GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

7 saker du inte visste om den brittiska kungafamiljen

7 saker du inte visste om den brittiska kungafamiljen

Alla som har bott i Storbritannien är väl medvetna om att den brittiska kungafamiljen har en speciell plats i historien och i den moderna kulturen. Den brittiska kungafamiljen är en del av britternas liv, nu och för alltid!

1. (Majoriteten av) Invånarna älskar dem

Om du reser till Storbritannien kommer du säkerligen att träffa några som inte gillar monarkin. Faktum är dock att sju av tio britter gillar kungafamiljen. Möjligtvis för att de upplever känslan av auktoritet mellan folket och regeringen som betryggande. Det kan också bero på att de tycker som jag; att Drottningen påminner om mormor, och ingen förolämpar min mormor. INGEN!

2. De har jättemånga hus

”Varför kommer drottningen aldrig ut ur Buckingham Palace och säger hej?” säger folk besviket. Sanningen är att Drottningen sällan är där. Alla kungligheter och kunliga familjemedlemmar har flera hus (eller ska vi säga slott?). Drottningen och hennes man Duke of Edinburgh har åtta(!) hus. De alternerar mellan husen beroende på om de deltar i ett kungligt evenemang eller är lediga. De flesta slott ligger i Skottland, cirka 65 mil från London.

3. De är inte ”brittiska”

Drottnigens släkt kommer ursprungligen från Tyskland. Duke of Edinburgh har danska och grekiska anor. Nu när Prins Harry är gift med den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle har familjen också fått ett afrikanskt-amerikanskt arv. Den brittiska kungafamiljen är på sätt och vis en metafor för det eklektiska brittiska folket och dess mångfald.

4. De har fortfarande makten (nästan)

Den kungliga auktoriteten är inte vad den en gång var. Förr bestämde den sittande monarken när landet skulle gå ut i krig och godkände lagar. Idag har mycket av makten överförts till regeringen. Det finns dock kryphål som gör att premiärministern kan ta vissa beslut utan att först fråga regeringen, och det finns de som har använt det här för att få igenom motioner. Sneaky.

5. Endast Drottningen får äta svan

Alla länder med en kungafamilj har gamla regler och lagar som är bisarra i dagens moderna värld. I Storbritannien äger Drottningen alla svanar som inte kan prata (ja, du läste rätt – troligen en av de konstigaste lagarna). Ännu märkligare är att det endast är kungafamiljen som får äta svanar – vilket betyder att du inte får fånga och döda en svan. Eftersom en svan kan bryta armen på dig med sina vingar hade jag inte bråkat med en svan – även om jag hade fått.

6. Drottningen är den första och andra av sitt namn

Det här låter kanske komplicerat men det är faktiskt ganska enkelt. Drottning Elizabeth är den andra av sitt namn i England och officiellt är hon Drottning Elizabeth II. Men, i Skottland är hon den första av sitt namn då den första drottning Elizabeth aldrig var regent där. Med andra ord är hon både Drottning Elizabeth I och Drottning Elizabeth II, samtidigt.

7. Prins Philip kan aldrig bli kung

Drottningen är drottning, men hennes man – prins Philip/Duke of Edinburgh – är inte kung. I Storbritannien blir en kvinna drottning när hon gifter sig med en prins och han sedan blir kung. Samma regel gäller dock inte för en man som han gifter sig med en prinsessa som blir drottning. Prins Philip fick sin titel när han gifte sig med Elizabeth, men han hade aldrig rätt att bli kung. En intressant regel – och en som kanske måste ändras i framtiden, om kungafamiljen vill fortsätta vara så progressiva som de tidigare varit.

Vill du studera engelska i England och få ett lika fint uttal som Drottning Elizabeth II?Beställ ett gratis prisförslag
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig