GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du bör veta innan du ska flytta till Malta

10 saker du bör veta innan du ska flytta till Malta

Har reslusten kommit krypandes? Om du drömmer om en längre resa till en plats där solen (nästan) alltid skiner, är Malta en bra destination för dig. Malta är beläget som en sten i Medelhavet mellan Sicilien och Lybien. Här omfamnas du av forntida byggnader, glittrande hav, vackra stränder, läckra bakverk och färgglada festivaler. Allt finns här! Men vad behöver du veta innan du ska flytta till Malta? Här är tio saker du bör tänka på.

1. Engelska räcker

Skyltar, myndighetsformulär, reklam och tidningar är på engelska. Behärskar du engelska kommer du alltså klara dig väldig bra – sålänge du inte planerar att stanna på Malta förevigt. Isåfall bör du lära dig maltesiska också – det kommer lokalbefolkningen att uppskatta. Det maltesiska språket är en mix av siculo-arabiska (en arabisk dialekt med rötter på Sicilien), med inslag av engelska, franska och italienska.

2. Sol i överflöd

Med över 300 dagars sol per år lockar Malta många besökare. Om du ska flytta till Malta måste du dock tänka klokt – använd rikligt med solskydd varje dag och ha gärna en skyddande hatt på dig också. Önationens somrar är varma och fuktiga, men vintern är något kyligare. Tänk på att de flesta lägenheter inte är isolerade eller har centralvärme, så vinterkylan kan bita på natten. Förbered dig inför den kallare årstiden med en vindtät jacka som du kan bära under strandpromenaden och varma kläder när du ska vara inomhus.

3. Stadsdelar

På tal om lägenheter har utvecklingen på Malta get upphov till många nya bostadsprojekt, vilket innebär att det inte förmodligen inte kommer vara så svårt för dig att hitta en plats att bo. Hyrespriserna på Malta är billigare än många andra europeiska destinationer och du kan välja mellan flera olika stadsdelar. Värt att tänka på är att Sliema, St. Julians, Gzira och Msdia tenderar att locka expats och priserna är således något högre här.

4. Kommunaltrafik

Malta är litet till ytan och är beroende av sina bussar. Bussarna kör dig till de platser du önskar utforska – till och med de allra minsta byarna. Du som ska flytta till Malta bör dock känna till att busstrafiken inte är så som vi är vana vid i Sverige. Var beredd på att det kan ta lite längre tid än vad du tror – men passa på att luta dig tillbaka och njut av landskapet när bussen slingrar sig längs de snirkliga vägarna och gör flera stopp. Tips är att köpa ett Tallinja card – då betalar du endast 0.75c per resa och max €26 per månad. En värd investering på lång sikt!

5. Köra bil

Intressant nog finns det jättemånga bilar på Malta. Men se upp i backen! Om du är redo att ge dig ut på de snirkliga vägarna bör du vara fokuserad. Att köra bil på Malta är lite som om att utöva en extremsport. Förare på Malta är inte lika duktiga på att använda sina blinkers och långa köer blockerar ofta de smala vägarna mellan städerna. Expats från EU (Sverige inkluderat), Schweiz och Australien kan byta till ett maltesiskt körkort.

6. Njut av pulsen

Malta är en upplevelse för alla sinnen. Över 450 000 människor befinner sig på en yta som är 22 gånger mindre än Irland – och detta bidrar till en mycket livlig och energisk puls. Denna puls ger ifrån sig många underbara ljud – föreställ dig kyrkklockor, småprat, berättelser, säljare med mera. Njut av pulsen och passa på att snappa upp lokal slang lite då och då.

7. Byråkrati

Du behöver ett jobbkontrakt för att få ett personnummer och uppehållskort, vilket krävs för att öppna ett bankkonto. Har du inte detta är det tyvärr väldigt svårt att öppna ett bankkonto på Malta. Men tips är att söka jobb inom hotel och turism – det finns många a ”entry level” jobb här.

8. Sjukvård

Maltas offentliga hälso- och sjukvårdssystem är gratis och modellerades efter Storbritanniens NHS. Arbetande expats kan utnyttja systemet, men det krävs ett personnummer och uppehållskort för detta. Privat hälso- och sjukvård är ganska billigt – och man slipper köer på de offentliga klinikerna. Medborare utanför EU måste tecka en privat medicinsk försäkring – men australier kan utnyttja det offentliga till viss del genom deras ömsesidiga avtal med Malta.

9. Var uppmärksam

Precis som på många andra europeiska turistmål är det en god ide att vara uppmärksam och ha koll på dina tillhörigheter när du är på offentliga platser. I synnerhet under de mycket sena timmarna och när du besöker populära turistområden. Denna önation har dock en mycket låg våldsbrottsgrad och genomsyras av en allmänt säker och vänlig atmosfär.

10. Avslappnad livsstil

På denna ö kommer du snabbt omfamnas av den avslappnade livsstilen. Lokalbefolkningen håller sig till ett eget tidssystem och de känner inte till föreställningar såsom ett ”schema”. Även om det till en början kan kännas förvirrande, är det bästa rådet att bara släppa kontrollen, haka på och insupa den avslappnade livvstilen på Malta.

Njut av solen på Malta med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer