Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

12 tips på hur du bäst kommer överens med din rumskamrat

12 tips på hur du bäst kommer överens med din rumskamrat

Att bo ihop med en rumskamrat kan vara otroligt roligt och är något som alla borde prova i alla fall en gång i livet. Det kan trots allt vara starten på en fantastisk vänskap och skapa minnen som du kommer att berätta för dina barnbarn en dag. Men som alla bra saker i livet krävs det oftast kompromisser och tålamod för att få det att fungera. Ta en titt på dessa tips och tricks för att få en främling som du kallar din rumskompis till att bli en ny nära vän.

1. Sätt upp regler

Först och främst, kom överens om regler och riktlinjer redan från början. Det krävs kommunikation för att komma överens om vad man tycker är viktigast av städning, luftkonditionering, värme, ljudnivåer, måltider och så vidare. Ju tidigare ni kan komma överens om detta, desto lättare kommer ni att komma överens och börja lära känna varandra.

2. Var öppen och nyfiken

Du och din rumskamrat kanske kommer från olika länder. Ta då tillfället i akt och lär er av varandras kulturella bakgrund och alla dess fördelar! Det kan finnas vissa skillnader och språkbarriärer som kan vara svåra att överkomma i början, men ni kommer ha mycket glädje av varandra genom att bara umgås och vara nyfikna på varandra. Till exempel kan du få testa på nya maträtter, lyssna på ny musik och till och med lära dig ett nytt språk.

3. Se till att få din skönhetssömn

Om vi inte sover tillräckligt kommer vårt humör, vår energinivå och prestationsförmåga att få lida på grund utav det. I en perfekt värld vore alla både morgon- och kvällspersoner men försök att respektera varandras sömnschema och vanor i största mån det går. Om det är så att du är uppe och tittar på film eller lyssnar på musik sent, sätt då på dig ett par hörlurar så blir alla glada.

4. Upptäck att hörlurar = lycka

När vi ändå är inne på ämnet hörlurar! De uppfanns troligtvis av någon som bodde tillsammans med många rumskompisar. Du kanske älskar att spela musik på högsta volym på repeat, men detta innebär faktiskt inte att din nya rumskamrat delar den passionen med dig.

5. Respektera varandras schema

Om ni delar era scheman med varandra kommer det bli enklare att vara mer flexibel kring att göra planer. När rumskompisen behöver plugga inför en väldigt viktig tenta är det troligtvis inte någon bra ide att bjuda in hela våningen till en stor fest.

6. Gör plats för egentid

Använder din rumskamrat hörlurar samtidigt som hon eller han sitter med telefonen eller datorn är det inte läge att prata om dagen. Ta det inte heller personligt om din rumskompis låser dörren till rummet. Tänk på att även den mest sociala personen ibland behöver lite egentid.

7. Att dela med sig innebär (oftast) att man bryr sig

Kom ihåg att även om ni delar på hela bostaden innebär det inte att ni delar garderober eller skafferiet. Men om du råkar ha två kakor kvar i kakpaketet är det alltid en bra idé att bjuda din rumskamrat. En vis person sa en gång att dela sötsaker kan vara ett första steg till livslång vänskap.

8. Städa upp efter dig själv

Du bor inte längre hos dina föräldrar och måste visa upp dig från din bästa sida. Du kan aldrig veta när vänner, familj eller din hyresvärd kommer på ett spontanbesök. Det är ju faktiskt så att ingen vill ha ett rykte som en slarvig rumskompis.

9. Fråga innan du bjuder över gäster

Beroende på hur stort ditt rum eller lägenhet är finns det begränsade utrymmen för att bjuda över gäster. Se till att alltid fråga innan du tar med dig vänner hem, speciellt om det är så att de ska stanna över natten. Om det finns möjlighet, se till att dina vänner sover i ditt rum och se till att dina gäster följer era regler.

10. Följ toalettpappers ettiketten

Se till att göra världen till en bättre plats genom att fylla på toalettpappersrullen när du använt det sista på rullen.

11. Kommunicera med ärlighet och öppenhet

När du bor med andra människor kommer du behöva att tänka på att vara ärlig och öppen. Om det till exempel irriterar dig att den andra lämnar sin disk i diskhon eller smutstvätt på stolen, se till att säga det då! Att låta dina åsikter bli hörda kommer att göra att ni undviker potentiella konflikter och kommer snabbare leda till en kompisrelation.

12. Omfamna upplevelsen

Det kan vara lite läskigt att bo ihop med någon ny till en början. Men det finns massor av fantastiska berättelser om människor med olika bakgrund som har blivit vänner efter att de har bott tillsammans (och bjudit varandra på kakor).

 

 

Åk på språkkurs och skaffa dig en rumskompis!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien
10 anledningar att älska Berlin