GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Tips för en lyckad utlandsvistelse

Tips för en lyckad utlandsvistelse

Att studera utomlands är en fantastisk upplevelse och något du sent kommer att glömma. Samma person som åker iväg är inte längre densamma som återvänder. En mängd upplevelser väntar – möten med främmande kulturer och nya människor där livslånga kontakter kommer att knytas. Men att resa iväg är såklart inte alltid lätt när de nära och kära stannar kvar och du går utanför din komfortzon. För många kan detta vara skrämmande och det är ok, det är normalt att känna en viss oro eller ett pirr i magen när man tar klivet och gör något livsomvälvande. Denna upplevelse kommer göra dig  ännu mer självständig och lära dig nya saker om dig själv som du inte trodde fanns inom dig. Ge det bara lite tid och var öppen för de många möjligheterna det innebär. För att skapa en lyckad utlandsvistelse har vi gjort en lista med några tips att tänka på:

1. Tillbringa inte allt för mycket tid på ditt rum

Detta är ett viktigt tips, speciellt de första veckorna när du anländer. Ta dig ut och umgås med de andra studenterna som finns runt om i staden eller på din skola. Att sitta på sitt rum när andra hittar på roliga aktiviteter kommer bara trigga igång din eventuella hemlängtan ännu mer. Det är ok att sakna sina vänner och familj och du kommer förmodligen inte vara ensam om det. Prata om dina känslor med dina nyfunna vänner, de känner nog samma som du och tillsammans kan ni peppa varandra. Ut och umgås med dina nya vänner och lär känna den nya staden som du bor i.

2. Ge det lite tid

De första dagarna kan kännas svåra, det sägs att det tar ungefär en månad innan man kommer in i sina rutiner och börjar slappna av i det nya landet. Detta varierar såklart från person till person men om det känns svårt i början eller om du ännu inte lärt känna någon, försök ge det lite tid. Det kommer att släppa så småningom och som vi tidigare nämnt; ju flera aktiviteter du tackar ja till desto snabbare kommer du lära känna nya vänner. Och när skolan väl börjar, kommer fler bitar falla på plats.

3. Kom igång med aktiviteter

Se till att komma igång med dina aktiviteter som du vanligtvis är van vid hemifrån eller passa på att testa något nytt. Skolan du anländer till anordnar aktiviteter som du kan välja och vraka av. Det är ett fantastiskt sätt att träffa och lära känna nya människor, och kanske dig själv?

4. Lär känna lokalbefolkningen

Att lära känna lokalbefolkningen är ett utmärkt sätt att bli bra på språket som talas i landet och du kommer säkerligen få vänner för livet. Och naturligtvis är det till en fördel att lära känna någon i landet du förhoppningsvis vill återvända till. En ”win-win”, helt enkelt!

5. Passa på att resa!

En av de bästa sakerna med att åka iväg och studera utomlands är att du kommer träffa många likasinnade personer som precis som du inlett ett spännande äventyr. Du kommer möta många människor som är nyfikna på att upptäcka nya platser eller aktiviteter. Ta initiativet till att samla ihop ett gäng och åk iväg på en roadtrip! Varje helg blir en ny möjlighet för er att åka iväg på stora eller små utflykter och hitta på roliga saker tillsammans.

6. Ta vara på tiden

Något de flesta som åker på språkresa eller studerar utomlands upplever är att tiden utomlands går snabbt. Riktigt snabbt. Livet går på något vis snabbare jämfört med vardagslunken hemma i Sverige och helt plötsligt börjar det bli dags att packa ned alla minnen i resväskan, avsluta språkkurserna och återvända hem. Se till att aktivera dig och utforska staden, kulturen, maten och människorna medan tiden finns för dagarna kommer gå snabbt. Passa på att njuta!

Ta steget och studera utomlandsLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig