GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur man äter som koreanerna

Hur man äter som koreanerna

Ett lands mat och kultur är så här (*håller upp korsade fingrar*) - De är bästisar. Koreansk mat har blivit oerhört populär över hela världen, men K-BBQ är annorlunda om du befinner dig i Sydkorea. Det finns bokstavligen ingen bättre plats än Seoul för att lära känna kulturen och traditionerna bakom det fräsande heta köket.

Oavsett om du planerar att lära dig koreanska i Seoul eller vill boka en resa dit, här är vår guide till koreansk mat och matkultur som hjälper dig att äta som en lokalbo.

Först av allt, skilja på bibimbap och bulgogi

Två hypade rätter som är värda att prova är bibimbap och bulgogi. Bibimbap är en risskål som toppas med ett färgstarkt (och ofta estetiskt) utbud av säsongens grönsaker, kött och ett stekt ägg. För den här rätten är det bara att krydda med gochujang (koreansk röd chilipasta) och blanda allt i skålen innan du äter. Bulgogi är en traditionell rätt med tunna strimlor av marinerat kött (vanligtvis nötkött, men det kan också göras med kyckling eller fläsk) som grillas, grillas eller steks.

Ät fermenterat

En sidorätt bestående av fermenterade kålblad med chili, så kallad kimchi, är en hörnsten i den koreanska kosten. Fermenteringsprocessen ger den syrliga umamismaken och den är full av nyttiga mikrober som är bra för tarmhälsan. Det är lätt att göra hemma och behöver inte alltid vara en biroll - prova att tillsätta det i smeten och steka det för att göra en krispig, kryddig kimchi-pannkaka som kallas kimchijeon.

Ta grillat

Att grilla (eller K-BBQ) är en stor del av den koreanska kulturen. Den här typen av måltid är en upplevelse och perfekt att dela med vänner. Ta med dig ditt gäng, tillaga köttet tillsammans på en grill vid bordet och dela på en rad olika tillbehör som kallas banchan. Ssamjang - en slags tjock chilisås som är både söt och nötaktig - är ett måste. Smörj in den på ett salladsblad innan du lägger till en hög av det rökiga kokta köttet och bländar dina smaklökar.

Lär dig när du ska äta

De koreanska måltiderna liknar de amerikanska - en stor frukost runt kl. 07.00 innan arbetsdagen börjar, en lätt lunch någon gång efter kl. 12.00 och en stor kvällsmåltid mellan kl. 18.00 och 20.00.

En typisk koreansk frukost är smakrik och kan bestå av ångkokt ris, soppa, kimchi och böngroddar. Västerländska frukosträtter som rostat bröd och ägg blir allt mer populära i städerna, särskilt bland unga människor.

Lunchen är en snabb historia och kan bestå av nudlar eller ris med lite banchan och soppa. Kärnan i varje middag är vanligt ris, soppa och inlagda grönsaker. Till detta serveras upp till fem tillbehör som grillat kött, grytor eller säsongens grönsaker.

Sharing is caring

Måltiderna delas av alla i gruppen. När ni sätter er ner för att äta finns det inget utrymme för att vara självisk. Alla rätter serveras i mitten av bordet och alla är välkomna att prova var och en av dem. Perfekt när din väns beställning ser bättre ut än din. Använd rena skedar för att lägga upp små portioner på din egen lilla tallrik och försök att inte ohövligt sträcka dig över någon för att få den sista biten friterad kyckling.

Välj dina verktyg med omsorg

I Sydkorea är de vanligaste redskapen ätpinnar och en sked. Skeden räddar dig från att sörpla i dig det sista av soppan (eftersom skålar och tallrikar alltid måste stå på bordet) och används för att äta ris, medan ätpinnarna används till det mesta annat. Du ska heller aldrig sticka dina ätpinnar rakt ner i en skål med ris. Det här är ett hårt nej - det ser ut som något som händer under koreanska begravningar eller offergåvor som lämnas vid tempel. Vila dem bara på skålen eller på det lilla stativet som medföljer för att undvika att oavsiktligt förolämpa någon.

Lär dig grunderna i koreansk matetikett

Oavsett om du är på en restaurang i Seoul eller äter middag hemma hos en koreansk vän är ett gott bordsskick ett tecken på respekt. Här är åldern viktig. Den äldsta personen vid bordet äter ofta först, så vänta på att han eller hon ska börja innan du börjar din egen måltid. Den yngsta eller mest juniora personen vid bordet bör också sitta närmast dörren. Om du är hedersgäst kan du ta med dig en liten present eller framföra en omtänksam hälsning som visar din uppskattning.

Smaklig måltid!

Vill du utforska mer koreansk kultur?Utforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer