GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Rolig fakta om världens bästa arkitektur

Rolig fakta om världens bästa arkitektur

Min stora passion för arkitektur kommer med största sannolikhet från mitt legoberoende som barn. Precis som gamla Winston Churchill en gång sa ”We shape our buildings, then after they shape us”. Jag har samlat rolig fakta om världens bästa arkitektur (i alla fall enligt min mening). Och jag lovar, de här vackra byggnaderna är värda resan dit och de är mer intressanta än du kan föreställa dig.

Så, här kommer dem; rolig fakta om världens bästa arkitektur:

1. Dongdaemun Design Plaza

Arkitekt: Zaha Hadid, “Queen of the curve”

Var: Seoul, Sydkorea

Under 2015 var “DDP” den mest instagrammade platsen i hela Korea. Designmarknaden inuti byggnaden är öppet dygnet runt så att besökarna kan insupa den härliga atmosfären och shoppa 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Visste du att? Arkitekten Zaha Hadid har aldrig designat en byggnad med en räta vinklar.

2. 30 St Mary Axe

Arkitekt: Norman Foster, “Hero of high-tech”

Var: London, Storbritannien

Jag tycker att 30 St Mary Axe ser ut som ett rymdskepp. Londonborna håller inte med. De kallar byggnaden för “The Gherkin” (= ”Gurkan”) då de anser att byggnaden liknar en gigantisk inlagd gurka. Byggnaden består av 7429 glasrutor och cirka 3,5 mil stålstruktur.

Visste du att? Tornet är designat aerodynamiskt för att vindar ska smeka runt byggnaden, vilket minskar ogynnsamma vindars påverkan på byggnadens utseende.

3. Sagrada Familia

Arkitekt: Antonio Gaudí, “God’s architect”

Var: Barcelona, Spanien

Mitt i storstadspulsens epicentrum, i Eixample-distriktet, finner du Gaudis mästerverk. Kyrkans design är inspirerad av naturen och konstruerad för att efterlikna ett gigantiskt träd. År 1984 utsågs byggnaden till ett världsarv av UNESCO, trots att man inte ens hade hunnit bygga klart kyrkans tak.

Visste du att? Sagra Familia har varit under konstruktion i 137 år och byggnaden är fortfarande inte klar. Jösses.

4. Marina Bay Sands

Arkitekt: Moshe Safdie, “The Modernist”

Var: Singapore

Marina Bay Sands byggdes för att likna en kortlek, vilket är passande då det ligger ett imponerande casino inuti byggnaden. Byggnaden stoltserar med världens längsta upphöjda simbassäng – en “infinity pool” (= evighetspool) på 57:e våningen.

Visste du att? Hela Marina Bay Sand kostade häpnadsväckande 8 miljarder Singapore Dollar att bygga (det motsvarar ungefär 56 miljarder kronor!).

5. Guggenheim Museum

Arkitekt: Frank Lloyd Wright, “the greatest American architect of all time”

Var: New York, USA

När Guggenheim öppnade 1959 var det blandade åsikter. En del gillade byggnaden, och andra tyckte att byggnaden efterliknade en uppochnervänd gröttallrik. Frank Lloyd Wright ville att interiören skulle upplevas som flytande. Det öppna galleriet faller ned som i en spiral från toppen till botten av byggnaden med konst installerad på den yttre fasaden.

Visste du att? Wright ritade fler än 700 skisser innan han var nöjd.

6. Sydney Opera House

Arkitekt: Jørn Utzon, “The Additive architect”

Var: Sydney, Australien

Arkitekten Jørn Utzon vann Operahusets internationella designtävling efter att han motiverat sin design som ett skepp som seglar på vatten. Visionär! När byggnaden invigdes 1973 av Drottning Elisabeth hade fler än 10 000 byggarbetare varit delaktiga.

Visste du att? För att hålla instrumenten i perfekt skick håller konserthallen alltid en temperatur på 22,5 grader när symfoniorkestern spelar.

7. Walt Disney Concert Hall

Arkitekt: Frank Gehry, “Don’t call me a starchitect”

Var: Los Angeles, USA

När Gehry, en av världens mest kända arkitekter, formgav konserthuset i Los Angeles ville han att byggnaden skulle representera stadens rörelse och reflektera rytmen i musiken. Det här är dekonstruktivism från dess bästa sida! Den yttre delen av byggnaden består av 6500 stålpaneler i olika storlekar.

Visste du att? Byggnaden brukade reflektera värme – vilket lede till smältande trafikkoner och att de närliggande lägenheterna blev överhettade – tills de hittade problemet och sandade ner den yttre metallen.

8. Pantheon

Arkitekt: Apollodoros från Damaskus (tror vi)

Var: Rom, Italien

Pantheon uppfördes för mer än 2000 år sedan och fick smeknamnet Gudarnas tempel. Templet byggdes med en imponerande arkitektonisk teknik och de korintiska pelarna som håller upp taket väger 60 ton… var! (Vilket motsvarar vikten av ungefär 70 elefanter.)

Visste du att? Pantheon har världens största kupol som står utan stöd och har ett mystiskt hål i mitten som kallas för oculus.

9. Stonehenge

Arkitekt: Utomjordingar?

Var: Salisbury, Storbritannien

Stonehenge är mer än 5000 år gammalt (slå det Pantheon!), vilket innebär att den byggdes under yngre stenåldern. Några av de gigantiska stenarna transporterades över 240 km, men hur de flyttades är forskare och historiker fortfarande osäkra på.

Visste du att? Syftet med Stonehenges debatteras flitigt, men det verkar ha varit en tidig begravningsplats.

EFs campus är belägna endast ett stenkast från ovan arkitektoniska pärlor (och, enligt mig, världens bästa arkitektur).

Studera ett språk utomlands i någon av de här designvänliga destinationerna.Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig