GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur man äter som spanjorerna

Hur man äter som spanjorerna

En av de bästa sakerna när man besöker Spanien är matkulturen. De färska ingredienserna från Medelhavet gör rätter som paella så goda att de kopieras över hela världen. Här kan du ta det lugnt och njuta av det fantastiska köket.

Med mycket mer än tre typiska måltider om dagen är spanjorerna aldrig långt ifrån nästa smakupplevelse. Här är vår guide till hur du äter dig igenom dagen som spanjorerna.

Dubbel frukost

Att äta inte bara en, utan två frukostar är ganska vanligt i många delar av Spanien. Börja med en kopp kaffe och något litet bakverk när du går upp, och ta sedan tid på förmiddagen för en mer omfattande frukost, kanske med rostat bröd med tomater och olivolja.

På tal om olivolja...

Smaksättare som ketchup, senap och majonnäs är inte särskilt populära i Spanien - precis som Italien är detta land den goda olivoljans kungarike. Forskare tror till och med att lite olivolja varje dag hjälper dig att leva ett långt och hälsosamt liv.

Fyll på vid lunchtid

Lunchen (comida) börjar kl. 14.00, är dagens största måltid och kan bestå av flera rätter. Det är då du har störst möjlighet att prova några av Spaniens klassiska rätter, som risbaserad skaldjurspaella, linssoppor och mustiga köttgrytor. Under helgerna sitter folk ofta kvar vid restaurangborden i timmar under lunchen och småpratar långt efter att de har ätit färdigt.

Eftermiddagssnacks

På eftermiddagen är det högsäsong för snacks i Spanien, och det är en perfekt ursäkt för att prova det där trevliga kaféet som du spanade in häromdagen. Ofta serveras någon form av kaka, frukttårta eller en churro - friterad deg som doppas i socker och smält choklad - tillsammans med kaffe och en kompis. Det handlar lika mycket om att tillfredsställa sötsuget som att vara social och tillbringa en stund med vänner.

Kaffekultur

Kaffe är en stor del av eftermiddagsfikat, men avnjuts också till frukost och i slutet av större måltider, serverat efter desserten. Tänk på vad du ska beställa: Ett "café con leche" är ett kaffe med mjölk, och ett "café solo" är ett kaffe utan mjölk.

Testa tapas

Tapas är små rätter som oliver, charkuterier, ostar eller kryddig friterad potatis, som man ofta äter på barer med en drink tidigt på kvällen. Varje bar och region har olika (utsökta) specialrätter.

Ofta fungerar dessa smårätter som en aperitif innan man går ut och äter middag. Men det är också trevligt att tillbringa en kväll med att gå mellan barer och långsamt frossa i dessa små rätter, istället för att sätta sig ner och äta en hel kvällsmåltid.

Förbered dig på att äta sent

Middagen (cena) i Spanien serveras senare än i något annat land i Europa; lokalbefolkningen sätter sig till bords för sin kvällsmåltid runt 21.30. Det är ofta en lättare måltid, så du kan se sallader, potatisomeletter (tortilla de patatas), stekt potatis (patatas bravas) eller torkat kött på menyn.

Många restauranger öppnar sina dörrar tidigare för turister, men om du ser till att äta sent åtminstone en gång kommer du att få uppleva hur det är att äta som spanjorerna.

Upptäck Spaniens kulturStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig