GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vad ska du göra efter studenten?

Vad ska du göra efter studenten?

Tar du studenten till sommaren men har absolut ingen aning om vad du vill göra sen? Oroa dig inte, alternativen är många och valet är ditt!

Ändlösa valmöjligheter

I många länder är det vanligt att direkt börja studera vid universitet eller högskola efter en avslutad gymnasieutbildning. Även i Sverige väljer många att fortsätta plugga direkt efter studenten, men det har dock blivit mer vanligt att ta ett uppehåll. En del väljer att jobba, inom eller utanför landets gränser, medan andra vill iväg för att leta äventyr på andra sidan jorden. Backpacking, fallskärmshoppning, dykning och andra spännande upplevelser lockar.

Gör som Malia Obama – ta ett sabbatsår

Malia Obama bestämde sig för att ta ett sabbatsår innan hon börjar på Harvard – något som skolan uppmuntrar. Forskning visar på flera fördelar för de som väljer att vänta ett år med fortsatta studier. Bland annat har man sett att de flesta presterar bättre akademiskt senare i livet vid studier, troligtvis på grund av att de då är mer beslutsamma än andra studenter. Det är även bevisat att de som har tagit ett sabbatsår rent generellt är mer nöjda med sin arbetssituation och framförallt har högre chanser att bli anställda, då utomlandsvistelse värderas högt hos företag. De flesta som har spenderat en längre tid utomlands känner sig ocskå mer erfarna när det kommer till möte med andra kulturer. De känner mer samhörighet med människor från hela världen.

Beslutsångest?

För vissa kanske valet är givet, för andra lite svårare. Du kanske är studenten som vill börja plugga, men samtidigt vill iväg och äta mogna mangos på stranden i Australien? Uppleva storstadslivet i Singapore? Eller så har du kanske alltid drömt om att sitta på Café de Flore i Paris, äta croissanter medan du lyssnar på fransk musik och faktiskt förstår vad de sjunger om? Varför inte få båda och kombinera plugg med en resa?

Resor förgyller livet!

Du kan resa utomlands och studera under några veckor eller under en längre period om du föredrar det. Det kan vara gamla tyskakunskaper som legat på hyllan ett tag som du vill damma av eller ett helt nytt språk du vill utforska. Genom att satsa på utbytesstudier och läsa kurser eller program utomlands kommer du inte bara få nya språkkunskaper, du kommer även få uppleva en helt annan kultur och antagligen få vänner för livet!

Investera i dig själv!

Forskning visar att de som studerar ett år utomlands inte bara blir attraktivare på arbetsmarknaden, de får även högre lön. Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg. Så, de pengar du väljer att spendera på utlandsstudier nu, kommer att betalas tillbaka resten av livet. Du kommer också att bli rikare på så många andra plan – nya vänner, historier och minnen – ovärderliga saker som du sedan har med dig livet ut.

Låter inte det spännande?

Kom iväg ett tag med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig