Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Mina bästa tips på hur du lär dig surfa

Mina bästa tips på hur du lär dig surfa

Hawaii, Kalifornien och Costa Rica. De är inte bara exotiska platser med varma klimat. Nej, de har alla också fantastiska stränder där vågorna slår regelbundet och bryts perfekt. De är, med andra ord, några av världens bästa platser att surfa på. Kanske har du aldrig haft möjligheten att testa, velat eller vågat surfa. Men faktum är att du inte måste åka runt halva jorden för att hitta den perfekta surfplatsen, det finns flera bra surfplatser i både Europa och Norden. Så svälj rädslan, för det är få saker i världen som slår känslan av att fånga en riktigt bra våg. Om du är ny på surfbrädan, har jag gjort en guide på mina bästa tips på hur du lär dig surfa:

1. Det är jobbigare än du tror

Att surfa är väldigt härligt, men det är också väldigt jobbigt. Speciellt i början. När du trampar genom det grunda vattnet och håller balansen på vågorna, samtidigt som du halvt bär/släpar med dig brädan. Ungefär såhär går det till: Upp på brädan, paddla, ställa dig på brädan (gör en burpee), ramla (förmodligen) och släpa ut brädan i vattnet igen. Detta gör du om och om igen. Så med det sagt, förbered dig på träningsvärk! Men, låt inte detta skrämma dig – även om det låter jobbigt är det otroligt roligt! Tips: Glöm inte att stretcha efter din tid på brädan, då lindrar du träningsvärken lite i alla fall.

2. Förbered dig innan

Med den översta punkten i åtanke, kan det underlätta om du har förberett dig lite. Gör ett par armhävningar och några burpees för att lättare, och lite snyggare, hoppa upp på brädan. Om du har möjlighet att öva upp flåset och vattenvanan är ju det också en fördel. Du kommer självklart kunna lösa det galant utan dessa förberedelser, men det kan vara skönt att inte starta från noll (som jag gjorde).

3. Starta dagen med en rejäl frukost

Gröt, ägg, müsli, bröd och frukt. Tryck ner så mycket du bara orkar. Det tar på krafterna att surfa. Man tar i och rör på sig konstant, det är därför väldigt viktigt att man har grundat ordentligt. Och glöm inte att fylla på med mycket vatten, speciellt om du surfar på en varm och solig plats.

4. Och ha med snacks till stranden

Det är även viktigt att fylla på med energi under dagen. Nötter, frukt, bars, mackor… Listan kan göras lång. Undvik dock sådant som smälter eller blir dålit om det ligger för länge i solen. Och viktigast av allt, vatten vatten vatten!

5. Solkräm

Kleta på så hög solskyddsfaktor som möjligt, och givetvis vattenfast. Det räcker inte att smörja in en gång på morgonen, utan smörj in kontinuerligt under hela dagen. Och tjocka lager! Inte nog med att du är i solen (förmodligen under de starkaste timmarna), du är också på vattnet. Så om du inte vill se ut som en kräfta eller tomat eller annat valfritt rött objekt, se till att smörja in alla exponerade delar av kroppen ordentligt.

6. Akta händerna

… Och fötterna och knäna. När jag var ny på surfbrädan hade jag gärna läst det här innan. Inte för att jag hade kunnat göra så mycket åt det, men jag hade i alla fall varit mentalt förberedd. Du kommer att vara på brädan ganska många timmar, kravlandes i ett försök att se graciös ut. Vad man ofta inte tänker på, är att brädans material ger brännsår. Du vet de sår man fick när man ramlade i idrottshallen när man var liten? Förbered dig för att få lättare sår på händer, knäna och ovansidan av fötterna. Oftast i kombination med saltvatten. Aa, du hör ju hur det låter. Men om du är lite smidigare än vad jag var, så kommer du nog att klara dig. Fast du kanske ska packa med lite tygtejp i värsta fall.

7. Ha inte för höga krav

Det är svårt i början och det kommer ta tid innan du lär dig ordentligt. Räkna inte med att få åka ut och fånga de stora vågorna (green waves) första, andra eller tredje dagen. Du kommer med största sannolikhet vara vid strandkanten där vågorna bryter. Men som med allt annat, övning ger färdighet! Ställ inte för höga krav på dig själv i början och acceptera att du inte kommer vara bäst direkt. Fira istället när du lyckats med ett delmål och när du haft en riktigt bra dag på vattnet. För det är en otrolig känsla!

8. Njut av kvällen

En bra dag på vattnet ska alltid avslutas med en härlig kväll, för att fånga den ultimata surfarkänslan. Googla fram ett bra matställe, ett tips är att fråga din surflärare – de brukar ha koll på området. Beställ in mycket mat och valfri kall dryck till det, och avrunda kvällen på bästa sättet med dina nya surfarpolare.

Jag hoppas att min guide med mina bästa tips på hur du lär dig surfa har varit till hjälp och att du blir sugen på att testa! Ge det ett försök och nart kommer du fånga vågor som om du aldrig gjort något annat!

Lär dig surfa och ett nytt språk samtidigtLäs mer här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien
10 anledningar att älska Berlin