GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

50 saker jag älskar i USA (som du också kommer älska)

50 saker jag älskar i USA (som du också kommer älska)

USA är land of the free, home of the brave och kanske det populäraste landet i världen. Här är 50 saker, utan inbördes ordning, som jag älskar med United States of America (det är förresten en sak för varje stjärna på flaggan).

1. Superbowl Sunday

Det årliga mästerskapet i amerikansk fotboll är mer än ett sportevent. I halvlek förvandlas planen till en av världens största, och mest sedda, konserterna med framträdanden av världsartister som Beyonce, Prince, Madonna, Bruno Mars, Justin Timberlake och Lady Gaga.

2. Flaggan

Ingen älskar sitt land mer än amerikanerna – och ingen visar det som dem. Du ser den blå-vit-röda flaggan överallt: i trädgårdar, på kepsar, bildekaler, cupcakes, ja, till och med på månen.

Fun fact: fem av de sex flaggor som placerats på månen står fortfarande upp, men de har förlorat all färg.

3. AOC & RBG

Två kvinnliga förebilder från två olika generationer. Alexandra Ocasio-Cortez (även känd som AOC) är en framgångsrik kongressledamot från New York som har skapat vågor (och nationella rubriker) i Washington. Ruth Bader-Ginsburg (även känd som RBG) är en veteran i Högsta domstolen och en ikon inom den feministiska rörelsen.

4. Churros

Okej, okej, churros är inte en amerikansk uppfinning, men finns på nästan alla dessertmenyer i hela USA. Till dig som uppfann de här friterade stängerna av mjuk, varm deg, lätt doppade (okej, helt täckta) i socker och/eller kanel och chokladsås – TACK!

5. Nationalparkerna

Storleken på det här landet gör att du kan hitta alla tänkbara landskap, även om du ibland måste resa ganska långt för att se dem. Här finns allt från världsberömda Grand Canyon till de snötäckta bergen i Rocky Mountains och milslånga kustlinjer. De naturliga undren är uppdelade på 58 nationalparker som skyddas och bevaras för kommande generationer.

6. Starbucks

Vad hade vi gjort utan Starbucks? Det första Starbucks öppnade i Seattle år 1971 och har sedan dess blivit en av världens populäraste cafékedjor. De har till och med skapat ett eget språk för att beskriva storleken på muggarna. En venti latte, någon?

7. Broadway

Den ikoniska teatergatan i New York är fortfarande en av de bästa platserna i världen att se en show på.

8. Hollywood, Los Angeles

Hela filmindustrin kan tacka Hollywood för all talang, teknologi och specialeffekter som gjort branschen till vad den är idag. Åk till Hollywood för att se kändisar, shoppa eller köpa en grön juice eller två.

9. Den kulturella mångfalden

Mångfald finns i amerikanernas DNA och är något de firar och uppskattar. De flesta har påbrå från Europa, Afrika, Latinamerika eller Asien och vet att USA inte hade varit det land de är om det inte hade varit för det kulturella arvet.

10. Supersize

Det finns inget som heter för mycket eller är för stort i den amerikansk matindustrin, här hittar du 64 ounce läsk (= 1,89 liter!) och six-foot subs (= 182 centimeter!). Vilket är fantastiskt om du är väldigt, väldigt hungrig.

11. Sport

Från National Football League (NFL) till Major League Baseball (MBL), och National Basketball Association (NBA) till National Hockey League (NHL). Amerika är de professionella sporternas hemland och amerikanerna älskar att stödja sina favoritlag.

12. Kustlinjerna

Jag kan inte sluta prata om dem. Bättra på brännan på Miami Beach, se valar vid den Kaliforniska kusten, avnjut färsk hummer i Maine och surfa på de bästa vågor på Hawaii. USA har helt enkelt en av de bästa kuststräckorna i världen.

13. Festivalerna

Från den kreativa Burning Man i Nevadaöknen till jazzfest i Louisiana och ubercoola Coachella. I USA finns det en festival för alla smaker.

14. Amerikansk TV

Saturday Night Live, Greys Anatomy, The Simpsons, The Bachelor, Stranger Things, Orange is the New Black, Homeland, Breaking Bad, Parks & Recreation, FRIENDS… du har säkert fler än en amerikansk tv-serie på din” recently watched”-lista.

15. Trevliga människor

Det spelar ingen roll om du står i matkön, sitter på tunnelbanan eller har munnen full av pannkakor på ett diner. Det är en 130% chans att en pratglad amerikan kommer börja småprata med dig.

16. Möjligheterna

USA är ett land fullt av möjligheter. Letar du efter en praktikplats, söker jobb eller vill studera på ett prestigefyllt college? Då är USA rätt plats för dig!

17. Dåtidens amerikanska musikhistoria…

Ray Charles, Aretha Franklin, Nat King Cole, Michael Jackson, Louis Armstrong, Chuck Berry, Marvin Gaye, Prince, Stevie Wonder, Elvis Presley, Bob Dylan, Ella Fitzgerald och Billie Holiday är alla amerikanska musiker som har skapat och format musiken runt om i världen.

18. … och dagens!

Jag slår vad om att du har någon av de här artisterna på din spellista: Beyonce, Taylor Swift, Mariah Carey, Jay Z, Alicia Keys, Kanye West, Eminem, Madonna, Jonas Brothers, John Legend, Kurt Cobain, Adam Levine, John Mayer, Pharrell Williams… *får slut på luft*

19. Disney

Från de enorma nöjesparkerna i Florida till de ikoniska filmerna som har definierat vår barndom. Disney har gjort barn och vuxna lyckliga sedan Snövit hade premiär år 1937.

20. NASA

Rymden är cool. Att se raketer avfyras är väldigt coolt. Att besöka en avfyringsanläggning på NASA i Florida, där astronauterna tränar och världsledande astrofysiker och flygingenjörer forskar om rymden, är väldigt, VÄLDIGT coolt.

21. Bagels

USA:s fascination med dessa runda kaloribomber har lett till några av de godaste mackorna och godsakerna på planeten! Testa en rostad russin- och kanelbagel till frukost, mumsa på en lax- och mjukostbagel till lunch och avsluta dagen på topp med en Instagramvänlig regnbågsbagel.

22. Vintersport

Några av de bästa skidorterna i världen finns i USA och det finns många att välja mellan – Aspen, Breckenridge, Squaw Valley, Jackson Hole, Alta-Snowbird, Stevens Pass, Stowe – och många fler. Inte ens de mest dedikerade puderjägarna hinner med alla.

23. Silicon Valley

I den södra delen av San Fransisco finns ett av världens ledande och största nav för teknik och innovation. Som hem till Facebook, Apple, Google, Tesla och Visa är den här hot-spoten rätt plats för alla entreprenörer som vill skapa och samarbeta.

24. Jordnötssmör

Om du inte redan har provat en Reese’s Peanut Butter Cup måste du göra det! Eller varför inte prova det ”nyttigare” alternativet peanut butter and jelly sandwich, eller PBJ som det också kallas.

25. Sjöarna

Det finns fem sammankopplade sjöar mellan USA och Kanada som tillsammans utgör världens största sötvattenansamling och ger oändliga möjligheter till bad, kajakpaddling, fiske och båtturer.

26. Ranchdressing

En 100% amerikansk uppfinning och troligen den godaste salladsdressingen som finns. Den är så populär i USA att du kan hitta ranchsmakande mat i alla mataffärer, och till och med… läsk med ranchsmak!

27. Regionala dialekter

Amerikanerna är stolta över den stora variationen av dialekter i landet. Från Mississippi och Louisianas dialekt i södra USA till Texas ”Twang” och den obekymrade dialekten och slangorden som är vanlig i Kalifornien.

28. Meghan Markle

USA:s gåva till Storbritannien och kanske det bästa som har hänt den brittiska kungafamiljen sedan Prins Williams små söta barn.

29. Costco

Ett shoppingparadis, för medlemmar, där du kan köpa allt i storpack (i väldigt stora storpack). Ett himmelrike för stora amerikanska familjer och de som inte klarar sig på bara en eller två ranchdressingar utan behöver, minst, ett dussin.

30. Allt smakar pumpkin spice

Du vet att hösten börjar närma sig när bilder på pumpkin spice lattes (PSLs) börjar fylla Instagram. Här vill jag ge ett litet tack till Starbucks som gjorde smaken populär runt om i världen.

31. Karva en pumpa

Vad är det med amerikaner och pumpor? Förutom att vara utsökt i pajer och drinkar ser den här grönsaken (eller, tekniskt sätt frukten) fantastisk ut när den är karvad med ett läskigt mönster på Halloween.

32. Beyonce & Jay-Z

Det här coola paret dominerar allt från r&B till hip hop, mode till modern konst och till och med medborgerliga rättigheter. Om Amerika hade haft en kung och en drottning hade de här två suttit på tronen.

33. Reality TV

Från talangshowerna som har skapat världsstjärnor i American Idol och The Voice, till allas guilty pleasure The Bachelor. Amerika har gett oss den hänsynslösa, underhållande och överdrivna världen av reality tv. Tack… antar jag.

34. Thanksgiving

Det kan kännas långt till julfirandet, men som tur är kan du fira Thanksgiving en månad innan. Thanksgiving är en möjlighet att samla vänner och familj men utan pressen att köpa presenter. Det är också ett bra tillfälle att proppa sig full med kalkon (eller ett vegetarisk alternativ), pumpapaj och tranbärssås.

35. Shoppa på Black Friday

Dagen efter Thanksgiving är den största shoppingdagen på året, med enorma rabatter både online och offline. Trots att online shoppingen har förlängt rean (hej Cyber Monday), är fredagen fortfarande den dag då flest amerikaner shoppar tills de stupar.

36. BBQ

Att grilla startade kanske i Karibien men det är tveksamt om det finns något mer amerikanskt än att grilla, eller ha en BBQ, på tomten med hamburgare, kalla drycker och en trevlig kompis eller två.

37. Target

Ett annat shoppingmecka och de ungas favorit. Pintrerestvänligt, utvalda varor och full av alla prylar, kläder, lampor och duschdraperier du kan drömma om – plus lite till.

38. Naturen

Bondgårdar, bergskedjor, kullar, slätter, öknar, sjöar och forsar – USA har allt. Du kan spendera hela livet med att utforska naturen i USA och ändå bara sett en bråkdel.

39. Road trips

Finns det något mer amerikanskt än att åka på en road trip med dina vänner och utforska de amerikanska landsvägarna i en cabriolet medan vinden blåser i håret?

40. 4e juli och fyrverkerier

Kommer du ihåg grillningen jag nämnde förut? Se till att bjuda in till en på 4 juli. Dekorera med rött, vitt och blått och titta på några fyrverkerier när du ändå håller på.

41. The Smithsonian Museums

Världens största museum, utbildning- och kulturella anläggning med 19 museum och ett zoo. Det är ett måste att besöka i Washington D.C., och en gåva till mänskligheten.

42. En drive-through för alla

Amerikanerna älskar sina bilar och har uppfunnit ett sätt att få saker gjorda utan att gå ut ur den. Du kan gifta dig i en drive-through i Vegas, köpa din vikt i donuts på ett drive-through Dunkin’ Donuts och till och med köpa matvaror från bilen. Fantastiskt!

43. Michelle Obama

Ta ett steg åt sidan Barack. Idag är nog den tidigare första damen mer populär än sin make, och du kan bli lika inspirerad av henne som du relaterar till henne.

44. Chicken and Waffles på Amy Ruth’s i Harlem, NYC

Ta dig till Amy Ruth’s för att äta den välsmakande och hjärtevärmande soul food klassikern kyckling och våfflor. (Det låter kanske som en lite konstig kombination, men är väldigt gott!)

45. High school

Cheerleaders, ett amerikanskt fotbollslag, teaterklubbar och bal – den amerikanska high school upplevelsen är unik. Här syns det verkligen hur engagerade amerikanerna är i staden eller området och vikten av att hjälpas åt.

46. Topprankade universitet

Harvard brukar ligga överst på globala listor över världens bästa universitet – och det finns en anledning till det. Det är ökänt svårt att bli antaget till, och erbjuder inte bara en fantastisk utbildning utan även väldigt mycket prestige. Är du osäker på om Harvard är något för dig? Det finns ingen brist på andra världsledande universitet i landet, som Princeton, Stanford, Yale, MIT och Columbia.

47. Stand-up komedi

Vem gillar inte att skratta? Stand-up startade i USA och är hem till många världskända komiker. Du känner säkert till Eddie Murphy, Jerry Seinfeld, Dave Chappelle, Sarah Silverman, Chris Rock, Ellen DeGeneres och Amy Schumer.

48. Tex-Mex

Du kan tacka de mexikanska amerikanerna i Texas för att ha förvandlat sina maträtter till några av de godaste i världen. Nachos, burritos och fajitas är alla tex-mex och jättegoda.

49. Luftkonditionering

Du har kanske en hemma, eller mer troligt, i affären och på kontoret. I USA är luftkonditionering däremot något alla har oavsett om det är i huset, bilen, kontoret, affären eller flygplatsen. Om det är varmt utomhus kommer amerikanerna se till att det är svalt och skönt inomhus.

50. Hemkörning av mat

Det är kanske bekvämt med drive-throughs men att någon kör ut din pizza till dig tar bekvämligheten till en helt ny nivå. Kinesisk mat, mexikansk mat, pizza, hamburgare eller sushi – i USA kan du kan få alla sorters mat levererad direkt till dörren.

Få mer information om våra språkresor till USA idag!Beställ en gratis e-broschyr
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig