa färdigheter på en blogg eller utnyttja dina sociala medier för att autentiskt visa dina intressen och din personlighet.

En plattform som ger rekryterare en bra bild av din yrkesmässiga profil är LinkedIn. Oavsett om du använder gratis- eller premiumalternativet är det enkelt att skapa en omfattande profil med dina färdigheter, erfarenheter och utbildningshistoria. Du kan till och med skriva en sammanfattning av dina erfarenheter, vilket mer eller mindre kan användas som ett personligt brev.

Ett annat bra sätt att synas är genom en hemsida. Det påvisar inte enbart dina tekniska färdigheter, men också din kreativa förmåga att presentera dig själv. Arbetsgivare är mer benägna att komma ihåg dig om de kan integrera med din ansökan istället för att endast läsa en PDF-fil.

”Men jag kan inte koda?” tänker många säkerligen. Du behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara den mest tekniskt lagda för att skapa en hemsida. Idag finns många enkla verktyg, exempelvis WordPress och Squarespace, som erbjuder mallar och förbyggda element för att skapa och få fram det du vill uttrycka.

Sist, men inte minst, se till att din online-närvaro är professionell. En rolig kväll ute med vännerna kan dokumenteras i dina sociala medier – men kom ihåg att en rekryterare en dag kan bedöma dig baserat på hur du uttrycker dig online. Tänk alltid två gånger innan du lägger ut bilder eller kommenterar andras.

Lär dig online

När du tillbringar mycket tid hemma, har du också tid för att lära dig nya saker. Använd tiden för när du vanligtvis står och väntar på försenade tåg eller pendlar i morgontrafiken till något lärorikt. Scrolla igenom de jobbannonser som verkligen intresserar dig och se över om några specifika färdigheter är återkommande. Kanske behöver du förbättra din analysförmåga, lära dig ett redigeringsverktyg eller utöka din affärskunskap med intressanta e-böcker? Passa på att ta onlinekurser för att säkra din plats på jobbintervjun.

Ett måste på varje CV är exempelvis språkkunskaper. Att ha förmågan att kunna tala och förstå ett främmande språk ger dig en fördel – oavsett om du drömmer om att jobba inom marknadsföring eller som jurist. De mest efterfrågade språken är engelska, spanska och franska. En nybörjarkurs kan ge dig grunderna som du sedan kan förfina när du reser utomlands.

En annan fördel med språkkunskaper är att du anpassar dig till nya omgivningar snabbare, så passa på att öva språket hemma innan du ger dig av. Vare sig du tar en onlinekurs eller gör enkla övningar via en app, kan du lära dig grammatik och få ett bra ordförråd.

De viktigaste punkterna i din ansökan

Oavsett om du redan har ett bra CV och ett personligt brev eller om du tänker skapa ett nytt från grunden, finns några viktiga punkter att beakta. En av de vanligaste missuppfattningarna är att man i sitt CV skriver allt man gjort, istället för att endast välja ut det som är relevant och aktuellt. Analysera ditt CV och addera exempel på vad du gjort eller åstadkommit vid tidigare jobb, exempelvis om du använt dig av en viss färdighet när du löste ett problem.

När du skriver eller gör om ditt CV är det viktigt att anpassa texten till det jobb som du söker. Professionella rekryterare kan enkelt se om du gjort ett massutskick till flera företag. Det är alltid bäst att skicka ett individuellt CV till färre företag, än att skicka ett likadant CV till många. Understryk de färdigheter som arbetsgivaren söker i din ansökan – det visar ett intresse för detaljer och gör arbetsgivarens uppgift enklare. Rekryterare får nämligen hundratals ansökningar och sållar således ofta efter en maximal sökordsmatch.

Sist, men inte minst, om du söker jobb utomlands brukar olika länder ha olika strukturer på ansökan. Vad efterfrågas specifikt för det landet positionen är baserad i? Behöver du ta ett professionellt foto? Sätter man erfarenhet i kronologisk ordning? Det lönar sig alltid att se över viktiga detaljer innan du skickar in din ansökan.

När du har gått igenom alla stegen ovan och säkrat en intervju för ditt drömjobb bör du också lägga ner tid på att förbereda dina svar. G och se till så att webkameran och ljudet fungerar inför en videointervju hemifrån.

Förbered dig inför din framtida karriär hemifrån med dessa tips så kommer du skina på arbetsintervjun, stort lycka till!

Ta ett engelska test, engelska är alltid bra att kunna på ditt nya jobbTa testet
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig