GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vilken stad ska jag plugga i – London eller New York?

Vilken stad ska jag plugga i – London eller New York?

Varmkorv eller kakor, kaffe eller te, gula eller svarta taxis: Det är dags att sätta New York och London rygg mot rygg för att ta reda på vilken stad som är den bästa att plugga i.

Det sant, inga andra internationella städer är så lika varandra som New York och London. Att studera i vilken som helst av dessa städer två låter dig sjunka in i storstadsviben som känns som centrumet för hela världen. Om man däremot tittar under ytan så börjar man se små kontraster mellan städerna, som kommer göra stor skillnad för dig som pluggar eller ska plugga utomlands.

Vi har jämfört de två städerna i ett antal kategorier för att göra det lite enklare att svara på miljonfrågan: Var ska jag studera? London eller New York?

Nattliv och underhållning

London och New York vimlar av möjligheter – och inte bara under dagen. När solen går ner så är de båda kända för sitt nattliv. Ett världskänt teaterdistrikt (Broadway i New York och the West End i London), alla maträtter du kan tänka dig (plus några som du inte ens kunde föreställa dig), och de bästa spelningarna kan upplevas i båda städerna. Så vad är det som skiljer dem åt? Det är ganska enkelt – man kallar NYC staden som aldrig sover av en anledning. ”The Big Apples” barer, restauranger, och till och med en del butiker är öppna in på småtimmarna. Detta medan Londons barer och restauranger ofta stänger kl. 23 på vardagarna.

Fly från folkmassorna

London är utspritt över ett mycket större område än den amerikanske motsvarigheten är. Det innebär att det finns gott om lugna, gröna platser som du kan besöka. Förvånansvärt nog så är faktiskt London täckt av grönområden till hela 40%, medan New York har 14% grönområden. På grund av detta så är det ganska enkelt att ta en paus från det hektiska storstadslivet genom att ta en promenad genom ”the Royal Parks” och de lugna parkplättarna. Exempelvis Richmond Park har ca 400 hektar av pittoreska grönområden (inklusive hjortar!), allt detta som Londons egen bakgård. Men vi får inte glömma att New York trots allt är hem till Central Park, den mest kända stadsparken i världen. Och det finns fler mindre parker så som Riverside Park och Prospect Park som är populära under de varma sommarmånaderna.

Att ta sig runt

“Det stora äpplet” har billigare taxis, bussar och tunnelbanor än London. Och tunnelbanan går 24/7. Bådas tunnelbanenätverk tillför städerna för- och nackdelar – det är praktiskt, men ibland är de totalt packade, och på sommaren blir det minst sagt ganska varmt där nere. Det är bra att komma ihåg att båda städerna är gjorda för att upptäckas för fot – det är då du hittar de gömda caféerna, hemliga småbutiker och den slående arkitekturen som gör det så minnesvärt att besöka en ny stad.

Sports

Efter att de knep platsen att få hålla de Olympiska Spelen från Paris och New York år 2012 har London kommit upp som ett sportcentrum för världen. Sportstadium är utspridda över hela staden och det känns som att London håller en världsklassig sporttävling varje helg. Med det sagt så ligger inte New York på latsidan när det kommer till sportevent – London har bara fler valmöjligheter. New York är hem till några av de mest kända lagen i världen; alla har någon gång burit en Yankeeskeps, och The Jets, Giants och Knicks kallar alla staden för sitt hem.

Vädret

NYC kan njuta av varma somrar, men kalla och snöiga vintrar, medan London har kalla, flyktiga somrar och milda vintrar. Storbritannien må vara känt för sitt eviga regniga väder, men New York har faktiskt mer nederbörd än sin vän på andra sidan Atlanten. Hursomhelst, om du vill ha riktigt bra väder på sommaren så har NYC temperaturer upp till 30 grader jämfört med London som i snitt har 23 grader.

Gratis är gott

London utmärker sig genom att ha många gratis saker att göra. Perfekt när du lever på en studentbudget. Att titta in på the British Museum och the National History Museum kommer inte kosta dig en krona (eller pund). Det kommer inte heller konsten på the National Gallery, Tate Britain eller the Tate Modern att göra. New York kan inte jämföra sig på prisfronten, men du kan fortfarande hitta många pärlor runt om i staden – du behöver bara leta lite mer. Vissa museer, gallerior och små konsertlokaler är gratis (eller tar frivilliga donationer) på vissa dagar.

Smakliga smaker

Båda destinationerna är matälskarens himmelrike; du behöver bara se utöver (men inte ignorera) de stereotypiska maträtterna som städerna är kända för. Afternoon tea och stora middagar med rostat kött är typiskt för London medan New York har sina varmkorvar, burgare och bagles. Om du ser runt det däremot, så kommer du hitta rätter från hela världen. Gatustånd som säljer smakrika hopkok, och innovativa kockar som skapar mat som får munnen att vattnas hittar man i både NYC och London.

Hela världen på en och samma plats

New York och London är båda symboler för mångkultur; båda har runt 8,4 miljoner invånare och av de är det strax under 40% som är utrikesfödda i samtliga städer. Det är här världen kommer samman, och du kommer bli välkomnad med öppna armar. En så stor mångkultur betyder att du aldrig slutar förvånas över de evigt förändrande, livfulla områdena, maten och nattlivet. Du kommer alltid att känna dig som hemma.

Studera utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig