GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Därför bör du planera en långsam resa i år

Därför bör du planera en långsam resa i år

Vill du se världen och uppleva nya resmål på riktigt? Glöm weekendresor och korta semesterresor. Den nya trenden är ''slow travel'' - konsten att utforska världen i en lugnare takt.

Att resa "långsamt" kan vara bättre för miljön och för de områden du besöker, och det kan också vara en mycket mer givande upplevelse för dig.

Okej, jag är nyfiken. Vad är ''slow travel''?

''Slow travel'' innebär inte bara att resa med tåg eller buss (även om det kan vara en del av det). Det handlar om att ta sig tid att verkligen komma i kontakt med den plats du besöker - ett resesätt som har massor av fördelar. Istället för att stressa för att hinna med områdets turistattraktioner får slow travelers kontakt med nya kulturer genom att omfamna regionens historia, musik, mat eller traditioner.

Att resa långsamt kan innebära att man tillbringar några veckor på en plats eller att man tar flera månader på sig att utforska bara några få områden. Det viktigaste är att ta reda på vad lokalbefolkningen tycker om att göra - från deras gömda favoritkaféer eller parker till de udda museerna och ovanliga äventyren som turisterna vanligtvis missar.. Oavsett om du går en matlagningskurs för att lära dig hur man gör färsk pasta i Italien, volontärarbetar på ett humanitärt projekt eller sommarjobbar i en ny stad så får du tid att lära känna människorna omkring dig och få en mycket djupare, mer personlig kontakt med den plats du besöker.

Vänta, räknas utlandsstudier som ''slow travel''?

Det räknas absolut. En flera veckor lång utlandsstudie är ett utmärkt tillfälle att resa till en ny plats och lära känna en annan kultur. Faktum är att många av de saker som gör långsamma resor till ett mer givande sätt att se världen på också gör det till ett utmärkt sätt att lära sig ett språk. Slow travel ger möjlighet till mycket mer kulturellt utbyte än ett snabbt besök, och det har visat sig att det hjälper dig att skapa starka språkkunskaper om du är omgiven av det språket som du håller på att lära dig. Att regelbundet interagera med invånarna kan hjälpa dig att förbättra ditt uttal, utveckla ditt ordförråd och din kunskap om slangord och bygg upp ditt självförtroende när du talar.

Menar du att slow travel också kan vara bättre för miljön?

Slow travel-konceptet fokuserar också på hållbarhet. Detta kan ha betydelse för hur du kommer dit, var du bor och vad du gör. När du väl har kommit fram till din destination bör du överväga att resa lokalt och planera din rutt. Tåg- och bussresor kan ta längre tid än flygresor, men de har också en mindre miljöpåverkan. Se också till att du sitter vid ett fönster; då kommer du att se mycket mer av landets landskap än om du hade flugit.

''Slow travelers'' väljer ofta att bo hos en värdfamilj eller boka ett gästhus som ägs lokalt istället för att välja en hotellkedja. Genom att spendera dina pengar hos lokala företag stöder du lokalsamhället och kan hjälpa ekoturismen att växa på ett hållbart sätt. Dessutom är det mer sannolikt att du träffar människor som kan förbättra dina språkkunskaper, lära dig mer om kulturen och få höra om områdets unika upplevelser. Lokala restauranger är också i allmänhet ett miljövänligare och mer kulturellt alternativ - rätterna innehåller ofta ingredienser som odlats i närheten och har en mindre påverkan på miljön..

Det låter som att långsamma resor kan vara bra för mig också.

I vårt hektiska moderna liv upplever allt fler av oss ångest. Så när du ger dig ut på din resa, undvik stressen. ''Slow travel'' ska få dig att känna dig utvilad och inspirerad, inte utmattad.

Genom att vara närvarande och njuta av upplevelsen tycker många slow travelers att det lugna resandet är mycket givande. Att fokusera på att skapa kontakt med olika samhällen och kulturer ger en mer meningsfull, känslomässig och lärorik upplevelse. Det kan också ge dig friheten att prova saker som ligger utanför din komfortzon (säg hej till personlig utveckling).

Varför inte ägna en hel eftermiddag åt att fundera över vad målningarna på konstgallerierna betyder? Eller gå långsamt genom en marknad så att du kan titta på allt som intresserar dig och samtala med de människor som du bor med. De minnen och vänskapsband du skapar på detta sätt kommer sannolikt att vara både långvariga och värdefulla.

Avslutningsvis så ger den långsammare äventyrsattityden dig också mer tid att umgås med naturen, och att tillbringa tid utomhus är bra för ditt välmående. Du kan till exempel läsa en bok i parken under en eftermiddag. Eller så kan du campa några nätter med några vänner i en nationalpark - då får du se det lokala växt- och djurlivet, inandas frisk luft, se solen gå ner över ett nytt landskap och slappna av.

Upptäck en ny stadLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer