GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så får du ditt studentrum att kännas som hemma

Så får du ditt studentrum att kännas som hemma

Att flytta hemifrån för att studera utomlands är både spännande och nervkittlande. Om det är första gången du lämnar vänner, familj och hemmets alla bekvämligheter kan det ta lite tid att anpassa sig - och det är helt normalt. Det är viktigt att du ger dig själv tid att lära känna din nya stad, skaffa vänner och känna dig som hemma.

En sak som hjälper dig att komma till rätta är att ha en mysig och bekväm plats att kalla hemma. Oavsett om du bor i ett studentrum, studentboende eller hos en värdfamilj får du här några tips på hur du kan få ditt rum att kännas som hemma.

1. Häng upp bilder

Foton är det billigaste och enklaste sättet att göra ett utrymme till ditt eget. Skriv ut några foton av dina vänner, familj och husdjur hemifrån och sätt upp dem med häftmassa (eftersom det inte skadar väggar). När du känner hemlängtan kommer de att påminna dig om hur många som älskar dig där hemma och de kommer alla att vänta på dig när du kommer tillbaka.

2. Ta med egna sängkläder

Sängar i sovsalar är inte alltid kända för sina lyxiga sängkläder. Så byt ut alla repiga lakan och filtar mot dina egna. Om du har plats i resväskan kan du ta med dina favoriter hemifrån, annars kan du gå ner till butikerna och köpa en ny uppsättning som du älskar. Att ha en mysig och skön plats att sova på varje natt kommer att göra underverk för din sömnhygien och ditt humör.

3. Packa upp

Att bo i en resväska är inte bara irriterande, det hindrar dig också från att känna dig hemmastadd. Ta dig tid att packa upp dina kläder, ordna dina saker och packa ner din resväska så att det känns som om du verkligen bor där. Om ditt rum inte har något skåp kan du köpa en billig klädhängare från IKEA eller några genomskinliga förvaringsbehållare på hjul som du kan förvara under sängen.

4. Packa ned det du gillar

Även om du inte sover med en nalle längre så finns det säkert något som du kan klämma ner i resväskan som påminner dig om ditt hem. Det kan vara en fluffig morgonrock, en favoritkaffekopp eller tesort, din kudde eller några sköna tofflor. Dessa enkla bekvämligheter kommer att göra stor skillnad när du tillbringar timmar på ditt rum med att plugga.

5. Ladda upp med snacks

Som australiensare åker jag aldrig utomlands utan två saker i resväskan - vegemite och Tim Tams. En bit vegemite-toast till frukost och en Tim Tam innan jag går och lägger mig är allt jag behöver för att övervinna eventuell hemlängtan.

Så innan du flyttar och särskilt om du flyttar utomlands, bör du bunkra upp med dina favoritsnacks och godsaker så att du alltid har en smak av hemma. Om det tar slut, kan ett paket fyllt med snacks hemifrån alltid vara en bra uppmuntran.

6. Skapa lite avskildhet

Om du delar studentrum kan det vara svårt att hitta avskildhet och det kan till och med bli en risk för spänningar. Så bevara lugnet med din rumskamrat genom att ge varandra lite avskildhet. Det kan du göra genom att skaffa en fristående rumsavdelare eller skapa en med hjälp av möbler, t.ex. en klädhängare eller kapphylla.

Du kan också prata med din rumskamrat om att lägga upp ett schema där ni alla har lite tid att prata med vänner eller familj där hemma, eller bara studera i lugn och ro.

7. Köp en extra maddrass

Om du är lite som Guldlock och tycker att din madrass är för tunn, för hård eller för klumpig och du bara inte kan få det bekvämt, finns det en enkel lösning. Köp en bäddmadrass i någon heminredningsbutik och lägg den helt enkelt över madrassen. Det är ett kostnadseffektivt sätt att få extra komfort och värme och hjälpa dig att få en bättre natts sömn.

8. Ta hand om något

En studie från 2021 visade att 75 % av förstaårsstudenterna upplevde en viss grad av separationsångest för husdjur. Om du är van vid att ha en kärleksfull följeslagare vid din sida kan detta vara en stor förändring. Även om vi inte rekommenderar att du skaffar en katt eller hund medan du pluggar (ett studentrum är ingen plats för husdjur), kan du ha något litet som en växt eller en krukväxt som behöver regelbunden kärlek och uppmärksamhet som hjälper dig att känna dig hemmastadd i ditt nya hem.

Alternativt kan du anmäla dig som volontär för att rasta hundar på ett djurhem eller sitta husdjursvakt hos en granne om du verkligen saknar kärleken till ett djur.

Med bara några få justeringar här och där kommer du att trivas i ditt hem långt hemifrån.

Lär dig ett språk utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer