GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

En internationell vänskapskrets gör dig till en bättre människa

En internationell vänskapskrets gör dig till en bättre människa

Är det verkligen värt att ha vänner som bor tusentals mil bort? Vore det inte enklare att bara hålla hårt i barndomskompisarna? För några år sedan förstod jag inte riktigt värdet av långdistansvänskap. Men efter att ha studerat utomlands i Tyskland, är jag nu övertygad om att fördelarna med internationella vänner överväger nackdelarna. Nedan kan du läsa mer om varför en internationell vänskapskrets gör dig till en bättre människa:

  1. Du lär dig ett nytt lingo

En av de mest uppenbara fördelarna med en internationell vänskapskrets är möjligheten att dela språk. Även om du inte ämnar att faktiskt lära dig din väns språk, kommer du ändock snappa upp vissa ord. Vissa ord kan vara till synes nischade och oanvändbara, men utan din vetskap skapas en personlig minnesbank med fraser som faktiskt kan hjälpa dig att få en främling att le under din nästa semester eller hjälpa dig om du skulle gå vilse i en ny stad.

  1. Du kommer bli mer öppensinnad

En studie visar att studenter med internationella vänner vid ett amerikanskt universitet hade en högre andel av öppenhet och lägre andel av interkulturell uppfattning. Genom att upprätta internationella vänskapsband kommer du alltså inte bara bli en världsmedborgare. Du kommer också spela en viktig roll i att skapa en mindre uppdelad och mer inkluderande värld.

  1. Du kommer att värdesätta djupare vänskap

När du saknar någon som bor långt bort kan du ta till dig att ”avstånd resulterar i ett starkare hjärta”. Att hålla kontakten med dina internationella vänner kan stundtals vara utmanande, men det innebär också att du värderar tiden som ni har tillsammans ännu mer. I motsats till vad man kanske tror, fann en studie från Journal of Communication som publierades 2015 att långdistansförhållanden kan uppmuntra till en större känsla av intimitet mellan par. Det finns alla anledningar att tro att det även gäller långdistansvänskap.

Som grädden på moset förklaras sambandet mellan tacksamhet och en känsla av välbefinnande i Sonya Lyubomiskys bok ”The How of Happiness”. Så, genom att vara tacksam för alla korta – men ack så härliga – stunder med dina internationella vänner, kommer du bli en lyckligare och bättre version av dig själv.

  1. Du kommer alltid ha en soffa att “crasha”

Nu när du vet hur värdefull en internationell vänskapskrets är för världen och för din självutveckling, kan vi gå över till de mer “praktiska” fördelarna med att ha vänner som bor på vackra öar med soldränkta stränder och fantastiska coctailbarer.

Eftersom hotellkostnader ofta är en av de största utgifterna under en semester, är det ganska tacksamt att ha en kompis vars soffa man kan sova på i några nätter. Eller hur? Värt att notera är kanske att du inte ska träffa kompisar i syfte att dra ner boendekostnaderna under en semester. Men en välkomnade soffa är såklart en markant fördel med internationella vänner.

  1. Du får se det mesta av det bästa i en stad (och undviker alla turistfällor)

Avnjut en hemmalagad pasta i din italienska väns hem. Låt din irländska kompis lära dig riverdance. Upplev en traditionell teceremoni med din kinesiska kompis. Med andra ord, med internationella vänner kan du undvika klassiska turistfällor och utforska en stad som en lokalbo. Dina vänner kommer kunna guida dig till de bästa restaurangerna dit alla lokalbor går, men också lära dig alla genvägar i stadens centrum.

I dagens kommersiella värld är det svårt att undvika turistfällor, men dina internationella kompisar kan öppna upp dörren till den lokala verkligheten i sina hemland. Öppna upp armarna för nya människor – en internationell vänskapskrets gör dig till en bättre människa!

Utforska världen och träffa nya vänner från hela världen med EFMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig