Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Kims high school year i Ohio bland majsfält och high school spirit

Kims high school year i Ohio bland majsfält och high school spirit

Att åka på utbytesresa var en sak som jag inte visste var möjligt innan jag hörde om EF hösten 2016. Jag insåg direkt att det var en sak som jag absolut ville göra då jag alltid älskat att resa, men också drömt om att få uppleva ett liv som är väldigt olikt mitt eget hemma i Sverige. Jag hade börjat tycka att det började bli lite tråkigt och ensidigt och jag var redo för en utmaning!

Jag anmälde mig i sista sekund och färdigställde min ansökan tillsammans med EF så snabbt jag bara kunde. Jag var såklart superivrig att få min värdfamilj. Sedan, äntligen, i augusti 2017 var det min tur, som en del av class of ’18, att åka till Lima, Ohio i ett år. Att få gå på high school och upptäcka livet i Amerika.

Jag hade aldrig riktigt hört talas om Ohio innan och jag konstaterade snabbt att det fanns väldigt få likheter med Sverige. Där det i Sverige finns skog fanns det i Ohio majsfält. De har långa platta landskap och mängder av majs. Människorna i Ohio är nog de trevligaste och mest öppna och accepterande personerna jag har träffat i mitt liv. Tyvärr tog det mig tills vintern att hitta mig till rätta, men när jag började simma i skolans lag insåg jag att jag äntligen hade mött de människorna som kom att bli mina bästa kompisar.

Mitt high school och aktiviteter

Det var en stor skillnad att gå på high school i USA och på gymnasiet i Sverige. I Sverige pluggar jag naturprogrammet och har knappt har någon fritid eller tid för kompisar. I USA var skolan däremot inte bara lektioner och läxor utan det var den typiska ”high school spirit”. Man målade sitt ansikte i skolans färger och hejade på det amerikanska fotbollslaget tillsammans med hela skolan. Vi hade olika spirit weeks då man kom till skolan utklädd enligt olika teman.

De flesta eleverna var engagerade i olika klubbar eller sporter. Jag själv spelade fotboll, simmade, sprang friidrott och var med i skolans musikal. Kompisarna som jag fick genom simningen, friidrotten och musikalen är verkligen de som har gjort mitt utbytesår så bra. Trots att sporterna tog upp det mesta av tiden så gjorde vi mycket tillsammans. Vi hade ”sleepovers”, åkte och åt glass eller åkte till poolen hela dagarna på sommaren. De var inte bara mina kompisar utan de blev mina bästa kompisar, fast jag bara hade känt dem en så kort tid. Mitt tips till dig som ska åka eller funderar på att åka på utbyte är att gå med i en sport eller klubb! Jag lovar att det kommer att göra det mycket lättare att hitta kompisar och att få ut det mesta av ditt utbytesår! Jag längtar så mycket tills jag träffar mina kompisar igen.

Min värdfamilj

De som gjorde hela mitt utbytesår möjligt, tillsammans med EF, är såklart min värdfamilj! Jag bodde tillsammans med min värdmamma, värdpappa, två värdsystrar, en hund och tre katter. Att passa in i familjen var inte alltid lätt i början då vi knappt hade någonting gemensamt, men jag är förvånad över hur snabbt det ändrades. Efter ett tag lärde jag mig att spela Minecraft med min yngre värdsyster, tyckte det var normalt att äta kvällsmat framför tv:n och hade anpassat mig till alla familjens rutiner. Jag brukar säga att den dagen då jag hämtade mat ur kylskåpet utan att tänka ”detta är inte min mat” var den dagen då jag kände mig som hemma på riktigt.

Efter utbytesåret

Det bästa med EF och utbyte tycker jag är det globala nätverket och att ens år inte behöver vara över när man kommer hem. Det finns möjlighet till att bli ambassadör för EF både under sitt utbytesår och efter. Själv fick jag chansen att vara camp-ambassadör över sommaren där jag tillsammans med 22 andra ambassadörer tog emot och förberedde class of ’19 inför deras utbytesår. Jag tror inte att jag någonsin växt så mycket som person på så kort tid eller känt mig accepterad precis som jag är på samma sätt som där.

Efter utbytesåret kan man hålla sin upplevelse vid liv genom att coacha blivande utbytesstudenterna. Man kan få möjligheten att åka på olika summits med andra ambassadörer från hela EF världen och lära sig värdefulla ledarkunskaper. Man lär alltså känna nya personer även efter sitt år och istället för att allt helt plötsligt är över så är ens utbytesår bara början på något mycket större!

Jag skulle lätt göra om mitt år om jag kunde även om jag skulle göra vissa saker annorlunda, men det är ju det som är meningen med att åka på utbyte: lära sig nya saker och växa som person. Och självklart ha kul! Detta går inte om man inte är beredd på att kämpa för sitt år och kämpa sig igenom de tuffa tiderna, men jag lovar att det är värt det i slutet. Mitt allra största tips till blivande utbytesstudenter är: ge aldrig upp, detta är ert år och det är bara ni själva som kan påverka det!

Spendera ett år i amerikanska high school med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentberättelser

“Aloha Honolulu!”
Elise top 5 tips i Brighton!