GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du kan boosta din lycka

Hur du kan boosta din lycka

Lycka är inte bara något som känns bra, det är också bra för oss. Att vara lycklig kan sänka vårt blodtryck och risken för hälsoproblem, hjälpa oss att bli mer produktiva och aktiva samt förbättra vår sömn.

Men enligt den senaste World Happiness Report minskar lyckan bland unga människor (15-25 år) i Nordamerika, Västeuropa, Australien och Nya Zeeland - och har minskat i ett decennium. I många regioner runt om i världen är äldre vuxna mindre lyckliga än unga människor.

Det forskas allt mer på hur vi kan känna oss lyckligare på lång sikt. Något som inte är helt oväntat är att sociala medier och oändligt scrollande inte är någon lösning på hur man blir lycklig. Försök istället att göra några av de här sakerna för att öka din övergripande lycka och stödja ditt välbefinnande.

Ät en varierad kost

Vi kanske inte inser det, men vi fattar mer än 200 beslut om mat varje dag, och de är inte alltid de bästa för vår lycka. Det är lätt att äta saker som innehåller mycket socker såsom choklad eller kolhydrater för att må bra.

Men dessa kortsiktiga lösningar hjälper inte. De endorfinkickar (lyckohormoner) som frigörs i hjärnan är tillfälliga och följs ofta av en nedgång i energi och humör. Ta istället hand om din kropp och själ genom att välja en varierad kost.

Forskare menar att frukt och grönt kan ha omedelbara positiva psykologiska effekter, och en studie visade att grönsaksätande har den starkaste kopplingen till lycka under flera dagar.

Cirka 95 % av vårt serotonin (ett viktigt hormon för gott humör) produceras av tarmen, inte av hjärnan, så prova probiotika som kombucha och levande yoghurt för att stödja tarmhälsan. Prioritera massor av olika frukter, grönsaker och fullkornsprodukter som frigör socker långsamt, och stöd dina B-vitaminnivåer med gröna grönsaker.

Rör på kroppen

Fysisk aktivitet och lycka är kopplade till varandra. Delvis beror det på att ju mer vi rör på oss, desto mer lyckohormoner frigörs. En amerikansk studie visade att personer som motionerar upplever 1,5 färre dagar med dåligt mående varje månad. Och du behöver inte springa ett maraton för att känna välbefinnandet från motion - att lägga till bara 30 minuters måttlig aktivitet (promenader, löpning, yoga eller gymträning) till din rutin 3 gånger i veckan kan minska stress eller ångest.

Att börja med träningsrutiner kan kännas svårt, men experter har upptäckt något intressant. Att känna sig lycklig hjälper oss att skapa hälsosammare beteenden - när vi är lyckliga är vi mer benägna att fortsätta träna och äta bättre, vilket fortsätter att stödja vårt välbefinnande. Vetenskapen säger alltså att det svåraste är att komma igång. Om man håller fast vid det och rör på sig regelbundet kan man kickstarta en cykel av ökad lycka och förbättra vår övergripande livstillfredsställelse.

Boosta din hjärna (genom att lära dig ett språk!)

Våra hjärnor är otroliga verktyg och det är viktigt att hålla dem i trim. Att ägna sig åt sina intressen, lära sig och använda nya färdigheter kan förbättra humöret, ge kraft och stärka självförtroendet.

Det är här som språkstudier kommer in i bilden. Det kan vidga dina vyer, göra dig till en bättre kommunikatör och öppna dörrar till kulturellt utbyte - särskilt om du studerar utomlands! ! Costa Rica anses allmänt vara "lyckligt" tack vare sin fantastiska natur, fokus på hållbarhet och höga livskvalitet - varför inte studera där?

Språkinlärning kan också skapa cyklisk lycka; forskning visar att ju mer vi njuter av att lära oss, desto djupare engagerar vi oss som elever och desto bättre presterar vi, vilket leder till ännu mer njutning och lycka.

Skapa relationer

Människor mår bra av att ha kontakt, och även om vi alla har olika sociala behov kan vår lycka ta stryk om vi blir isolerade. Det finns inget "idealiskt" antal vänner att ha, även om vissa studier tyder på att vi mår bra av att ha 3-6 riktigt bra vänner. Meningsfulla sociala kontakter kan förbättra vår självkänsla och empati, minska ångest och till och med stärka vårt immunförsvar, så det handlar om kvalitet, inte kvantitet.

Våra gemenskaper i stort kan också ge oss en känsla av tillhörighet. Från en liten grupp vänner som du träffar regelbundet till träning med ett idrottslag eller kvalitetstid med din familj - ta dig tid att verkligen umgås med dina nära och kära.

Ta dig tid att vara lycklig

Lycka är viktigt för ett välfungerande och hälsosamt liv, men det är inte något som bara händer oss. Vi kan själva bidra till vår lycka, så det är också viktigt att vi tar oss tid att fokusera på att bli lyckliga. Oavsett om du väljer att röra dig mer, äta bättre, lära dig ett språk eller skratta med dina vänner kan dessa vetenskapligt stödda lyckovanor ha en enorm inverkan på hur du mår på lång sikt.

Börja din språkinlärningsresaStudy abroad
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer