GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

KAFFE RUNT OM I VÄRLDEN: VAD DU SKA BESTÄLLA OCH VAR

KAFFE RUNT OM I VÄRLDEN: VAD DU SKA BESTÄLLA OCH VAR

De bästa dagarna startar med en rykande het kopp med kaffe. Eller i alla fall i en ny spännande stad eller land. Tack och lov har kaffe i alla storlekar tagit hela världen med storm och du kommer hitta en kopp var du än befinner dig. Vilket i sin tur (rent teoretiskt) ser till att du har underbara dagar oavsett vart i världen du befinner dig. Det kan vara svårt att välja mellan alla blandningar, rostningar och mjölkpreferenser – men det är här vår guide kommer in, för att leda dig rätt i djungeln.

PARIS – CAFÉ AU LAIT

Till och med namnet på denna favoritdryck med koffein låter elegant och romantiskt, precis som kärlekens stad. Oavsett hur mycket du har kvar att se i staden, se till att lägga en kaffepaus på schemat någon eftermiddag då du kan njuta av en kopp café au lait. (Det är kaffe med mjölk, men det låter ju inte speciellt romantiskt, eller hur?) Vandra ner längs en pittoresk och charmig sidogata i Frankrikes huvudstad och ta en paus på ett Instagramvänligt fik och beställ un café. Drick det tillsammans med några färggranna macarons eller unna dig själv ett fantastiskt bakverk eftersom du är så otroligt kulturell.

SEATTLE – HOUSE BLEND

Smaragdstaden är hem till originalet av Starbucks. Tänk då på att utan Seattle skulle din enda pinsamma besatthet aldrig inträffat. Hur skulle du kunna överleva varje höst utan den där pumpalatten (pumpkin spice latte)? Vad skulle du då lägga upp på Instagram? Åh, fruktansvärda tanke! Men just nu ska du inte tänka på att beställa något extra fint – du är här för att visa respekt för den ikoniska gröna (från början bruna) loggan, så lita på den charmiga baristan (även om de stavar ditt namn fel) och slå dig ner med en ångande het kopp av månadens bryggkaffe.

BARCELONA – TALLAT

Det har kommit upp massor nya trendiga caféer i Barcelona, vilket kan vara till hjälp när du behöver en paus från att se staden. Dessutom, vem älskar inte att titta på människor medans du dricker kaffe? Den kaffesorten du bara måste prova är tallat, vilket är Barcelonas version på cortado, aka en shot av espresso med en skvätt av skummad mjölk. Du får bara ungefär ett fingers tjocklek av mjölk så om du föredrar en mer krämig kaffedrink så ska du beställa en café con leche, vilket kommer ge dig lika mycket mjölk som espresso.

COSTA RICA – FRESHLY GROUND

De säger att de bästa sakerna i livet är färska. Eller var det gratis? I vilket fall som helst så är Costa Rica stället där kaffe är så färskt det bara kan bli. Se till att besöka så många gröna kaffeplantager som du bara kan för att få dig en smakbit av bönorna som växer bara några meter ifrån dig. Kaffet som produceras och exporteras härifrån älskas av hela världen, så du kan ju bara föreställa dig hur otroligt mycket bättre det smakar när det är precis skördat, rostat och malet.

SINGAPORE – KOPI LUWAK

Är du övertygad om att du är en kaffekännare? Tror du att du känner till dina malda kaffesmaker, ditt Arabica från ditt Robusta? Men där finns en specifik typ av kaffe som bara måste passera din kopp innan du kröner dig själv till kung, nämligen Kopi Luwak. Det växter i djungelplantagerna i Indonesien och Malaysia och Kopi Luwak är ett rikt och aromatiskt kaffe men det saknar bitterheten som finns hos de flesta blandningar. Allt handlar om processen av bönan, det är så att de i början av processen matsmälts (alltså äts och bajsas ut) av en djungelkatt. Det låter ju rätt så roligt, eller hur? (Om kattmatsmältningen inte låter så tilltagande så kan vi rekommendera teh tarik – pulled tea, vilket förbereds på ett härligt sätt. Inte bara eftersom det inte involverar något bajs.)

NEW YORK – ICED CARAMEL FRAPPUCCINO

Varför? På grund av Instagram och därför att Iced Caramel Frappuccions är väldigt beroendeframkallade. Behöver det verkligen förklaras närmare? Låt kombinationen av socker och kaffe, som är två himmelska ingredienser, smälta samman i en perfekt harmoni och låt det kyla ner dig under en het sommardag i New York. Tillsätt lite vispgrädde och förbered dig på att posera, ta kort och dela. #simple.

ROME – ESPRESSO

Det är konstigt nog väldigt tillfredsställande att dricka en stark shot med kaffe från en riktigt liten kina kopp. Framförallt om espresson avnjuts sittande på en stol i solen utanför ett mysigt kafé som sträcker sig ut i vägen där det passerar människor i denna fantastiska stad. Men kom ihåg att det bara är ett kort stopp på vägen mellan allt det du ska se, få ett koffeinrus innan du ska gå runt i Colosseum för att sedan fortsätta till värmen i Vatikanstaten. Åh, la vita é bella.

TOKYO – GREEN TEA LATTE

Valet av kaffe i Tokyo är lika galet som staden i sig själv – konstig och galen, men ofrånkomligt underbart. Det är faktiskt så att valet inte är alls kaffe. Den gröna te-latten går emot allt vad kaffedrickare tror på – istället för att fylla koppen med kaffe så ska du dricka grönt te tillsammans med mjölk och det tillsammans skapar en lite anmärkningsvärd grön färg. Men det finns en viktig orsak till varför befolkningen i Tokyo är besatta av detta (spoiler alert!): Det smakar riktigt fantastiskt!

LONDON – BLACK AMERICANO

I London måste du rusa fram – rean på Oxford Street väntar inte på någon. Eller så är du försenad till tunnelbanan till din nästa lektion. Oavsett vad din anledning är så verkar alla i Storbritanniens huvudstad ha bråttom någonstans. Du är då i behov av koffein för att kunna hålla uppe den snabba farten som krävs i de dagliga kommunikationerna (och för att klara av de stimmiga turisterna). Så här kommer den enkla Americano-drycken att räcka: Svart självklart, eftersom att ingen har tid att ödsla på mjölken.

SYDNEY – FLAT WHITE

Det här kan vara en överraskning för vissa, men australiensarna spenderar faktiskt inte varje dag i livet åt att dricka burkar med öl från Foster’s.  De älskar sitt kaffe. (De dricker faktiskt inte Foster’s alls, men det är en helt annan historia.) Även om Sydney bjuder på njutningsfyllt varmt väder året runt så är det fortfarande normalt att dricka en varm kopp kaffe om dagen. Beställ en flat white för att starta dagen så som australiensarna gör – en eller två shottar av espresso med lite ångad mjölk. Ingen sirap och inget som kan distrahera dig från koffeinet.

Se till att hålla er vakna med koffeinet mina vänner!

Bild av Iain Farrell, Flickr / Creative Commons

Drick en spännande kaffe på en spännande destination med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig