Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Första gången i New York? Här är våra fem bästa tips

Första gången i New York? Här är våra fem bästa tips

Liv och rörelse i kombination med den sagolika magi som vilar över staden. Det är det som gör New York till en drömdestination för många. Men när du väl landar i The Big Apple, kan den stressiga miljön göra dig mer överväldigad än förväntat.
Men, oroa dig inte. Det är ju svårt att navigera i vilken stad som helst första gången. Det handlar egentligen om att se till att du är så förberedd som möjligt innan du börjar irra runt. Så, för att du ska känna dig redo att inför första gången i New York, får du här våra fem bästa tips för att överleva i storstaden.

1. Var försiktig när du går ner för gatorna

Stereotypen stämmer, New Yorkers har alltid bråttom. Tid är ju pengar trots allt. De är ofta för stressade och upptagna (och för vana vid trängsel) för att ens lägga märke till turister eller andra runt omkring dem. Därför är det viktigt att respektera de oskrivna regler som gäller på gatorna. Gå aldrig på vänster sida av vägen och stanna aldrig mitt på trottoaren. New Yorkers tycker inte om när folk blockerar deras väg för att läsa på kartan eller ta selfies mitt på trottoaren.

Det är också många i New York som cyklar för att ta sig fram i stan. Så se till att du inte promenerar på cykelbanan. Folk kommer inte reagera bra på det, speciellt inte på Brooklyn Bridge.

2. Köp ett MetroCard

Att promenera runt i staden är absolut ett av de bästa sätten för att se mycket av New York, och är att rekommendera första gången du är där. Men ibland är det värt med det snabbare sättet, tunnelbanan. En enkelresa kostar 2.75$, och du kan köpa ett kort för 1$ som du fyller på med reskassa. Du kan köpa ett MetroCard på alla tunnelbanestationer. Antingen i biljettkassan eller i MetroCard-automaten inne på stationen.

3. Ladda ner Google Maps

New York har många gator, tunnelbanestationer och korsningar som ser likadana ut. Därför är det inte konstigt att man ibland blir lite förvirrad och tappar bort sig. Så om du vill undvika att se ut som en turist, är det bara att du använder dig av Google Maps. Det låter nog som det vanligaste tipset, men det är faktiskt väldigt användbart. Speciellt, när du ska åka tunnelbana.

Det är lite läskigt att åka tunnelbana i New York första gångerna. Men när du väl har listat ut om du ska mot Uptown, Downtown eller Midtown är det hur enkelt som helst. Men du kanske vill undvika det moderna och teknologiska och hellre är lite mer gammeldags? Då ska du veta att New Yorkers är väldigt vana vid turister. Så om du går vilse, tveka inte på att fråga någon efter vägen.

4. Gör ett schema

Första gången du besöker New York är det viktigt att du har planerat din tid i storstaden. Att upptäcka en stad av den storleken tar mycket både tid och energi. Därför kan det vara skönt att i förväg ha planerat vad du vill se och göra varje dag. Tro mig, har du ett schema att följa kommer du känna dig lugnare och njuta till fullo av din tid i New York.

5. Kolla alltid vädret innan du går ut

Kom ihåg att ha vädret i åtanke, både när du planerar din resa och när du väl är på plats i New York. Innan du går ut för att göra stan, kolla alltid väderprognosen för dagen. Det kan ofta vara oförutsägbart under sommaren och vintern. Under sommaren är det extra knepigt, ACn står oftast på full blås i hotellrum och gallerior. Så glöm inte att packa och ta med en extra tröja.

Vill du uppleva mer av New York?Läs mer här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Kultur

Sanningen om fotboll i England