GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fler vanliga frågor om att åka på språkresa

Fler vanliga frågor om att åka på språkresa

Hurra! Du lyckades komma till din destination! Vi hoppas att allt gick smidigt och att ditt nya hem är lika underbart som du hade föreställt dig. Hur som helst kanske det fortfarande finns några frågor kvar. Hur kommer jag till skolan första dagen? Vad gör jag om jag är jetlagged? Kan mina föräldrar komma på besök? För att försäkra kunna fokusera på alla spännande duhar framför dig – som att bli bättre på språket, ha roligt med vänner och använda hashtaggen #EFMoment så mycket som möjligt – har vi samlat ihop ytterligare frågor inför att åka på språkresa. Vi har ännu en gång frågat våra experter och sammanställt de vanligaste frågorna och svaren. Här kommer del två för att du ska få ut mesta av din språkresa!

1. Hur kommer jag till skolan första dagen?

Detta är en av de första sakerna du bör fråga dina värdföräldrar, rumkompisar eller personalen. De kommer kunna svara på vilken buss eller tåg du ska ta, var du ska gå av och hur du kommer till själva skolan. Ifall du inte hunnit skaffa ett lokalt SIM-kort än och inte är säker på var det finns Wi-Fi, gör bara en print screen eller skriv ut en bild på kartan och sen är du redo att ta dig dit! Till den första dagen i skolan rekommenderar vi att du åker i god tid – allt kommer att vara nytt och kan därmed ta lite längre tid. Om du får chansen, varför inte testa resvägen redan innan första dagen?

2. Vad händer om jag inte förstår någonting?

En lite läskig fråga du kanske undrar över innan du ska åka på språkresa, men du kan vara lugn! Beroende på din språknivå kan det ta lite tid att vänja sig vid det nya språket – men det är precis vad som kommer hjälpa att lära dig! Att ha en liten ordbok med dig kan vara till hjälp i början. Värdfamiljen och personalen på skolan är vana vid att vara omkring människor med alla typer av språknivåer, så de kommer anpassa sig så att du förstår vad de menar.

3. Hur får jag internetuppkoppling?

Alla skolor har gratis Wi-Fi och du kommer att få inloggningsuppgifter din första dag. Utanför skolan, på ditt boende, måste du kontrollera med din värdfamilj eller personalen om vart Wi-fi finns tillgängligt. Vissa värdfamiljer kan ta ut en avgift för internet så se till att du kollar det i förväg! På många destinationer kommer det att finnas caféer eller andra offentliga platser med gratis Wi-Fi. Fråga bara!

4. Hur kan jag hålla kontakten med min familj där hemma?

De flesta många bra appar för att hålla kontakten med din familj – WhatsApp, Snapchat, Skype, Messenger– som alla kräver internetuppkoppling. Så se till att kolla med din mobilopperatör om de hur du använder din mobil utomlands utan att få skyhöga kostnader. Vet du inte hur detta fungerar kan det vara en god idé att stänga av mobildata och bara använda Wi-Fi till du hunnit kolla upp det. Överväg annars att köpa ett lokalt SIM-kort på din destination – det finns förbetalda kort där du lätt kan ha koll på dina utgifter. Kom ihåg att du även kan använda din dator för att maila, skypea eller chatta!

5. Vad gör jag om jag inte gillar maten?

Vi vet att det alltid är lite konstigt att äta annorlunda mat än vad man är van vid, men detta är en del av upplevelsen. Vem vet, du kanske upptäcker någon lokal specialitet som du senare inte kommer kunna leva utan? Vårt tips är att prova allting innan du säger att du inte tycker om det. Värdfamiljer är vana att servera olika sorters för att försäkra sig om att studenterna upplever alla lokala smaker. I kafeterian finns alltid en mängd olika rätter men vi rekommenderar att testa så många lokala specialiteter som möjligt. Trots allt är mat ett av de bästa sätten att upptäcka nya kultur. Om du har några allergier, se till att alltid fråga om vad maten innehåller och se till att fråga någon om du är osäker på vad det heter.

6. Hur skaffar jag nya vänner?

Det som är bra med att studera utomlands är att i stort sätt alla på skolan sitter i samma båt. Alla kommer till ett nytt land där de inte känner någon, så dina kurskamrater är förmodligen också lite nervösa över att hitta vänner. Men att skaffa nya kompisar är enklare än vad du tror – börja bara prata med nya människor, häng med dem på aktiviteter och var ditt bästa jag, en utgångspunkt för vänskap. Ni kommer trots allt spendera en hel del timmar tillsammans och att plugga tillsammans kan vara ett bra sätt att bonda! (Och så mycket roligare om du inte behöver göra det ensam).

7.     Vad kan jag göra om jag blir jetlagged?

Gissa vad – vi har ett helt blogginlägg där du kan läsa om tips för att boka ditt jetlag. Försök att komma in i din nya rytm så fort som möjligt. Om du anländer på eftermiddagen, försök att inte gå och lägga dig direkt utan utforska ditt nya hem genom en promenad. Solen och den friska luften kommer att hjälpa din kropp att anpassa sig. Drick mycket vatten och ät lättare måltider. Och stressa inte upp dig – det sägs att det tar cirka en dag per timmes skillnad att anpassa sig till den nya tidszonen.

8. Vad händer om jag tappar något av mina resebevis?

Innan du reser iväg så se till att du har en elektronisk kopia av alla dina viktiga resebevis. Du kan antingen skanna in dem eller ta en bild med din mobil. Skicka sedan dem till din egen e-postadress och någon som står dig nära som stannar kvar hemma. På så sätt kan de hjälpa dig om du inte kommer åt dina resebevis. Om du tappar bort ditt pass, kontakta ambassaden eller konsulat vid din destination så de kan hjälpa dig att få ett nytt pass och lösa eventuella visumfrågor. Om du tappar bort din flygbiljett (som med största sannolikhet ändå kommer vara digital) kontakta flygbolaget så hjälper de dig.

9. Vad händer om jag får hemlängtan?

Att känna hemlängtan händer de flesta någon gång. Ibland vill vi bara sova i vår egna säng och äta den maten vi alltid äter. Det hjälper ibland att skämma bort sig själv för att bota sin hemlängtan – köp ett paket av din favoritglass och titta på din favoritfilm med dina vänner kvar där hemma genom exempelvis Skype. Men sen måste du distrahera dig själv. Att hålla dig själv upptagen hjälper mot hemlängtan, så se till att du deltar i aktiviteter och utforskar din nya stad tillsammans med alla nya vänner.

10. Kan mina vänner eller föräldrar komma på besök?

Ja, din familj och vänner kan åka och besöka dig! De kommer inte ha möjlighet att bo hos din värdfamilj eller på ditt boende men de kommer finnas gott om boendealternativ på din destination.

11. Vad händer om jag älskar det så mycket att jag inte vill komma tillbaka hem?

Du kan alltid lägga till några fler veckor på din resa. Eller så får du se till att komma tillbaka till din drömdestination så fort som möjligt.

Ännu en applåd till våra experter som har hjälpt oss att sätta ihop detta blogginlägg: Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence, and Simon – Ni alla rockar!

Har du ännu inte bokat din språkresa? Gör det i dag!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer