GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 tips på hur du skriver ett bra personligt brev

8 tips på hur du skriver ett bra personligt brev

När man söker ett nytt jobb är det mycket att tänka på – allt från nätverkande och CV-skrivande till att prestera under en arbetsintervju. Som grädden på moset behövs även ett bra personligt brev. Nedan finns 8 tips på hur du skriver ett bra personligt brev inför arbetsintervjun som kan förhoppningsvis hjälpa dig att kamma hem ditt drömjobb.

Kort och koncist

Försök håll dig till max tre paragrafer med tre till fyra meningar i varje paragraf. Om du skickar in din jobbansökan via mail är mitt tips att klistra in ditt personliga brev i mailet – och inte som en bifogad fil. På så vis behöver arbetsgivaren inte spara ner filen, utan läser ditt brev med en gång. Glöm inte att korrekturläsa mailet och rätta med stavningskontroll.

Hälsningsfras

Påbörja inte ditt personliga brev med ”Hej *företagets namn* ”, utan försök vara så personlig som möjligt. Ta reda på vem personen är som kommer att läsa ditt personliga brev och vad hon eller han heter.

Paragraf 1: Ett mästerverk

I ditt personliga brev ska du inte spara det bästa till sist. Den första meningen ska fånga arbetsgivarens intresse, så att de faktiskt fortsätter att läsa. Slösa inte värdefull plats i första paragrafen genom att nämna det som är uppenbart (typ ditt namn och att du söker jobbet som ”xyz”). Nej, här ska du slå på stora trumman, göra ett bra första intryck och förklara varför du är den perfekta kandidaten för den utlysta tjänsten.

Paragraf 2: Dags att stråla

Om du tror att du är den perfekta kandidaten för den utlysta tjänsten, är det i andra paragrafen dags att också bevisa detta. Lyft fram dina prestationer, bevisa dina färdigheter och berätta om din expertis. Tänk dock på att inte endast upprepa det som står i ditt CV – det personliga brevet ska komplettera ditt CV. Berätta istället om hur dina tidigare erfarenheter utvecklat dig som person och varför just din profil är bra för den nya tjänsten. Var djärv, men ändå ödmjuk!

Paragraf 3: Läs på

Gör en research och anpassa ditt personliga brev. Läs på om företaget, om avdelningen och om positionen du söker. Vad är det som lockar dig? Är det positionen i sig, företagets historia eller möjligheterna inom företaget? Bevisa att du är påläst och motivera varför du är intresserad av att tillträda den utlysta rollen på just det företaget.

Avsluta (väldigt) starkt

Dags att avsluta! Sammanfatta i en mening varför just du och jobbet är som klippt och skurna för varandra.

Formellt avslut

Nämn att du (givetvis) gärna berättar mer om dig själv under en intervju och att du gladeligen skickar över mer information om det behövs.

Med vänliga hälsningar,

Glöm inte att skriva ditt namn här.

Hoppas att dessa 8 tips på hur du skriver ett bra personligt brev inför arbetsintervjun kommer till nytta!

Ge din jobbansökan en riktig boost med bra språkkunskaperLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig