GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 städer för att utforska gatukonst

10 städer för att utforska gatukonst

Gatukonst blir alltmer uppmärksammat som ett kreativt sätt att förnya stadslandskap till färgglada betongmålningar.

Du hittar ofta denna unika konstform på stadens väggar i coola, kreativa och Instagram-vänliga hotspots för både lokalbefolkningen och turister att njuta av.

Att upptäcka dessa hotspots är ett bra och kostnadseffektivt sätt att lära känna en ny plats. Här är vårt urval av de bästa städerna i världen för att upptäcka gatukonst.

1. London, Storbritannien

Londons blomstrande konstscen återspeglas i det stora utbudet av kreativa konstverk som finns utspridda på de historiska gatorna. Denna kombination återspeglar stadens livfulla blandning av modern och traditionell kultur på ett perfekt sätt.

Missa inte: Brick Lane. Londons livliga Shoreditch-område är svårslaget när det gäller gatukonst, och många kända namn har satt sin prägel här. Du hittar en mängd olika väggmålningar, stenciler och gatuskulpturer som lever färgstarkt tillsammans med de gamla tegelväggarna på denna livliga marknadsgata.

2. Melbourne, Australien

Melbourne är ledstjärnan för den australiensiska gatukonsten, som har blivit en symbol för stadens kulturella anda. Staden på sydkusten är känd för att vara pionjär inom stencilgraffiti - en form av gatukonst som är lätt att återskapa med hjälp av sprayfärg på en pappersskiss. Melbourne anordnade också stolt världens första stencilfestival 2004.

Missa inte: Hosier Lane. Denna centralt belägna sidogata är i princip ett konstgalleri utomhus som ställer ut verk av stadens bästa graffitikonstnärer. Konstverken uppdateras ofta, vilket innebär att du kan besöka galleriet regelbundet och upptäcka något nytt varje gång.

3. Bristol, Storbritannien

Inget samtal om gatukonst skulle vara komplett utan att nämna dess mest kända pionjär - Banksy. Den anonyma och banbrytande gatukonstnären växte upp i Bristol och några av hans mest ikoniska verk hittar du här. Efter Banksy är Bristol fortfarande en av Storbritanniens mest kreativa hotspots. Här kan du utforska verk av otroliga gatukonstnärer som är utspridda över hela staden.

Missa inte detta: The Mild Mild West, 80 Stokes Croft. Denna ironiska scen med en gigantisk teddybjörn som ställs mot brittisk kravallpolis är ett klassiskt exempel på Banksys blandning av surrealism och sociala synpunkter.

4. Los Angeles, USA

Los Angeles har genom åren varit hem för otaliga kulturella ikoner, med massor av gatukonst tillägnad stadens folkkära invånare. Här finns allt från Marilyn Monroe till Kurt Cobain, och många rörande hyllningar till basketlegenden Kobe Bryant.

Missa inte detta: Mural Mile i Pacoima. Det som började som ett gräsrotsprojekt är nu en stor väggmålning med hundratals olika konstverk av lokala konstnärer. Varje verk har sin egen historia att berätta, från det superrealistiska till det övernaturliga.

5. Kuala Lumpur, Malaysia

Med en framtidsinriktad skyline som dominerar landskapet har Kuala Lumpurs gator blivit alltmer fyllda av innovativa konstverk. Stadens regering sanktionerade dessa konstnärliga ansträngningar för att blåsa nytt liv i mindre kända områden. Exempel på detta är stentrappor som utformats för att likna en flod och en gammal skolbuss som byggts in i en tegelvägg.

Missa inte detta: Kwai Chai Hong ("Lilla spökgränden"). Denna övergivna gränd i hjärtat av Kuala Lumpurs Chinatown har förvandlats till en hotspot för gatukonst. Utrymmet skildrar det dagliga livet i området under 1960-talet. Förfallna väggar är nu nostalgiska väggmålningar som tar besökarna med på en nostalgitripp.

6. Toronto, Kanada

Kanadas största stad kallas ofta för världens mest kulturellt mångskiftande plats och har en överraskande livlig scen för gatukonst. StreetARToronto-programmet som inleddes 2012 har gett upphov till en mängd imponerande utomhusgallerier över hela staden. Framstående lokala konstnärer har fått i uppdrag att spraya, stänka och måla nya färger på stadens ytor.

Missa inte: Bara några kvarter från det kolossala CN Tower hittar du Graffiti Alley, en av de första platserna i Toronto där gatukonst legaliserades. Den långa, mångfärgade gränden är nu Torontos mest kända gatukonstplats. Här finns ett oändligt utbud av fängslande konstverk och här anordnas regelbundet små konstfestivaler.

7. Berlin, Tyskland

Få platser kan slå den kreativa pulsen i Tysklands huvudstad, som är hem för ett stort utbud av gatukonst. Det nyöppnade museet, The Urban Nation, är tillägnat Berlins historia och kultur av modern stadskonst. Ett måste att besöka på din nästa resa.

Missa inte detta: East Side Gallery. East Side Gallery sträcker sig över en kilometer längs Berlins coola och kreativa stadsdel Friedrichshain och erbjuder en mängd olika konstverk. Detta är ännu mer imponerande när du inser att allt detta finns längs den mur som delade denna otroliga stad i två delar under så många år.

8. New York, USA

New York anses vara födelseplatsen för gatukonst på grund av sin rika historia med denna konstform. Om du tittar upp när du promenerar längs NY:s oändliga avenyer kan du lätt upptäcka otroliga väggmålningar på flera våningar som målats i alla fem stadsdelar.

Missa inte: Muralmålningen Mount Rushmore of Art på 210 10th Avenue, Chelsea. Detta spektakulära exempel på New Yorks konstscen kommer från den berömda gatukonstnären Eduardo Kobra. Verket är en kärleksfull hyllning till konstlegenderna Andy Warhol, Frida Kahlo, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat. Deras ansikten avbildas färgstarkt på flera våningar i en byggnad på Manhattan i stil med det ikoniska Mount Rushmore-monumentet.

9.Lissabon, Portugal

Den portugisiska huvudstaden ligger naturskönt vid floden Tagus och kan stolt visa upp en mängd olika typer av gatukonst. Här finns unika verk av den lokala konstnären Artur Bordalo, som skapade en portfölj med gatuskulpturer tillverkade av skräp.

Missa inte detta: Poseidon av PichiAvo, 65 Calçado de Santa Apolónia. En kort promenad från Portugals äldsta tågstation hittar du en flerfärgad avbildning av havsguden Poseidon, som blickar ut över vattnet. Verket är otroligt vackert och väl värt att titta på.

10. Miami, USA

Som om det inte vore nog med sol året runt har Floridas sydligaste storstad också en blomstrande konstscen. Den "magiska staden" är hem för en rad fantastiska gatumålningar. Miami Beach har till och med äran att vara värd för den berömda konstfestivalen Art Basel varje år.

Missa inte: Konstdistriktet Wynwood. Detta område, som tidigare var ett industriområde, är Miamis obestridliga konstcentrum. Här hittar du kvarter efter kvarter med fascinerande väggmålningar av de största namnen inom gatukonst

Vi hoppas att denna lista inspirerar dig att upptäcka några av dessa fantastiska städer och uppleva gatukonstens värld på egen hand.

Upptäck en ny kultur utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig