GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Första gången i New York? Här är våra fem bästa tips

Första gången i New York? Här är våra fem bästa tips

Liv och rörelse i kombination med en sagolik magi som vilar över staden. Det är det som gör New York till en drömdestination för många. Men, när du väl landar i The Big Apple kan stadspulsen göra överväldigad. Ha då i åtanke att det faktiskt är svårt att navigera i alla städer första gången. Det handlar egentligen bara om att se till att du är så förberedd som möjligt innan du börjar irra runt. Så, för att du ska känna dig redo inför första gången i New York, får du här våra fem bästa tips för att överleva i storstaden.

1. Var försiktig när du spatserar längs gatorna

Stereotypen stämmer – New Yorkers har alltid bråttom! Tid är ju pengar trots allt. De är ofta för stressade och upptagna (och vana vid trängsel) för att ens lägga märke till turister eller andra runt omkring dem. Därför är det viktigt att respektera de oskrivna regler som gäller på gatorna. Gå aldrig på vänster sida av vägen och stanna aldrig mitt på trottoaren. New Yorkers tycker inte om när folk blockerar deras väg för att läsa på kartan eller ta selfies mitt på trottoaren.

Det är också många i New York som cyklar för att ta sig fram i stan. Så se till att du inte promenerar på cykelbanan. Folk kommer bli irriterade, speciellt på Brooklyn Bridge.

2. Köp ett MetroCard

Att promenera runt i staden är absolut ett av de bästa sätten för att se mycket av New York, och är att rekommendera första gången du är där. Ibland är det dock värt att välja dett snabbare sättet, tunnelbanan. En enkelresa kostar 2.75$, och du kan köpa ett kort för 1$ som du fyller på med reskassa. Du kan köpa ett MetroCard på alla tunnelbanestationer. Antingen i biljettkassan eller i MetroCard-automaten inne på stationen.

3. Ladda ner Google Maps

New York har många gator, tunnelbanestationer och korsningar som ser likadana ut. Därför är det inte konstigt att man ibland blir lite förvirrad och tappar bort sig. Om du vill undvika att se ut som en turist, är det bara att du använder dig av Google Maps. Det kanske låter som ett självklart tips, men det är faktiskt väldigt användbart. I synnerhet när du ska åka tunnelbana.

Det är lite läskigt att åka tunnelbana i New York första gångerna. Men när du väl har listat ut om du ska mot Uptown, Downtown eller Midtown är det hur enkelt som helst. Om du vill undvika det  moderna och teknologiska och är mer lagd åt gammeldagsa hållet? Då ska du veta att New Yorkers är väldigt vana vid turister. Om du går vilse, tveka inte på att fråga någon under din resa.

4. Gör ett schema

Första gången du besöker New York är det viktigt att du har planerat din tid i storstaden. Att upptäcka denna stora stad tar mycket tid och energi. Därför kan det vara skönt att i förväg ha planerat vad du vill se och göra varje dag. Tro mig, har du ett schema att följa kommer du känna dig lugnare och njuta till fullo av din tid i New York.

5. Kolla alltid vädret innan du går ut

Kom ihåg att ha vädret i åtanke, både när du planerar din resa och när du väl är på plats i New York. Innan du går ut för att göra stan, kolla alltid väderprognosen för dagen. Det kan ofta vara oförutsägbart under sommaren och vintern. Under sommaren är det extra knepigt, ACn står oftast på full blås i hotellrum och gallerior. Så glöm inte att packa och ta med en extra tröja.

Vill du uppleva mer av New York?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig