GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

7 överraskande fakta om språk

7 överraskande fakta om språk

Det förs intensiva debatter om huruvida vi kommer att kommunicera i framtiden. Men, låt oss lägga den diskussionen åt sidan en stund och låt oss istället uppskatta den otroliga mångfald och det som är unikt med de nästan 7000 språken som talas runt om i världen. Här är 7 fakta om språk som kommer att överraska dig:

1. Baskiska  ett mystiskt språk

Baskiska talas av ungefär 700 000 personer i Baskien, ett liten region söder om Frankrike som (kontroversiellt) tillhör Spanien. Språket är så unikt och obesläktat med något annat språk att språkexperter är osäkra på var det kommer ifrån. De tror dock att språket är så gammalt att det fanns innan alla andra europeiska språk.

2. Det finns ett språk med enbart 12 bokstäver

De som bor på ön Bouganville, i närheten av Papua Nya Guinea, pratar ett språk som endast består av 12 bokstäver. Det är med andra ord inte så roligt för dem att spela Alfapet (eller så är det väldigt enkelt att forma ord).

3. Fördelningen av bokstäver i Alfapet ser olika ut beroende på språket

På tal om Alfapet, hur spelbrickorna i de olika internationella versionerna fördelas berättar mycket om hur språket ser ut. I Polen är den femte vanligaste brickan Z, i Finland däremot är de tredje vanligaste bokstäverna T och N. I Slovenien och Katalonien är E den vanligaste brickan, precis som i den engelska originalversionen av spelet – Scrabble.

4. Flest språk vs flest ord

Det relativt lilla landet Papua Nya Guinea är det land där flest olika språk – 840 stycken – talas. Språket med flest ord är däremot engelska, som har ungefär 750 000 ord (med nya som läggs till varje vecka).

5. USA har inget officielt språk

Trots att de flesta amerikaner har engelska som modersmål samt att media och politiker använder sig av språket, så är inte engelska USAs officiella språk. Varför? Jo, för att de har inget! Trots att engelska har varit det största språket i landet sen kontinenten kolonierades på 1600-talet har det aldrig blivit det lagstadgade huvudspråket i landet.

6. Engelska och franska finns överallt

Alla länder i världen har engelskaundervisning i skolan, men visste du att även franska undervisas i alla länder? De här språken är dock inte de mest talade i världen. Det mest talade språket är faktiskt mandarin, ca 1 miljard har det som modersmål.

7. Det finns ett ord som beskriver hur tvillingar pratar

Ett sista spännande fakta om språk är att tvillingar ibland pratar ett eget påhittade språk, särskilt när de är små. Det finns ett ord för det här – cryptophasia. Ett ord som påminner om en berg- och dalbana på en nöjespark.

Lär dig ett nytt språk utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig