GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du bör veta innan du flyttar till Dublin

10 saker du bör veta innan du flyttar till Dublin

Kliar det i fingrarna? Passa på att planera ditt nästa äventyr – kanske drömmer du om att flytta till en ny stad för att utforska något nytt? Om Dublin är ett av dina drömresemål har vi samlat en guide för dig med saker du bör veta innan du flyttar till Dublin. Vår guide är fullproppad med praktiska tips med allt från hur du smidigast tar dig runt i staden och vilka dolda pärlor du bör besöka till vilka appar du bör ladda ner. Efter att ha läst vår guide kommer du vara redo att packa väskorna och hoppa på första, bästa plan till Irlands huvudstad.

Är du redo? Irland, here you come!

1. Klä dig efter väder

Dublin har över 130 regndagar per år. Under vintertid kan det vara riktigt blåsigt och regnigt (så packa ner en vattentät kappa, varma tröjor och regäla skor), men även sommaren bjuder på en del regnskurar. Investera i ett litet paraply som får plats i handväskan eller i jackfickan som du kan bära med dig överallt. Det regnar under alla årstider – och då är det bäst att vara redo!

2. Köp ett lokalt SIM-kort

De flesta caféer, bibliotek och publika platser har WiFi, men om du vill vara uppkopplad 24/7 kan det vara smart att investera i ett lokalt SIM-kort för att inte få en chock av höga mobilräkningar. Operatörer såsom Three och Vodafone erbjuder kontantkort med dataroaming, och Lycamobile erbjuder paket som inkluderar internationella samtal och SMS så att du kan hålla kontakten med vänner och familj hemma.

3. Bekanta dig med slang

Precis som i många andra städer använder sig lokalbefolkningen av ett eget språk med flera slangord som kanske är obekanta sedan tidigare. Craic (uttalas ”crack) är ett vanligt slang för något kul, humoristiskt eller skämt. Så om någon frågar dig ”Where’s the craic?” frågar de vad som händer på ett humoristiskt och gammeldags sätt.

4. Använd bussen

Om du håller dig till stadskärnan är det enkelt att ta sig runt i Dublin till fots. Men reser du ut eller in från förorterna – eller om vädret inte lockar i stan – är buss det enklaste sättet att färdas med. Dublin Busses är dubbeldäckarbussar. Längst fram på bussen visas en display med rutten den kör. Vänta vid en busshållsplats och vinka när du ser bussen närma sig; skick ut handen för att signalera till föraren att du vill hoppa på. Men var inte ute i sista sekund – bussarna är inte alltid i tid.

5. LUAS tram (spårvagnslinje)

Det finns även två LUAS tram lines, spårvagnslinjer, som förbinder de olika stadsdelarna med stadskärnan. De gröna och röda spårvagnslinjerna är snabba och effektiva under rusningstid. Om du planerar att bo i södra eller sydvästra Dublin bör du prioritera närhet till dessa spårvagnslinjer för att enkelt ta dig runt i staden.

6. Leap card

Leap Cards fungerar som Londons Oyster Cards eller Stockholms SL-kort, det vill säga ett kort som laddas med en reskassa för att betala för resor i kollektivtrafiken. Du köper ett Leap Card i en ”corner shop”, registrerar det, fyller på med reskassa och använder det för dina buss- och spårvagnsresor. Är du student kan du köpa ett Student Leap Card, vilket är ett rabatterat kort. Du ansöker om ett sådant online och måste verifiera dig som student (du kommer att behöva visa id-handlingar).

7. Registrera dig på en vårdcentral

Det finns förmodligen inget värre än att bli sjuk utomlands. Det fina med Dublin är att de har ett statsfinansierat gratisvårdssystem som är fantastiskt. Hitta din lokala läkarmottagning och registrera dig. Förhoppningsvis behöver du inte besöka en läare, men du kommer vara evigt tacksam för att du tog dig tid att fylla i alla papper om du mot förmodan skulle bli sjuk.

8. Fixa med pappersarbetet

Irland är medlem i EU- och EEA. Om du reser som EU- eller EAA-medborgare kan du besöka Irland upp till tre månader helt visumfritt. Du måste dock ansöka om arbets- eller studentvisum om du planerar en längre vistelse. Om du reser som student kommer ditt universitet eller din skola sannolikt skicka hem ett välkomstpaket med detaljerad information om vad du bör göra.

9. Välj en sida

Ån Liffey delar staden i två – the Northside och the Southside. Historiskt beboddes den södra delen av den borgerliga medel- och överklassen, medan arbetarklassfamiljerna bodde i den norra delen. Idag ser samhället annorlunda ut. Numera är det mixat på båda sidorna av ån, men den långvariga rivaliteten skämtas det ofta om på pubarna.

10. De bästa apparna

Journey Planner beräknar kollektivtrafikvägar till din destination, komplett med tider och uppdateringar i realtid om avgångar och eventuella förseningar. Uber är smidigt för att boka taxiresor. Ladda på ditt Leap Card via appen Leap Top-Up. Dublin Bus har också en egen app med reseuppdateringar. Och, om du cravear en maträtt från din favoritrestaurang, men inte orkar byta om från pyjamas, bör du ladda ner Deliveroo som kan leverera takeaway hem till dig.

Hoppas du gillade vår guide med saker du bör veta innan du flyttar till Dublin. Vill du ha mer inspiration i din nya hemstad? HÄR kan du läsa mer om varför du kommer att älska Dublin.

Utforska Irlands magiska huvudstadMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig