Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Vad hindrar dig från att resa? 5 problem och lösningar

Vad hindrar dig från att resa? 5 problem och lösningar

Att resa runt jorden, uppleva nya kulturer och tala flera olika språk är många människors högsta dröm – men inte allas. Många känner sig begränsade av sina rädslor för att besöka ett okänt land och känner sig mer bekväma i att stanna hemma. Som student och praktikant för EF Global har jag fått den fantastiska möjligheten att resa jorden runt och uppleva otroliga platser. Så då frågade jag mig själv: vad hindrar människor från att resa?

Jag kom på fem lösningar på vanliga reseproblem som kanske kan hjälpa dig komma över din rädsla för att resa utomlands och peppa dig så att du kommer ut och upptäcker världen!

  1. Hemlängtan

Problem: Hemlängtan har blivit beskrivet som en sorgereaktion, typ som att förlora någon du älskar. Men i det här fallet handlar det om att du sörjer en bekant plats. När människor reser, så åker de kanske till platser som är väldigt annorlunda från sitt hemland och det kan krävas anpassning. Hemlängtan kan hindra människor från att njuta fullt ut när de är utomlands.

Lösning: Påminn dig själv om att förr eller senare kommer du hem igen och du har bara en viss tid att njuta av den platsen du besöker. Skriv ner ställen du vill besöka och gör ett schema som du kan fokusera på. För att du ska känna att du har kontroll över livet i en ny miljö, skapa en rutin så du känner en trygghet i att veta vad du ska göra och när.

  1. Att resa ensam

Problem: Att vara ensam i ett annat land kan vara läskigt. När du reser ensam har du ingen familj eller vänner att förlita dig på. Om det uppstår problem så måste du själv hitta en lösning på dem. Det här kan få människor att tveka inför att resa ensam. Du kan ju alltid försöka övertala din bästa vän att följa med dig men att resa ensam är en av de mest spännande sakerna du kan göra.

Lösning: Att resa ensam är det perfekta tillfället att skaffa nya vänner från hela världen, komma i kontakt med flera olika språk och bestämma allt själv. Hur många gånger har du inte behövt besöka en restaurang eller en sevärdhet för att dina vänner ville att ni skulle dit? När du reser ensam bestämmer du helt själv och du kan göra vad du vill. Om du behöver hjälp finns telefoner och datorer. Du kan ju alltid ringa din familj eller dina vänner.

  1. Pengar

Problem: En viktig sak när det kommer till resor är pengar. Flyg-, hotell- och boendekostnader kan vara dyra i andra länder. Som tur är finns det flera alternativ man kan tänka på innan man ger sig ut på en resa.

Lösning: Om du vill resa utan att spendera för mycket pengar så är det bäst att du gör en grundlig research på nätet. Istället för att boka ett hotellrum så kan du överväga Airbnb eller hostel. Att resa med en vän och dela rum är också ett bra sätt att spara pengar.

Om du reser med flyg, boka dina biljetter innan. Flygresor kan vara väldigt dyra men många företag har olika erbjudande så försök hålla ögonen öppna.

  1. Kulturella skillnader

Problem: Annorlunda mat, andra vanor och tidszoner är en del av resan. Även om skillnaderna är en del av att utforska världen så kan man känna sig skrämd av dem. När man har vissa vanor kan det vara svårt att göra saker annorlunda.

Lösning: Desto mer du lär dig om kulturella skillnader och accepterar dem, desto bättre kommer du förstå kulturen. Var öppensinnad, testa nya saker och prata med främlingar. Försök att anpassa dig, det är nyckeln till en lyckad resa.

  1. Missförstånd

Problem: Ett av de största hindren när man reser till ett annat land kan vara språkbarriären. Att inte kunna göra sig förstådd eller att kämpa med att kunna kommunicera på ett annat språk kan leda till några stressiga situationer. Av den anledningen är många osäkra på att lämna sitt trygga hem. Som tur är kan dagens teknologi hjälpa oss.

Lösning: Det finns många översättningsappar som du kan ladda ner och som kan hjälpa dig att uttrycka dig på ett annat språk. Du kan också köpa en bok och försöka lära dig några baskunskaper i språket du ska tala i det land du kommer besöka. Se den här rädslan som en utmaning för dig själv och låt inte detta hindra dig från att ta ett flyg och upptäcka världen.

 

Så, vad hindrar dig från att resa? Läs våra 6 anledningar till varför resor gör dig till en bättre person och bli ännu mer inspirerad till att våga ge dig ut och upptäcka världen.

Upptäck våra kurser och destinationer Läs mer här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien