GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

HUR DU PLANERAR DIN DRÖMRESA PÅ EN BUDGET: 7 TIPS

HUR DU PLANERAR DIN DRÖMRESA PÅ EN BUDGET: 7 TIPS

Är du sugen på att förverkliga din drömresa utan att det gräver djupa hål i plånboken? Det finns en vanlig missuppfattning om att det är omöjligt att resa världen runt om du inte har ett obegränsat kreditkort (eller någon som betalar för dig!). Lyckligtvis är detta inte sant. Visst, att resa kostar pengar, men det finns knep för att hålla kostnaderna nere. Här är våra 7 bästa tips på hur du planerar drömresan på en budget:

1. VÄLJ EN MER PLÅNBOKSVÄNLIG RESSTIL

Glöm hotell och turer. Bli en backpacker i stället! Kostnadsmedvetna backpackers reser lätt (logiskt nog eftersom de behöver bära sina tillhörigheter i en ryggsäck) och väljer boende till ett lågt pris. Backpackers tenderar också att äta lokal mat och reser ofta under längre perioder, men rör sig snabbt mellan flera platser. Att backpacka under lågsäsong kan vara en bra idé eftersom allt från mat och boende till utflykter är billigare då.

2. BOKA FLYG VIA LÅGPRISBOLAG

Nöj dig inte bara med en googlesökning utan sök aktivt flygbiljetter hos lågprisbolagen. I Europa har vi lyxen att kunna välja mellan flera lågprisaktörer som kan ta oss från punkt A till B för en liten slant. Surfa in direkt på lågbolagens hemsidor, t ex Ryanair eller Norwegian. Och du – glöm inte att det utöver flyg även är billigt med tågresor i Europa, spana in möjligheterna med ett Interailpass!

3. SATSA PÅ BILLIG(ARE) DESTINATIONER

Vissa platser i världen kommer aldrig att bli superbilliga (hej London, New York och Paris!), men tur då att det finns andra alternativ! Smarta globetrotters jagar stämplar i passet i länder där den lokala valutan är svagare än deras egna. Sydostasien (tänk Singapore, Thailand, Vietnam, Kambodja, Indonesien och Indien) har länge varit en populär destination för backpackers och resenärer med en budget. Latinamerika är ett annat bra (och billigt!) alternativ.

4. PLANERA EN LÄNGRE RESA

Även om du kanske inte tror det så kan det vara billigare per dag att satsa på en längre resa än att åka iväg under en kortare tid. Varför? Genom att skapa en ”Bas” på ett ställe betalar du inte transport för att komma till nästa destination, och du kan då hyra ett boende kortsiktigt istället för att betala dyra(re) nätter på hostel eller hotell.  De som är borta en längre tid är även mer benägna att komma in i kulturen genom att ”göra som lokalbefolkningen gör”, t ex laga mat hemma. Vilket leder oss in på…

5. LAGA MAT

Det är ingen hemlighet att dagliga restaurangbesök snabbt gräver hål i plånboken (och potentiellt kan öka ditt midjemått!). Budgetresenärer är medvetna om just detta och lagar egen mat för att spara pengar, gärna ihop med vänner som de bor tillsammans med för att ytterligare komma ner i kostnad.

6. BLI EN DIGITAL NOMAD

Har du ett jobb som tillåter dig att jobba på distans? Frilansare och personer som är duktiga på t ex grafisk design, programmering, översättning och fotografi kan dra fördel av att kunna jobba direkt från sin laptop medan de är på resande fot (tänk dig att kunna jobba från en strandbar i Indonesien..!). Personer som gör detta kallas för ”Digitala Nomader”. Fördelarna med att jobba självständigt när du reser är uppenbara: du har en inkomst och kan planera ditt eget arbetsschema!

7. SKAFFA ETT EXTRAJOBB

Frestas du inte av att vara en digital nomad? Då kanske du ska satsa på ett extrajobb istället! Resenärer som vill extrajobba utomlands kan välja och vraka mellan massor av alternativ: jobba på pub, undervisa engelska, jobba som dykinstruktör, plocka frukt, jobba på café, servera på restaurang – listan kan göras lång! Om du vill kan du ta hjälp av ett företag som hjälper dig med visum och att få ett jobb (Go Workabout är en bra utgångspunkt för Australien). Den som vill och vågar kan ge sig ut på stan med sitt CV!

Åk på din drömresa med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig