GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Dags för nya utmaningar!

Dags för nya utmaningar!

Detta är ett gästinlägg skrivet av studentjob.se

Sparar du pengar till den där härliga Australienresan, eller behöver du lite tips om hur du kammar hem ett deltidsjobb vid sidan av plugget? För de flesta skulle ett nytt jobb både vara lösningen på hur man ska få råd med de storslagna sommarplanerna eller en möjlighet att praktiskt få jobba med det man älskar. Vi har samlat lite handfasta tips om hur du kan förbereda dig för jobbsökandet, vilket kan vara till hjälp vare sig det gäller att söka det där jobbet du alltid velat ha eller att åka på en Australienresa och behöver lite extra respengar.

Lär dig ett nytt språk

Vi har nog alla haft önskan om att kunna tala något mer språk. Dessutom glömmer nog de flesta bort mycket av det som de lärt sig från spanska- och franskalektionerna i högstadiet. Språk är någonting som alltid är bra att ha på CVt och kan komma väl till hands att presentera i en jobbansökan. Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att åka utomlands och plugga språket i det land det talas. Du kan till exempel ta en engelskkurs i London, läsa kinesiska i Peking eller åka på språkresa till Spanien.

Skriv CV och personligt brev

Att skriva ett CV tar mer tid än man tänkt sig. Därför är det perfekt att börja skriva på ett redan nu, så har du större delen av skrivandet redan klart när du väl hittar ett jobb som du vill söka till. Skriv med all information som du känner skulle kunna vara relevant för att söka en tjänst. Dina utbildningar, kurser, jobb, projekt, språkkunskaper osv. Sedan kan du utgå ifrån denna, likt en mall, och anpassa den med de saker som är relevanta för just det jobbet du ska söka. Du kommer tacka dig själv över att få slippa stressa med detta i sista sekund! Här kan du hitta exempel på CV för studenter.

LinkedIn

Uppdatera ditt LinkedInkonto kontinuerligt och om du inte redan har ett konto, då är det god tid att du skaffar ett nu! Rekryterare kollar ofta kandidaters LinkedInprofiler. Här har du även möjlighet att få med mer information om dig själv som du inte har med i ditt CV. Ett tips är att uppdatera denna med ny information så fort som du gjort någonting nytt som kan vara av relevans att lägga in. LinkedIn är dessutom ett toppen verktyg för att uppdatera ditt nätverk och hålla kontakt med människor du mött. Se till att lägga till personer som du har kommit i kontakt med i olika sammanhang, det kan vara allt från familjevänner till folk du mött i arbets- och skolsammanhang. Någon av dessa kanske kommer kunna ge dig ett gott ord i framtiden som kan vara avgörande när du söker en tjänst.

Skapa mer synlighet….

Internet har då inga gränser! Det finns alltid nya sätt att kunna göra saker på. Att synas på nätet kan helt klart öka dina chanser att få ett jobb (ja och självklart med rätt sorts saker!). Speciellt om du vill jobba med någonting kreativt. Gör en egen plats där du kan presentera dig själv och din personlighet. Ett exempel är AboutMe där du kan skapa en egen webbsida, det finns verktyg för att skapa en snygg presentationssida och massor av andra funktioner. Helt klart värt att testa!

…använd sociala medier

Dessa kan du använda för att marknadsföra dig själv, precis som nämnt på punkten innan. Men ha alltid en extra tanke på att de saker som laddas upp på dina sociala medier kan kunna ses av din potetiellt framtida chef. Alltså… vissa saker kanske är bättre att du håller för dig själv än att du delar och visar upp det på din Facebookprofil. Använd dina sociala medier klokt, så kan du vinna mycket på det!

Gå en kurs

Ta chansen och gå en kurs i någonting du tycker är intressant, roligt eller kanske rent ut av svårt. Du kan till exempel studera utomlands vilket inte bara ger dig nya kunskaper utan även värdefull utlandserfarenhet. Du kan också läsa vid sidan av ditt dagliga arbete. Det finns en drös med distanskurser på deltid som inte kräver några sammanträffar och det finns många som är helt kostnadsfria. Förbättra dina ledarskapskunskaper, lär dig om webbdesign eller kanske att tala bättre inför en grupp genom att gå en retorikkurs. Tips är att kolla in på Antagning.se där kurser från hela Sverige finns samlade, sista ansökningsdag för sommarkurserna är 15 mars och för höstterminen är 18 april.

Nätverka!

Nätverka, nätverka, nätverka! Kan nog inte tjata tillräckligt över värdet av att nätverka. Hur hårt det än kan låta så kommer oftast en person med rätt kontakter före en med bra betyg om dessa är det som det vägs emellan vid en rekrytering. Så ta alla chanser du har att skapa ett stort och bra kontaktnät. Detta kan du göra i skolan, med familjevänner, på arbetsplatsen, ja överallt. Tänk på att alltid försöka presentera dig på bästa sätt, då du aldrig vet ifall personen du möter kan vara en framtida kollega, rekryterare eller chef.

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig