Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

8 sätt att tillbringa tid UTOMLANDS

8 sätt att tillbringa tid UTOMLANDS

Har du funderat på att bo utomlands en tid men undrar vilka alternativ som finns? Oavsett om du precis tagit examen, har en sommar att fylla eller bara vill ta en paus från vardagen så finns det ett lämpligt alternativ för dig! Här kommer inspiration:

1. KLASSIKERN- En språkkurs utomlands

Du kan studera språket i ditt drömland: Från London till Paris, Barcelona New York eller Tokyo – ”the sky is the limit” och du kan utforska världen ett språk i taget. De flesta språkkurser är väldigt anpassningsbara: från innehåll till intensitet och längd, det är helt upp till dig. Din lediga tid kan du tillbringa med att utforska, ha kul med nya vänner och upptäcka nya hobbys.

2. KARRIÄRBOOSTER – Praktisera utomlands

Att ha en praktikplats utomlands kan vara en språngbräda till din drömkarriär eller ett spännande sätt att prova olika karriärer som du är intresserad av. Med erfarenhet från en praktik kan du visa framtida arbetsgivare hur oberoende och öppen du är, få värdefull arbetslivserfarenhet och naturligtvis öka dina språkkunskaper. En praktikplats ger dig även möjlighet att bygga ett nätverk av vänner och kollegor från hela världen!

3. KRYDDA DIN EXAMEN – En termin utomlands

Efter ett år eller två på universitetet kan en termin utomlands vara ett bra sätt att krydda inte bara din studietid utan även ditt CV. Du kan fortsätta att läsa kurser inom ditt område och samtidigt prova på livet på ett annat universitet i ett annat land – ett gyllene tillfälle att bli vän med både locals och internationella studenter!

4. LÄNGRE ÄVENTYR – Ta examen utomlands

Perfekt för dig som är sugen på en längre period utomlands och kan tänka dig att göra hela din kandidat- eller magisterexamen i ett annat land. I England tar en magisterexamen ca ett till två år och förutom din examen får du som pricken över i värdefulla språkkunskaper!

5. BLI EN EXTRA FAMILJEMEDLEM – Åk iväg som Au Pair

Är du barnkär, vill upptäcka en ny kultur och bo hemma hos en familj i ett annat land? I så fall kan Au pair vara något för dig! Förutsättningen är att du är mellan 18-26 år och har erfarenhet som barnvakt eller förskolelärare. Som au pair bor du hos en familj och tar hand om familjens barn. Kost och logi får du vanligtvis och du får även en liten ersättning. Det här är en möjlighet för dig som vill tillbringa tid utomland utan att betala dyra pengar!

6. FÖR DEN ÄVENTYRLIGA- Work & travel

Om du är den äventyrliga typen kan det här vara något för dig. Work & travel innebär att du säsongsjobbar i ett annat land och samtidigt tjänar pengar för att kunna resa runt och upptäcka landet.Det här är ett av de mest autentiska och spännande sättet att utforska ett nytt land, men det kräver lite planering. Att bo på ett hostel och jobba som servitör eller kontorsassistent kanske inte faller alla i smaken, men det är en unik möjlighet att uppleva den lokala livsstilen, och om du vill prova på något nytt kan du enkelt ta ditt pick och pack och prova lyckan i en annan stad. Är du duktig på att åka skidor kan en säsong i alperna passa dig, om du är en fena på att surfa kan du jobba som surflärare i Indonesien. Vad är du duktig på?

7. HAR DU EN SOMMAR TILL ÖVERS?- Åk iväg på sommarskola

Sommarskolor är ett utmärkt tillfälle att prova på college- eller universitetslivet i ett annat land. Under sommaren läser du kurser utomlands, träffar studenter från hela världen och utforskar ett nytt land. Sommarskolor är ett bra sätt att kombinera nytta med nöje – en resa där du lär dig något, men också har gott om tid för resor och utflykter.

8. GÖR SKILLNAD – Volontärarbete

Om du vill göra gott och samtidigt se världen kan du överväga volontärarbete. Oavsett bakgrund eller intresse finns det finns en uppsjö av organisationer som behöver stöd och engagemang. Medan du jobbar för ett gott syfte, kommer du också lära dig mycket om dig själv, lära känna en ny kultur och förbättra dina språkkunskaper – om du vill göra skillnad är volontärarbete något för dig!

Att resa utomlands är alltid en bra idé, oavsett hur din resplan ser ut och oavsett vad du i slutändan gör. Du får en värdefull erfarenhet, förbättrar dina språkkunskaper, får nya vänner och utvidgar dina vyer – att tillbringa tid utomlands kan förändra ditt liv!

Bo utomlands med EF! Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Karriär