GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar till att älska Dublin

10 anledningar till att älska Dublin

Bara man säger stadens namn frammanar det bilder av rik historia, stora gröna kullar, vackra gränder och oändliga mängder Guiness. Irlands huvudstad, som ligger på östkusten av landet, är ett väldigt populärt resmål i Europa. Och det är inte konstigt. Här är 10 anledningar till att älska Dublin.

1. Historia

Dublin är en medeltida stad, som först var bebodd av vikingar. Att bara vandra runt på de historiska gatorna, räcker för att du ska börja undra över de historier som staden gömmer. För en mer ordentlig historialektion, kan du bege dig mot Natural Museum of Ireland. Där kan du se allt från mosslik (som tros ha blivit offrade) och vikingaskelett till vackra brons- och silversmycken från den keltiska tiden.

2. Irländarna

Deras breda leenden, som har gett rynkor runt ögonen, och alla deras skrönor. Folk som reser till andra länder talar gärna gott om alla ”vänliga locals” som bor där. Men innan du har stött på irländare i deras hemland, vet du inte vad vänlig är. Kort sagt, dubliners är underbara.

3. Musiken

Traditionell irländsk musik kommer garanterat att träffa dig rakt i hjärtat. Rik historia, talang och en låttext som matchar det. En resa till Dublin är inte fulländad förrän du har spenderat en kväll uppkrupen och lyssnandes till den traditionella musiken, spelad av locals, ända in på småtimmarna. Det finns en risk att du blir lite tårögd, men det är väl det fina i det trots allt.

4. Du behöver ingen bil

Glöm bilen och att behöva vinka in en taxi. I Dublin är fötterna allt du behöver för att ta dig runt i staden. Söker du online kommer du hitta gratis guidade tours som täcker det allmänna intresset för litteratur, historia eller pubar. Är du inget fan av att vandra omkring med kartor och anteckningsblock? Ingen fara, du kan till och med hitta podcasts som guidar dig runt i Dublin. Och du behöver inte tänka på att packa med dig något energigivande för dagen. Denna stad är verkligen fylld av caféer, restauranger och barer som kan hjälpa till att fylla på din energi när du har turistat för länge. Vilket tar oss till…

5. Guinness

Det finns flera olika teorier om varför Guinness alltid smakar bättre i Irland. Det verkar handla om populariteten. De lokala pubarna tömmer faten snabbare, vilket gör att drycken alltid är färsk och tapparna alltid är skinande rena (annars kommer en Guiness-representant se till att den är det). Plus, en dubliner vet exakt hur man ska servera den svarta ölen för att den smaka som bäst. Det handlar om utvecklade och fulländade detaljer. Allt från den perfekta temperaturen till typ av glas och de långsamma 120 sekunderna för att den ska ”svälla” och skapa det perfekta skummet på toppen.

6. Växande matscen

Har du aldrig tänkt på ”Dublin” och ”gourmet” i samma mening? Då är det dags att ändra på det! Tack vare en ökad uppskattning för de lokala produkterna (tänk ostron, kammusslor, räkor, ”jord till bords”-kött, ostar) och traditionell mat (som sodabröd med smör, ”boxty” – potatispannkaka eller svart och vit pudding) så finns det en alltmer växande matscen i Dublin. Från tavernor med levande ljus till flotta restauranger, denna stad har allt du kan tänka dig.

7. Irländskt smör

Alltså wow, det är så…smörigt. Det är nästan ett misstag att testa irländskt smör, för inget annat smör kommer någonsin smaka lika gott igen. Kan det ha att göra med det supergröna och fylliga gräset som korna äter året om? Oavsett vad, så något som är säkert är att du alltid kommer leta efter irländska märken i mejerihyllan på din lokala matbutik efter detta. (Bara så du vet!)

8. Se lunnefåglar

På riktigt! Ta en färja till Irelands Eye, en ö utanför Howth. Runtomkring Lunnefåglarna (även fast vi vet att du åkte bara för att se dem), kommer du även se gråsälar och en mängd sjöfåglar, som sillgrisslor, tordmular och skarvar.

9. Eufori vid havet

I Dublin är det aldrig långt till havet. Att byta ut staden mot kusten är inte svårare än att du hoppar på ett DART-tåg, och låter tankarna flyga när du åker den 53 kilometer långa, natursköna rutten som förbinder kuststäderna. Hoppa av för att upptäcka fiskebyn och klipporna i Howth, hamnstaden Dún Laoghaire, strandpromenaden till Killiney Hill, semesterorten Dalkey, hamnen vid Sandycove eller stranden vid Bay Side. Och vi utmanar dig att inte plocka upp några, av de vackra snäckorna som fyller stränderna.

10. Vandra längs Wicklow Way

Alla som älskar att hikea kommer vilja snöra på sig kängorna direkt när de kommer till Dublin. Staden är trots allt startpunkten till Wicklow Way. En 131 kilometer, självguidad vildmarksled. Det tar cirka 5 till 7 dagar, och leden passerar bergsstigar, landsvägar och kullar. Boreens (gamla, smala gränder), skogar, sjöar, kloster och ruiner, och slutar i Clonegal. Vill du vandra Wicklow Way? Kom förberedd med vattentät utrustning, du vet aldrig hur vädret blir på denna del av Irland.

Upptäck charmiga Dublin med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig