GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Att fördjupa sig i en kultur: Vad innebär det och varför det är så lärorikt

Att fördjupa sig i en kultur: Vad innebär det och varför det är så lärorikt

Studier utomlands ger dig en chans att helt fördjupa dig i en ny kultur, ofta för första gången. Att exponeras för en kultur som präglas av musik, mat, dryck, familj, högtider, klädsel och tro kan vara både fascinerande och omvälvande.

Du kanske främst fokuserar på att lära dig ett nytt språk, men det du får med dig är mycket mer än bara språkkunskaper. Du kommer att utveckla en helhetsförståelse för en annan kultur och utmana dig själv utanför din komfortzon. Du kanske till och med får nya häftiga hobbies, lär dig några lokala recept eller upptäcker en ny favoritsport.

Är du redo för din egen kulturella fördjupningsresa? Ta reda på exakt vad det är och varför det är så lärorikt.

Stärk din empati och kulturella förståelse

Att fördjupa sig i en annan kultur gör att man kan se världen ur ett annat perspektiv. Vi växer alla upp med ett visst tankesätt, så att se världen ur ett annat perspektiv ger dig en större uppskattning och empati för andra.

Tänk dig att du tittar på en dokumentär om det antika Rom. Om du inte vet något om Roms historia kanske du inte tycker att berättelserna om Pantheon eller Caracallas bad är särskilt intressanta. Men om du har vandrat genom dessa viktiga platser och lärt dig mer om hur denna antika civilisation påverkade dig under en utlandsresa till Italien, kommer du sannolikt att uppskatta det du ser och minnas det med glädje.

Skaffa nya hobbies och intressen

Kulturell fördjupning ger dig tillgång till en helt ny värld som du kanske inte ens känner till. Du kan lära dig en ny sport, ett recept, en konststil, ett språk eller en dansstil som är djupt rotad i den lokala kulturen.. 

Istället för att se den japanska nationalsporten sumobrottning på TV, varför inte själv sitta vid ringkanten på en riktig turnering i Tokyo? Eller se modern historia på nära håll i Berlin, spela rugby i England eller titta på en eSport-match i Seoul. Genom att fördjupa dig i en ny kultur skapar du nya sätt att knyta an till människor och världen. Som Mahatma Gandhi sa: "En nations kultur finns i hjärtat och i själen hos dess folk".

Delta i kulturella firanden

På semestern träffar man sällan lokalbefolkningen, än mindre får man chansen att se hur de lever. Genom att fördjupa dig i ett nytt språk och en ny kultur kan du lära dig mer om andra sätt att leva, tro och traditioner.

Du kanske får vara med och fira Three Kings Day i Spanien, Thanksgiving i USA eller får en inbjudan till en grillfest på Bondi Beach i Sydney på Australia Day. Vem vet, en dag kanske du till och med får en inbjudan till den ultimata kulturella händelsen - ett bröllop. Att ha turen att få delta i ett bröllop från en annan kultur är en helt oförglömlig upplevelse.

Förstå hur språk är kopplat till kultur

Språk är djupt förknippat med kultur. Varje språk har sina egna idiom, slangord och uttryck som har utvecklats över tid. Det japanska ordet "omotenashi" förkroppsligar till exempel begreppet helhjärtad gästfrihet och service, som är djupt rotat i den japanska kulturen. I många östasiatiska kulturer är bugning en vanlig hälsningsform som signalerar respekt och hierarki, medan handskakningar är vanliga i de flesta sammanhang i västerländska kulturer.

Det informella, vänliga och förkortade språket i Australien är en återspegling av den avslappnade australiska kulturen. Man kallar varandra "mate" i många sammanhang, även när det gäller personer man precis har träffat, och många ord förkortas eller förkortas: "arvo" för "eftermiddag", "avo" för "avokado" och "barbie" för "barbecue".

På det irländska språket har många irländska slangord utvecklats från de irländska versionerna av ordet, medan andra helt enkelt återspeglar hur "gas" (irländsk slang för rolig) irländarna är.

Förbättra din språkinlärning

Vi vet att fördjupning är ett otroligt effektivt sätt att verkligen behärska ett språk. Att vara omgiven av modersmålstalare och ha verkliga möjligheter att använda språket varje dag kan vara ovärderligt för dina framsteg och motivera dig att fortsätta lära dig.

En annan viktig aspekt av kulturell fördjupning är hur det kan hjälpa dig att förbättra din accent och ditt talflyt. Genom att lyssna på modersmålstalare varje dag, på radio, på gatan, i affärer eller i sociala sammanhang, kommer du att utveckla en mer autentisk och naturligt klingande accent. Genom att regelbundet interagera med modersmålstalare kan du snappa upp vanliga fraser och uttryck som du kan införliva i ditt eget talmönster.

Det kan vara så enkelt som att höra "Vad vill du ha?" varje morgon när du besöker ett café, eller att följa instruktionerna på ett träningspass på gymmet. Att svara på konversationer i verkliga livet tvingar dig att öva, vilket leder till bättre flyt på kortare tid.

Slutsats

Att fördjupa sig i en annan kultur är en lärorik resa som ger dig ovärderliga insikter om världen omkring dig. Att återvända hem efter att ha varit en del av en djupgående kulturell upplevelse kan vara utmanande. Du kanske har fått helt nya idéer och intressen, men har svårt att hitta människor att dela dem med. Intressant nog är detta mycket vanligt, och det kallas "omvänd kulturchock". Det viktigaste är att du ger dig själv tid att anpassa dig och återknyta kontakten. Med tiden kanske du får kontakt med fler människor än någonsin hemma och kan dela med dig av de erfarenheter som du har fått med dig från din utlandsresa.

Fördjupa dig i en ny kulturLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer