GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur man överlever slutproven: 5 tips

Hur man överlever slutproven: 5 tips

Du har ägnat timmar, dagar och veckor åt att delta i undervisningen och suga i dig vartenda visdomsord som dina lärare och professorer har delat med sig av under lektionerna. Det enda som återstår innan din välförtjänta sommarledighet är dina slutprov, och trots allt hårt arbete du lagt ner på dina inlämningsuppgifter och grupparbeten under året är det ofta slutproven som avgör om du ska tillbringa sommaren med att sola eller plugga för prov som du misslyckats med och måste göra om.

Men misströsta inte. Vi har sammanställt en kort lista med tips och tricks som hjälper dig att överleva dina slutprov och tillbringa sommaren med att njuta av drinkar vid poolen istället för dammiga böcker.

1. Planera

Planering är A och O! För att hålla reda på alla dina tentor och alla de olika ämnen du måste studera för, se till att schemalägga dina studier noggrant. Ta dig tid att göra ditt eget personliga schema med en tydlig översikt över vad du ska studera när. Avsätt mer tid till de kurser som du tycker är särskilt utmanande och se till att planera in några pauser för att hålla dig motiverad.

2. Ta god tid på dig

Att ta pauser när du studerar är lika viktigt som att tillbringa tid framför dina anteckningar och böcker - du behöver tid för att bearbeta all den nya informationen. Gör det bästa av din fritid genom att undvika att tillbringa för mycket tid framför TV:n eller på sociala medier. Lägg den istället på att sova, äta hälsosamt och träna.

Kom ihåg att... sova

Du måste hålla dig utvilad och fokuserad för att kunna tillgodogöra dig mer material. Gå inte och lägg dig för sent, särskilt inte dagen före tentan. Se till att inte sova för mycket heller eftersom för mycket siesta kan vara kontraproduktivt och få dig att känna dig tröttare istället.

Kom ihåg att... äta hälsosamt

Vi tenderar att gå direkt till skafferiet för att hitta ett mellanmål när vi blir uttråkade, eller att använda sötsaker som belöning när vi har åstadkommit något, men för att förhindra att du distraheras av hunger eller drabbas av en sockersvacka efter godis, se till att du äter en ordentlig frukost, lunch och middag med två hälsosamma mellanmål däremellan istället.

Kom ihåg att... träna

Forskning visar att det finns en koppling mellan träning och akademisk framgång. När du tränar konditionsträning (löpning, simning, cykling etc.) fylls hjärnan med syre, vilket gör den bättre rustad att bearbeta och behålla ny information. Även en mindre ansträngande, men ändå aktiv promenad i naturen hjälper dig att bättre förstå den information du just lärt dig.

3. Hantera din tid

När det är dags att skriva tentamen måste du se till att använda din tid på ett klokt sätt. Att vara fokuserad och organiserad är nyckeln. Tillbringa de första minuterna med att läsa igenom alla frågor och planera i vilken ordning du ska besvara dem. Motstå frestelsen att börja skriva direkt. Börja med den fråga som du känner dig mest bekväm med för att öka självförtroendet redan från början; efter en bra start är det mycket lättare att gå vidare till mer utmanande frågor. När det gäller flervalsfrågor, se till att läsa igenom alla svarsalternativ noggrant innan du bestämmer dig för ett svar. Trickfrågor eller svar som är väldigt lika kan lätt leda till ett misstag. Missa inte en lätt poäng på grund av det. När det gäller essäfrågor är det viktigt att du tar dig tid att läsa igenom frågan och gör en kort plan över vad du vill ta upp innan du börjar skriva.

4. Håll dig hydrerad

De flesta av oss vet att vätskebalansen är viktig för vår fysiska prestationsförmåga, men visste du att den är lika viktig - och kanske till och med viktigare - för hjärnan? Uttorkning kan orsaka huvudvärk och utmattning, medan dricksvatten kan bidra till att öka hjärnans kraft och förbättra minnet. Att hålla sig hydrerad under tentorna kan hjälpa dig att klara dem, så se till att ta med dig din vattenflaska till tentamensrummet!

5. Och sedan... fira!

Det är dags att fira att du överlevde dina finaler! Du följde våra tips, gjorde ditt bästa och nu är det för sent att ändra på resultatet, så sluta stressa över det. Ring dina vänner, ta igen lite tid med familjen eller gå ut och dansa. Se till att uppskatta känslan av frihet efter allt hårt arbete.

Och om dina provresultat blir sämre än du förväntat dig, oroa dig inte; livet är bra på att ge oss andra chanser, och du kommer att ha alla verktyg du behöver för att göra bättre ifrån dig nästa gång.

Vi önskar dig lycka till!

Tillbringa ditt välförtjänta sommarlov med att upptäcka världenLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer