Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 bästa veganska städerna i världen

10 bästa veganska städerna i världen

Veganism har under de senaste åren tiden blivit trendigt och numera hittar du cruelty-free och vegansk mat i alla coola städer runt om i världen. Idag hittar du en stor variation av veganska måltider med allt från vegansk kinamat och sushi till vegansk friterad kyckling.

Du har redan fått tips om de bästa städerna för vegetarianer (och öppensinnade matälskare), så nu kommer min lista på de bästa veganska städerna i världen (som du ändå borde besöka, oavsett om du är, eller inte är, vegan!):

1. London, England

Det borde inte komma som en överraskning att det är lätt att hitta vegagnsk mat i London. Staden har nämligen en historia av att diskutera djurs rättigheter. Matbutikerna har ett stort utbud av veganska matprodukter och snacks. Många restauranger är inte bara veganvänliga utan helt veganska!

Temple of Hackney är världens första veganska restaurang som specialiserar sig på friterad ”kyckling”. Hit måste du gå om du vill äta mäträtter som veganer i vanliga fall inte kan äta. I London är det enkelt att äta god vegansk mat!

2. Berlin, Tyskland

Det är svårt att hitta en bättre gata än Schivelbeiner Straße eller ”veganska gatan” när du vill hitta något veganskt i Berlin. Gatan är full av restauranger, caféer och klädesbutiker som anpassat sig efter veganer och vegetarianer. Även om staden fortfarande är mest känd för sin korv och schnitzel finns det flera veganvänliga platser i staden. Du måste besöka Prenzlauser Berg som är ett av de vackraste områdena i Berlin. Prenzlauser Berg och Veganz, den första veganska matbutikskedjan i Europa, är på väg att göra Berlin ett nav för veganer.

3. New York, USA

Varje år rankas de mest veganvänliga städerna i världen och 2018 var New York bland vinnarna. The Big Apple erbjuder veganska alternativ till i princip alla maträtter du kan tänka dig. Du kan testa en smörgås gjord på sojabönor, en ”fejkburgare” (som ”blöder”) eller en lyxig vegansk frukost (med fejkat bacon såklart) – New York har allt. Några ställen som du måste besöka är Blossom Vegan, Buddha Bodai och Dirt Candy (som egentligen är vegetarisk, men serverar veganskt mat).

4. Tel Aviv, Israel

Tel Aviv har tagit en plats som en av de största vegetariska städerna i världen men är också väldigt veganvänligt. I varje gatuhörn hittar du god falafel, och var du än befinner dig i staden hittar du vegansk kebab. Bland alla veganska restauranger finns det ingen som är så speciell som Anastasia. Restaurangen är känd för sin veganska gourmetmat, och är ett måste för alla veganer som vill testa något nytt.

5. Los Angeles, USA

LA är ett veganskt paradis med ljuvliga veganska sötsaker, vegansk ost och lokala veganska specialiteter. Besök Little Pine Restaurant (som ägs av Moby!), Crossroads Kitchen eller Sage Vegan Bistro. Till efterrätt måste du äta de veganska munkarna på Donut Friend (som är väldigt Instagramvänlig).

6. Amsterdam, Nederländerna

Amsterdam har alltid varit i centrum för vegansk kultur. Med sitt stora utbud av bakad potatis med veganska tillbehör är Jacketz den veganska stjärnan i staden. Deras paradrätt är bakad potatis med rödbetssallad och är helt fantastiskt god. The Avocado Show är också värt ett besök. Som namnet antyder så serverar de avokado och gör det i otroliga goda rätter.

7. Paris, Frankrike

Även om Paris är mest känd för sina (inte så veganvänliga) bakverk är staden överraskande veganvänligt.

Just nu finns det fler än 45 veganska restauranger i Paris. Om du bara har tid för en vegansk restaurang så rekommenderar jag Hank Burger. I staden finns det även en vegansk pop festival ”Smmmile” som tar allt ett steg längre genom att uppmuntra till en vegansk livsstil. Bon appétit!

8. Turin, Italien

Vegansk mat är nog inte det första du tänker på Italien och italiensk mat. Jag rekommenderar att du besöker Turin som är en kulinarisk pionjär inom det veganska köket (det finns såklart andra anledningar att besöka Turin också). Besök Coox för vegansk pizza eller Il Gusto di Carmilla för glass gjord på mandelmjölk.

9. Mumbai, Indien

Mumbai är världens största vegetariska stad, och även veganer brukar känna sig hemma här. Mumbai är full av exotiska smaker och färska råvaror. Testa några av mina favoriter som Sequel Bistro och Juice bar, Bizare Bakers och Bastian (som tekniskt sätt inte är en vegansk restaurang, men som serverar veganska rätter).

10. Rom, Italien

Rom är en vacker stad med en kulinarisk kultur som är oöverträffbar. Det mest överraskande med staden är att Rom är väldigt veganvänlig. Breaking Bread Bistro är en av flera först klassiska restauranger som serverar fantastisk vegansk mat!

 

Upptäck världen med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor