GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar till varför du bör tillbringa sommaren på Malta

10 anledningar till varför du bör tillbringa sommaren på Malta

Paradisön Malta är unik på många sätt. Förutom landets långa och anrika historia, njuter du här av en 8 månader lång sommarsäsong och kristallklart vatten. Här är 10 anledningar till varför du bör tillbringa sommaren på Malta:

1. Idealiskt för strandälskaren

Malta är ett paradis för alla strandälskare. Här kan du sola och bada på Golden Bay Beach eller hoppa på en vattenskoter vid Mellieha Bay. Du kan också vandra i den röda sanden på Ghajn Tuffeha eller ta en båt ut till Comino och Blue Lagoon. Här hittar du en guide med de 10 bästa stränderna på Malta.

2. Festivalernas ö

Om du gillar att äta gott och ha kul bör du tillbringa sommaren på Malta. Lokalborna vet verkligen hur man anordnar roliga festivaler – ofta i kombination med att äta några av öns delikatesser. Du hittar allt från öl- och vinfestivaler till choklad-, bröd-, oliv- och citrusfestivaler.

3. Underbara Valletta

Barockt, men modernt. Maltas huvudstad är ett UNESCO-världsarv som är omöjlig att inte älska. Staden omfamnas av färgglada balkonger och mysiga gator. Här kan du även besöka den vackra katedralen St. John’s, utsmyckad med en Caravaggiomålning. Valetta är också en påminnelse om förödelsen som Malta fick utstå under andra världskriget – här gömmer sig många underjordiska skyddsrum och kapell med tunnlar som än idag kan besökas.

4. Besök Birgu

Birgu är en av de äldsta städerna på Malta, tillsammans med systerstäderna Senglea och Cospicua. På grund av stadens strategiska läge, har Birgu länge befunnit sig i stridens hetta, och genom tiderna har både fenicier, greker, romare, araber, normander och aragonerna satt sin prägel på staden. I Birgu njuter du av en enastående havsutsikt till Valetta, när du beskådar häftiga fort, kyrkor och museer – inklusive Inquisitor’s palace. Strosa på torgen, ta en kaffe vid vattnet och loppisfynda på den lokala marknaden som arrangeras varje söndagsmorgon vid Fug Il-Fotini.

5. Festa season

Under ”the festa season” som varar mellan april och september firar städerna på Malta sina skyddshelgon – och de gör det bra! Under högtiden förgylls städerna av gatufestivaler, fyrverkerier, musik och fint dekorerade kyrkor. Givetvis finns även delikat ”festa-mat” som du kan prova på också: allt från cannoli (bakverk i form av ett rör fylld med en söt smet), imgaret (friterad fikonrulle), nougat och munkar.

6. Dagsutflykter till Gozo

Om du drömmer om en lugn och vykortsvacker ö bör du åka till Gozo. Ön är belägen endast 20 minuter med båt från Malta. Hit reser många turister och lokalbor för att tillbringa varma dagar. Chilla på stranden med en kaffe i handen, snorkla i det turkosa havet eller strosa på grönområdena längs den dramatiska kustlinjen.

7. Lär dig att dyka

Vill du lära dig att dyka? Med över 100 dykplatser, många som kan nås via stränder och utan båt, är Malta är ett av Europas främsta destinationer för dykning. Här finns många PADI-ackrediterade dykskolor som står öppna för de som vill lära sig att dyka. Om du tillbringar sommaren på Malta kan du beskåda det marina livet intill korallrev, skeppsvrak, stenformationer och grottor som gömmer sig under vattenytan.

8. Ät dig mätt

Maltesisk mat är kärleksfull, rustik och delikat. Ät dig nätt på pastizzi (små, flagiga bakverk som är fyllda med antingen ricotta eller ärtor) och hob biz-zeijt (en maltesisk smörgås med tomatsås och flera toppings). Eller smaka på  lampuki pie (fiskpaj), stuffat tal-fenek (kaningryta), bebbux (sniglar tillagade i tomat, vitlök, vin och persilja), aljotta (fisksoppa) eller gbejniet (får- eller getmjölkost). Äter du inte rött kött? Det finns en hel uppsjö av delikata pastarätter, skaldjur och grönsaksrätter.

9. Nattlivets nattliv

Om du gillar fest är Malta en ö för dig! Här kan du socialisera på trendiga cocktailbarer, dricka lokalt vin på vinbarer, dansa loss på nattklubbar, åka på dagsfester på stranden, besöka rooftopbarer eller bege dig mot en open-air fest eller sommarkonsert.

10. Alla fotografers dröm

Det är typ omöjligt att ta en ”dålig” bild på Malta. Vykortsvackra paradisstränder, medeltida gator, fantastiska måltider, historiska platser, kungariken under vatten och fantastiska solnedgångar. Ditt instagramflöde kommer att blomstra – och förmodligen aldrig se så bra ut som under din vistelse!

Studera engelska med EF på MaltaMer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig