GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 tips på hur du lär dig franska snabbt

10 tips på hur du lär dig franska snabbt

Parles-tu Français? Non? Om du har bestämt dig för att göra som nästan 300 miljoner fransktalande och lära dig världens femte mest talade språk, finns det ingen tid att förlora.

Är du inte riktigt säker på hur du ska komma igång? Här är vår lista med tio praktiska tips som hjälper dig att lära dig franska snabbt.

1. Prioriteringar

Börja med att fundera på vilket ordförråd du kommer att behöva mest. Identifiera de situationer som du mest sannolikt kommer att uppleva - som att prata med vänner om dina helgplaner. Det kan vara bra att öva på dem genom rollspel. På så sätt är du bättre förberedd när de inträffar i verkligheten

2. Läs, läs, läs

Lokala nyheter, inlägg på sociala medier, baksidan av flingpaketet - läs precis allt! Barnböcker och ungdomsböcker är ett fantastiskt sätt att lära sig grammatik och stavning, och du kan läsa längre romaner i takt med att din franska förbättras. Att läsa nyheterna på franska hjälper dig att delta i konversationer om aktuella frågor, och tidskrifter har ett mer kulturellt relevant språk än läroböcker eller klassiska böcker.

3. Lyssna på podcasts

Behöver du öva på att hänga med i en konversation på franska? Lyssna på podcasts. Detta är extra användbart eftersom det är lätt att lyssna medan du gör andra saker; plötsligt blir aktiviteter som att göra sysslor eller gå till lektionen tid för att också förstärka din franska. Det är multitasking för flerspråkighet!

4. Översätt

Om du inte vet vad ett nytt ord betyder, hoppa inte över det. Översätt det omedelbart! Om du läser kan du ta fram telefonen och göra en snabb sökning, och om du hör det i ett samtal kan du fråga personen som sa det. De kommer troligen gärna att hjälpa dig och ge exempel på hur man använder det i sitt sammanhang.

5. Studera utomlands

Det finns inget som sätter så mycket fart på din språkinlärning som att studera i Frankrike. Oavsett om du är där i några veckor eller i några månader gör det underverk för dina kunskaper att vara helt uppslukad av det franska språket. Från att ta bussen till lektionen till att bo hos en värdfamilj, du kommer att läsa och höra franska vart du än går - ständigt bygga mentala kopplingar och bilda starka språkminnen. Genom problemlösning och övning kommer du att se hur ditt uttal förbättras, ditt ordförråd utökas och ditt självförtroende i samtal växer mycket snabbare än om du lär dig hemma.

6. Följ influencers

Lägg till fransktalande influencers i dina följarlistor. Att förstå olika dialekter och humor kommer att kännas enkelt när du tittar på deras innehåll regelbundet. Välj ämnen som du är intresserad av så lär du dig massor av ny vokabulär, uttryck och slang som är relevanta för dina intressen.

7. Titta på TV

Börja med att titta på dina favoritserier och ändra ljud- och textspråken mellan franska och ditt modersmål, beroende på hur dina kunskaper utvecklas. TV-program med manus är bra för att förstå hur man pratar, t.ex. hur snabbt man pratar och hur man skämtar med varandra. När du blir mer självsäker kan du titta på program som är gjorda på franska, som Call My Agent! och Lupin, då dessa ger en bättre bild av fransk kultur och humor.

8. Acceptera dina misstag

Vi gör alla fel och det är bara att acceptera att du kommer att göra en hel del misstag när du lär dig ett nytt språk. Var inte rädd för att misslyckas lite med franskan i början. Att erkänna sina misstag är en viktig del av att lära sig av dem.

9. Anteckna

När du väl börjar lära det franska språket kan det vara bra att anteckna ord, uttryck eller slang som du tycker är användbara. Att skriva ner ord hjälper dig att memorera dem och du får en praktisk lista som du kan använda när du snabbt behöver hitta rätt ord. Gör listan på din telefon så att den alltid finns nära till hands när du väl behöver den.

10. Hitta vänner i samma situation

Dina franska kurskamrater kanske har samma frågor som du, vilket innebär att ni kan lära er tillsammans. Eller så har ni olika styrkor och kan hjälpa varandra med era specifika utmaningar. Dessutom är de perfekta kompanjoner för att lära sig mer om fransk kultur; planera att gå på fransk film, livemusik eller teaterföreställningar tillsammans.

Fördjupa dina språkkunskaper genom att studera utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer