GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur språkinlärning kan främja din psykiska hälsa

Hur språkinlärning kan främja din psykiska hälsa

En god mental hälsa är en förutsättning för välbefinnande och ett lyckligt och meningsfullt liv. Det gör att du kan fokusera på arbete och studier, upprätthålla sunda relationer och ta itu med nya saker med tillförsikt.

Vi vet att motion, god sömn, socialt umgänge och hälsosam kost är några av de saker som främjar en bättre psykisk hälsa. Men visste du att språkinlärning också kan ge din mentala hälsa en regelbunden dos av positiv energi?

Låt oss ta en titt på hur språkinlärning kan stödja din mentala hälsa.

Stärk din hjärnas hälsa

Forskare har funnit att hjärnan faktiskt blir större om man talar ett andraspråk. Att kunna tala två språk kan hjälpa dig att fokusera och filtrera bort irrelevant information, ett utmärkt verktyg när det gäller att minska ångest. Att växla mellan olika språk gör din hjärna mer flexibel och gör det lättare för dig att prioritera. Det är också ett bra träningspass för hjärnan. Att tala, lyssna och reagera på ett annat språk sätter verkligen fart på hjärncellerna, vilket leder till fler nervförbindelser och en bättre allmän hjärnhälsa.

Hitta ett tillstånd av ''flyt''

Studier har visat att ett tillstånd av " flyt" är en viktig drivkraft för lycka. Ett flyt-tillstånd uppstår när du är så uppslukad av något att allt annat försvinner och tiden flyger iväg. På kort sikt ger flyt positiva känslor, medan långsiktiga fördelar kan hjälpa dig att leva ett lyckligare och mer tillfredsställande liv.

Nyckeln är att hitta en bra balans mellan att utmana sig själv för att bli bättre och att använda sina befintliga färdigheter. Om uppgiften är för lätt eller för utmanande kommer du inte att hitta din rytm.

Att lära sig ett språk är ett bra sätt att hitta flyt. Med så många språkkurser, böcker, podcasts och modersmålstalare kommer du aldrig att få slut på en ny utmaning att fördjupa dig i. Dessutom är det enkelt att följa dina framsteg och kontinuerligt bygga vidare på dina befintliga färdigheter.

Sociala relationer

Sociala relationer är nyckeln till att övervinna känslor av isolering och ensamhet, vilket kan vara skadligt för den mentala hälsan. Att lära sig ett nytt språk öppnar upp för en helt ny värld av socialt umgänge. Du kan träffa personer med liknande intressen på språklektionerna, hitta en utbytespartner eller få nya vänner från hela världen på en utlandsresa. Dessutom, med dina nya språkkunskaper, tänk på alla miljontals människor som du nu kan kommunicera med.

Stärk ditt självförtroende

När du känner dig nere är chansen stor att ditt självförtroende är lågt och att allt känns "för svårt". Språkinlärning är ett fantastiskt sätt att övervinna detta negativa tillstånd. Även om du bara lär dig några fraser på ett nytt språk visar det att du är kapabel. När du är redo att föra en konversation med någon på ett främmande språk kommer det garanterat att ge ditt självförtroende en enorm boost.

Kulturell förståelse

Ibland kan nyheterna få det att verka som om världen bara består av undergång och dysterhet. Att fördjupa sig i ett nytt språk och dess kultur kan bredda ditt perspektiv och öka din empati för andra. Det hjälper dig att bättre förstå och relatera till andra och hjälper dig att se världen ur en annan synvinkel. Förståelse och omtanke banar väg för kontakt.

Hjälpa andra genom språket

Få den där "hjälparkänslan" genom att hjälpa någon att lära sig ditt modersmål. Överväg att träffa en annan språkinlärare som talar ditt målspråk och skapa ett språkutbyte. Det är ganska enkelt. Halva tiden pratar ni båda på ditt modersmål, låt oss säga engelska, och de får öva på sin engelska. Under den andra halvan kan du byta till deras modersmål, låt oss säga franska, och du får öva på din franska. Det kommer att kännas bra att hjälpa någon annan att förbättra sina språkkunskaper, samtidigt som du förbättrar dina egna.

Positiva distraktioner

Språkinlärning är en bra och hälsosam distraktion från negativa tankar och stress. Det gör att du kan fokusera på en positiv aktivitet, bort från sociala medier eller vardagliga frustrationer, och arbeta med något utmanande men ändå roligt. Om du inte känner för att läsa en kurs kan du titta på ett TV-program eller lyssna på musik eller podcasts på ditt målspråk, vilket är ett bra sätt att lära sig samtidigt som du låter hjärnan fokusera på något annat.

Kickstarta din språkinlärningLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer