Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Resebudget – 9 oslagbara spartips!

Att utforska världen behöver inte nödvändigtvis kosta en förmögenhet och du behöver inte heller vinna på ett lotteri för att kunna komma iväg – inte om du vet hur du ska hantera dina pengar såklart. Vi har sammanställt några beprövade tips och som hjälper dig att hålla dig till din resebudget samt hur du skapar en.

1. Sätt upp en plan

Att spontanresa är helt fantastiskt (om du har råd och tid såklart). Men om du reser med en budget, behöver du börja med att sätta upp en plan. Du behöver såklart inte planera varje dag, timme för timme, utan mer ha en övergripande plan för hur länge du ska vara borta och hur länge du kan stanna på olika platser. Att försöka undvika omplanering betyder också att du inte behöver lägga ut en massa extra pengar. Sistaminuten-flyg och hotellnätter är oftast dyrare än om du bokar allt i förväg. Bra för din resebudget!

2. Res under lågsäsong

Försök undvika att resa under högsäsongen, det är då flygpriserna pikar eftersom familjer oftast bara kan resa under vissa specifika veckor när barnen har lov från skolan. Ta reda på vilken tid på året semesterfirare besöker din drömdestination och res precis innan eller efter denna period (för att hålla nere kostnaderna). Denna period kallas på engelska för ”shoulder season”, detta för att du är där när solen inte är som allra starkast (och ja, det är inte lika varmt, men det är nästan bara till din fördel). Såklart är hotellpriser och boendepriser lägre jämfört med högsäsong-priserna. Perfekt för din resebudget!

3. Hitta billiga boendealternativ

Tänk smart när det kommer till boende. Överväg att bo på hostel/vandrarhem framför dyra hotell. På så sätt kommer du även stöta på andra människor som också är ute och reser och vill kunna resa efter sin uppsatta resebudget. Andra bra alternativ är webbsidor som AirBnb och Couchsurfing, där du enkelt bokar ett rum/lägenhet hos en privatperson i staden du ska till. Det kommer halvera kostnaderna för ditt boende och du kommer på så sätt enkelt in i kulturen. Glöm heller inte att höra dig för, kanske har du vänner eller familj som bor i staden du ska till. Skriv på Facebook!

4. Packa rätt

Se till att packa ner så bra grejer som möjligt så att du inte behöver köpa massa nya saker under tiden du är borta. Oavsett var du ska är detta alltid ett måste: ett par långa byxor/jeans, en varm tjocktröja och en vattentät jacka. För ännu fler tips på hur du ska packa rätt, kika här.

5. Boka flygbiljetter i tid

Särskilt viktigt här: boka dina hembiljetter! Att börja bli pank utomlands utan en säkerhet om att du har en flygbiljett hem är aldrig ett bra alternativ. Flygbolag “släpper” sina flygbiljetter mer än ett år innan, desto närmre avresedatum desto dyrare blir det, speciellt sista månaden.

6. Och tänk smart angående flygtur

Optimalt att resa är en torsdag. Att resa mitt i veckan är alltid billigare och flygplatserna är inte allt lika fulla (kortare köer). Flyg alltid ekonomi, det är inte nödvändigt att uppgradera (jag vet att det känns lockande, men det är inte värt det om du vill spara in pengar). Lågprisbolag är perfekta för en kortare resa och har oftast väldigt bra prisalternativ. Om du vet att du bara ska vara borta en helg eller en kortare resa, försök då att resa utan bagage (att checka in ett bagage kostar nästan alltid extra).

7. Utnyttja kollektivtrafiken

Bussar och tåg är alltid billigare än flyg. Och det är enkelt! En resa över natten (på en buss eller tåg) betyder också att du inte kommer behöva betala för en natt på ett hostel/hotell. Perfekt för din resebudget!

8. Ät inte upp dina pengar

En billig bra lunch kan du hitta på mataffären eller på en lokal matmarknad, försök att undvika en lunchrestaurang med överpriser. Gå omkring och se på olika menyer innan du väljer att sätta dig någonstans. På så sätt kan du också se vad som är dyrt respektive billigare. Att dricka alkohol till varje måltid är också något som kommer göra att dina pengar snabbare tar slut. Tänk på att hostels och vandrarhem ofta har egna kök som du kan laga mat i. Tips till din resebudget!

9. Tjäna pengar medan du är borta

Att jobba samtidigt som du är bortrest är ett grymt alternativ för dig som vill vara bora under en längre period. Det finns en hel del olika alternativ så som att vara skidinstruktör, reseledare, språklärare och så vidare.

Upptäck världen med oss (och lär dig dessutom ett språk samtidigt)Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor