Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Lär dig kaliforniska: 10 uttryck att bemästra

Lär dig kaliforniska: 10 uttryck att bemästra

För att leva den kaliforniska livsstilen är det inte tillräckligt att lägga till burritos, avokado och In-N-Out burgare i din diet. Att bada i solen när du kan och veta känslan av att vara fast i trafiken runt Los Angeles. Nej, du behöver också kunna prata pratet – och vi täcker dig.

1.”Ballin’”

Vad betyder det? Ballin’ betyder att någon är riktigt cool och rik. Därav är ”baller” någon som fick till det och lever stort.

Hur använder man det? ”Look at him and his shiny car, he’s ballin!”

2. “Bust”

Vad betyder det? När något är bust är det en dålig ide, slöseri med tid eller rakt ut farligt.

Hur använder man det? ”That movie was a total bust”.

3. ”Gnarly”

Vad betyder det? Gnarly började på 1970 surfarscenen och är förmodligen så kaliforniskt det kan bli. Egentligen betyder det ”twisted” men kan användas istället för allt från svårt till utmanande, cool, inressant och seriöst.

Hur använder man det? ”Those are some gnarly waves out there” (utmanande). ”Dude, where did you get those gnarly shoes? (cool) eller “My English test tomorrow will be gnarly. I will need to study all night” (seriöst).

4. “Hella”

Vad betyder det? Hella är inte något coolt sätt att säga hej på. Det betyder faktiskt ”väldigt mycket”, ”väldigt” eller ”verkligen” och är en surf indikation att du är från norra kalifornien. Hella kommer från ”Hell of a ”lot”.

Hur använder man det? ”There were hella people at Farmer’s Market today” eller ”Green smoothies are hella better than coffee”.

5. “Marinating”

Vad betyder det? Det har inget med matlagning eller smaksättning att göra – det betyder ”att chilla”.

Hur använder man det? ”What are you doing today? Nothing much, just marinating watching the game”.

6. “Spot” och “dub”

Vad betyder det? Låter som att det har något med boxare att göra med “spot” betyder att låna och “dub” är en 20$ sedel.

Hur använder man det? ”Could you spot me a dub?”

7. ”I’ll take my burger animal style”

Vad betyder det? En av sakerna på din kaliforniska bucket-lista bör definitivt vara en måltid på In-N-Out Burger. Burger-kedjan som startades 1948 är en äkta kalifornisk ikon och har även en semi-hemlig meny. Så om du verkligen vill passa in, beställ då inte bara en burgare – gör det intressant.

Hur använder man det? Prova att beställa din burgare ”animal style” (senapen är kokt i burgaren) eller ta en ”4×4” och njut av en burgare med fyra biffar. Låter gott, eller hur?

8. ”Get in where you fit in”

Vad betyder det? Om du varit i trafiken runt Los Angeles har du kanske hört det här uttrycket innan. Det är ett perfekt sätt att ursäkta smått aggressiv körning – för det är en djungel på motorvägen runt Los Angeles.

Hur använder man det? Avbryt någon, mumla ”get in where you fit in” och fortsätt köra.

9. ”On heavy rotation”

Vad betyder det? Du har förmodligen hört det här på radion då det refererar till nuvarande hits som spelas upp och ner. Dock så använder coola kalifornien människor det för allt som kommer i stora mängder.

Hur använder man det? ”Since we arrived, we’ve been putting In-N-Out on heavy rotation. Can’t get enough!”

10. “The industry”

Vad betyder det? Mycket folk i kalifornien arbetar “in the industry”. Det betyder att de inte står på ett löpande band och gör kroppsarbete. Vanligtvis refererar det till (lovande) skådespelare, direktörer, producenter eller vilken annan typ av yrke vars namn du ser i eftertexterna i slutet på en film eller TV-show.

Hur använder man det? ”Have you heard that David left the industry and moved to Nebraska?”
Stort tack till Christi som medverkade i detta inlägg.

Vad sägs om att lära dig engelska i Kali med oss?Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk