GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Snabbkurs i hur man kindpussar

Snabbkurs i hur man kindpussar

Kindpuss-dilemmat är något som du mycket väl kan stöta på i livet (eller kanske redan har stött på om du har rest och spenderat tid utomlands?). Det är svårt nog att veta om man ska skaka hand, kramas eller ge en puss på kinden, eller hur? Men vid kindpussar finns det ytterligare frågetecken. Vilken sida ska man börja på? Hur många pussar? Och kommer huvudena att slås samman om man börjar på ”fel” sida?

Sanningen är den att det är svårt att veta vad den andra personen kommer att göra men förhoppningsvis har ni båda koll, kanske efter att ha läst denna guide!

1.Var förberedd

Om du är i en grupp där alla känner varandra är det lättare att luta sig tillbaka, tjuvkika vad de andra gör och försöka att härma det. Men om du träffar någon själv kan det vara lite svårare. Var förberedd – om det är ett professionellt möte kan en handskakning räcka, men vid många tillfällen är en kindpuss också helt ok.

2. Bestäm dig

Om du väl har bestämt dig för att ge en kindpuss, se till att du gör den korrekt. När du möter personen, placera lätt handen på personens överarm och vänd din kind mot den andra personen.

Vi tar en liten paus här för att få det rätt, de flesta börjar med att kindpussa åt höger sida och därefter den vänstra. Men bra att veta är att man i Italien kindpussas tvärtom, det vill säga från vänster till höger, men det är inte så komplicerat som det låter!

3. Antalet kindpussar

Det är här det kan bli lite svårt. Vanligast är att kindpussas två gånger i Spanien, Italien och Frankrike. Men det finns även de som ger en, två, tre, eller till och med fyra kindpussar. För att vara på den säkra sidan bör du ge en kindpuss på varje sida. (För mer detaljerade uppdelningar beroende på religion, läs denna hjälpfulla artikeln)

Viktigt att tänka på är att inte pussa den andra personen på kinden. Dina läppar ska med andra ord inte nudda den andra personens kind. Luta era kinder mot varandra och föreställ dig att du ska pussa i luften.

4. Repetera

När du har sagt hej och gett kindpussar en gång kommer det vara mycket lättare att säga hejdå. Repetera det ni gjorde när ni såg varandra och du är därefter ett proffs! Hemligheten bakom kindpussar är att vara lugn, göra det kvickt och inte övertänka – gör bara det som kommer naturligt och ha den kulturella aspekten i åtanke. Därefter kommer självsäkerheten kring kindpussar att falla naturligt på nolltid!

Upplev andra kulturer med oss!Läs mer här!
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer