GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Guide: 10 tips för att komma in på ett universitet i USA

Guide: 10 tips för att komma in på ett universitet i USA

Ansökningsprocessen till universitet i USA är faktiskt ganska enkel. Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja och vilka saker man ska fokusera på. Vi har sammanställt en guide som kan hjälpa dig att komma in på ett universitet i USA. Lycka till!

1. Fundera över din drömskola

Det finns en hel drös av välrenommerade universitet i USA, inklusive toppuniversiteten Harvard, Columbia, Stanford, Princeton och Yale. Det bör således inte vara svårt att hitta en skola som passar dig, dina mål och en linje som intresserar dig.

Vissa skolor kommer att erbjuda den klassiska collegeupplevelsen som vi är vana vid att se på film, exempelvis på campusskolorna Harvard och Princeton. Andra skolor i USA erbjuder en mindre, men kanske mer sammansvetsad, gemenskapsatmosfär, exempelvis Amherst College i Massachusetts.

2. Läs på (och säkerställ att du har alternativ)

Det finns förmodligen fler än dig som har din drömskola i åtanke, men som det gamla ordspråket säger ”dreams don’t work unless you do”! Så, gör din research. Du har förmodligen redan funderat över skolor du anser passar dina personliga och professionella mål – så nu är det dags att se vilka som faktiskt tar dig dit.

Kom ihåg att det är möjligt att du kanske inte kommer in i ditt förstahandsval eller att den skolan du först hade i åtanke inte erbjuder den linje du är intresserad av. Så, se till att du har några alternativ att välja mellan.

3. Skaffa dig en mentor

När du har valt de skolor du vill ansöka till är det dags att hitta någon som har erfarenhet av ansökningsprocessen. Det kan vara någon som har pluggat på skolan du är intresserad av – eller någon som är kunning och framgångsrik inom ditt valda område.

4. Lyft dina intressen utanför skolan

Att studera och få bra betyg är såklart avgörande, men en viktig del av den amerikanska universitetsupplevelsen är saker du gör utanför skolan. Skolor letar efter elever som är passionerade, nyfikna, drivna och till och med lite altruistiska.

Intressen är ett utmärkt sätt att bevisa att du är den engagerade person som skolorna letar efter. Oavsett om du brinner för en sport, bemästrar ett musikinstrument eller tillbringar dina helger som volontär, är det viktigt att lyfta din passion utanför skolan i din ansökan för att komma in på ett universitet i USA.

5. Läs på om antagningskraven

Så, nu har du en lista över skolor som du är intresserad av och en förståelse för hur du ska lyfta dina intressen. Perfekt! Nästa steg är att kontakta alla skolors antagningskontor och lära dig mer om hur ansökningsprocessen fungerar och vad de behöver.

Högre utbildningsinstitut i USA reglerar sina egna antagningskrav. Vissa skolor kräver en särskild examen eller en uppsats och andra skolor kan ha en mer formell intervjuprocess.

6. Påbörja pappersarbetet

Utöver eventuella inträdesprov kommer universitetens antagningskontor kräva några viktiga dokument. De kommer exempelvis vilja granska dina gymnasiebetyg och du måste således be din gymnasieskola att skicka dina betyg till det universitet du planerar att söka till. Du kan läsa på om fler viktiga dokument och krav här.

7. Förfina engelskan (och gör rätt intagningsprov)

För att komma in på ett universitet i USA behöver du en god förståelse för det engelska språket. En god engelsknivå säkerställer att du får ut det mesta av dina studier och effektivt kan bidra till ditt program. Är du osäker din engelsknivå? Gör EF Standard English Test, ett kostnadsfritt engelsktest, för att få svar direkt. Om du behöver förbättra dina engelskkunskaper bör du överväga att ta en universitetsförberedande engelskkurs med oss.

Nästa steg är att göra ett engelsktest som gör dig certifierad att söka. En bra tumregel är att det vanliga språktestkravet för ett amerikanskt universitet är TOEFL (Test of English as a Foreign Language). Kanadensiska universitet brukar kräva IELTS (International English Language System). De flesta universitet kräver ett visst resultat för att kunna skicka in en ansökan.

När du känner dig redo för att skriva provet kan du göra det på ett testcenter i Sverige. Prata med skolans vägledningcenter för mer information.

8. Skicka in dina ansökningar

När du känner till alla krav, gjort språkexamen och du efterfrågat ett ansökningsformulär, är det dags att fylla i och skicka in. Vänligen notera att det är en avgift per ansökan. Kostnaden varierar mellan USD35-100 och måste betalas oavsett om du kommer in eller ej.

9. Börja i god tid

Räkna alltid med lite förseningar. Ta reda på sista dagen för ansökan – och försök att skicka in din ansökan i god tid. Det skulle vara synd att missa din chans bara för att ett mail hamnade fel.

10. Visum och annat pappersarbete

Du behöver ett studentvisum för att studera vid ett amerikanskt universitet – var ute i god tid med din ansökan. Läs också på om din hem- och reseförsäkring så att den gäller under din studietid utomlands. För att söka visum behövs inget bevis på försäkring, men det kommer din skola med största sannolikhet att kräva. Din försäkring hemma kan förmodligen erbjuda en bra försäkring för dig utomlands, men du kan också behöva titta och jämföra andra alternativ.

Läs en universitetsförberedande kurs med EFMer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig