GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du bör veta innan du ska flytta till Brighton

10 saker du bör veta innan du ska flytta till Brighton

Brighton, Baby! Du planerar alltså att flytta till en av Storbritanniens mest intressanta städer – präglad av en blomstande konstscen och vykortsvacker strandpromenad? Wow, kul! Innan du packar dina väskor bör du läsa igenom våra tips med saker du bör veta innan du ska flytta till Brighton, vilket också råkar vara en av de mest pittoreska platserna på den Engelska sydkusten.

1. Bestäm var du vill bo

En hyresrätt tillsammans med vännerna mitt i stadskärnan eller en lägenhet med havsutsikt är förmodligen ”the Brighton Dream”, men de har också en ganska tung prislapp. Spana istället in stadens coola förorter för att få mer för pengarna. Kemptown är ett område med många studentlägenheter och i Hanover omfamnas du av färgglada, pittoreska radhus.

2. Akta dig för fiskmåsarna

Fiskmåsarna som svävar över staden – och vilar på var och varannan bänk och lyftstolpe – må vara söta, men Brightons mest kända och högljudda invånare (seriöst, dessa typer kan verkligen skrika) är faktiskt lite besvärliga. Fåglarna är djärva och fräcka; de kan utan tvekan nopa smörgåsen direkt ur din hand om de ser en möjlighet. Håll utkik efter fåglarna när du äter utomhus – och vakta dina fish and chips!

3. Ta dig runt staden

Brightons stadskärna är ganska kompakt och det är enkelt att gå och cykla runt i staden. När det brittiska regnet faller från himlen kan dock den kommunala busstrafiken vara bra att ha koll på. Du kan betala kontant på bussen eller genom att blippa ditt bankkort. Klicka här för att se avgångstider och planera din resa eller ladda ner appen. Du kan även ta dig smidigt till Hove på fem minuter med tåg – och till London på en timme.

4. Bra stad för veganer (och vegetarianer)

Brighton erbjuder en uppsjö av plantbaserade restauranger. Du finner en utsökt köttfri rätt i alla gatuhörn – allt från fine dining to street food and takeaways – som passar alla smaker och humör.

5. Ha en “backup-strand” när solen tittar fram

På sydkusten får Brighton avnjuta Englands bästa väder – hit reser många som önskar njuta av en idyllisk sommarsemesterort. När solen skiner tar i princip alla sitt pick och pack och beger sig ner till Brighton Beach (som pryds av småsten, och inte stand – viktigt att känna till). Om du vill leva som en riktig lokalbo bör du utforska andra stränder för att undvika folkmassorna. Spana in Hove, Saltdean och Rottingdean och välj din favorit.

6. Men var förberedd under regniga dagar

Brighton må vara en av de mest soliga platserna i England – men det är fortfarande England. Regniga dagar är omöjliga att undvika. Packa ned en regnjacka och investera i ett paraply, vilket också kallas ”brolly”, för att uthärda de gråa dagarna.

7. Julbada

Om du som ska flytta till Brighton befinner dig i staden över jul får du inte glömma att packa ner badkläderna! Det finns inget lokalborna gillar mer än att bränna julkalorierna med ett uppfriskande dopp i havet den 25 december. Några påstår att det är bra för själen – andra säger bara ”Hoppa i du, jag tittar på!”.

8. Brighton Pride

Brighton är en fantastisk hub för kreatörer och artister. Här är det aldrig brist på evenemang, koncerter eller festivaler. Det bästa evenemanget av dem alla är den årliga Brighton Pride. På strandpromenaden anordnas Storbritanniens mest populära prideparad, följt av efterfester i parker och på gator. Staden omfamnas av en obeskrivlig atmosfär. Denna helg vill du bara inte missa om du ska flytta till Brighton!

9. Registrera dig på en vårdcentral

Förhoppningsvis kommer du inte behöva uppsöka en läkare under din tid i Brighton, men skulle skadan vara framme är det bra att vara förberedd. Så fort du flyttat in i din lägenhet bör du plocka med ditt ID-kort och adressbevis till din närmsta vårdcentral och registrera dig. Det är skönt att slippa detta pappersarbete om du någon gång skulle känna dig ”under the weather” (detta är ett klassiskt, brittiskt uttryck för att vara sjuk, av den enkla anledningen att brittiskt väder kan vara uruselt.)

10. Se bortom stränderna

Brighton är beläget på kanten av den helt fantastiska South Downs, ett vackert naturomtråde med böljande kullar och pittoreska byar. Variera dina helger och byt ut stränderna mot vackra vandrigsleder och cykelturer genom landets nyaste nationalpark. Hoppa på buss 77, 78 och 79 för att ta dig till några av de mest populära platserna i South Downs.

Utforska Brighton med EFMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig