GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så firas Internationella Kvinnodagen i världen

Så firas Internationella Kvinnodagen i världen

Internationella Kvinnodagen har kämpats för och grundats av kvinnor. Dagen instiftades för att hylla kvinnors ekonomiska, politiska och sociala framsteg samt tydliggöra de steg som fortfarande måste tas för att uppnå jämställdhet. Den infaller årligen den 8 mars. Kvinnor runt om i världen stannar upp för att reflektera och planera för förändringar. Oftast bär de lila för att symbolisera rättvisa och värdighet samt grönt för hopp. Så, hur uppkom dagen?

Starten för Internationella Kvinnodagen

I februari år 1909 lades grunden för Internationella Kvinnodagen i form av en ”kvinnodag” som en effekt av textilarbetarna i New Yorks storskaliga strejk. De kvinnliga arbetarna krävde mer betalt, kortare dagar, bättre arbetsvillkor samt rösträtt.

Ursprungligen var det endast en nationell dag i USA, men idéen spred sig snabbt internationellt. Europeiska länder var först med att införa dagen efter USA. Efter att det i Danmark 1910 hölls en ”International Conference of Working Women” föreslog den tyska socialisten Clara Zetkin att det skulle införas en officiell dag då kvinnor kunde få sina röster hörda. Den första internationella kvinnodagen firades år 1911. Det allmäna datumet, 8 mars, bestämdes dock inte förrän under första världskriget. FN firade och formaliserade dagen år 1975, och nu bestämmer FN varje år ett tema, som ett sätt att lyfta och fokusera på en specifik fråga.

Internationella Kvinnodagen – så uppmärksammas och firas dagen runt om i världen

Internationella Kvinnodagen är en officiell högtid i flera länder och är allmänt uppmärksammad i många fler. Dagen uppmärksammas dock på olika sätt världen över – i vissa länder handlar dagen om att ge och få presenter, och i andra sker politiska demostrationer och protester.

Italien

Den 8 mars får kvinnor traditionellt buketter med mimosa, vilket är små gula blommor. Mimosa är den valda symbolen för Internationella Kvinnodagen i Italien. Blomman symboliserar kvinnlig styrka – och att ge bort blomman är ett tecken på kvinnlig solidaritet. Under Internationella Kvinnodagen är det även vanligt att du finner bakverk och pasta skapade med den livfulla gula färgen för att efterlikna blomman.

Rumänien

Internationella Kvinnodagen påminner lite om Mors Dag i Rumänien. Dagen är en anledning för människor, i synnerhet män, att hylla sina mödrar, mor- och farmödrar samt vänner med barn genom att ge dem kort och blommor.

USA

I USA är Internationella Kvinnodagen inte en officiell helgdag, dock infaller Women’s History Month under hela mars. Mars är en tid för att rikta uppmärksamhet kring kvinnors prestationer – både historiska och nutida. Den 8 mars samlas ofta människor i större städer för konferenser och förteagsevent där kända personer pratar om och lyfter ämnet.

Ryssland

8 mars har varit en officiell och nationell helgdag i Ryssland sedan 1918, men den ursprungliga tanken med sina politiska rötter har glömts bort. Istället uppmärksammas kvinnor genom presenter.

Kina

I Kina infaller ”Flick-dagen” den 7 mars och landet har erkänt Internationella Kvinnodagen sedan år 1949. Den 8 mars uppmuntras arbetsgivare, om än inte skyldiga, att ge de kvinnliga anställda en halvdag. Det finns dock en stor kommersiell sida av den viktiga dagen här också där män uppmuntras att köpa presenter till kvinnorna i sitt liv.

Australien

Australier har erkänt Internationella Kvinnodagen i årtionden, men demonstrationstågen började först sprida sig i stort under tidigt 1970-tal. Själva dagen tas i form runt om i landet med stor variation av paneldiskussioner, frukostar och events där framgångsrika och viktiga kvinnor inom olika branscher talar om jämställdhet, representation och mångfald.

Spanien

Efter den oväntat stora framgången av strejken i Spanien år 2018 där fler än 5 miljoner människor deltog under 24 timmar, har landet fortsatt att ta över gatorna. Masstrejk är nödvändigtvis inte fokus under Internationella Kvinnodagen idag, men det spanska folket har en tydlig riktning och fokuserar på rättigheter för kvinnor och flickor.

Storbritannien

I tre dagar, även under Internationella Kvinnodagen, hålls Women of the World Festival i London. Talare, aktivister och artister samlas för att tackla problemen som kvinnor globalt står inför. Festivalen grundades i Storbritannien, men den har nu fått flera syster-festivaler i andra delar av världen. Diskussioner, talare och utställningar flätar samman och lyfter varandra under samma namn.

Chile

Dagen uppmärksammas tydligt genom demonstrationer i flera städer, framförallt i huvudstaden Santiago. Demostranterna bär ofta gröna näsdukar för att visa sitt stöd i kampen för kvinnors, framförallt sexuella, rättigheter. Sånger, trummor och detaljerade utklädnader kan också förekomma.

Argentina

Sedan 1900-talet, uppmärksammar argentinarna främst den Internationella Kvinnodagen genom att ge presenter till kvinnorna i sina liv. På senare år har dock protester blivit mer vanliga dagen i ära. Argentinas medborgare samlas på gatorna för att demonstrera mot våldet, de stora löneskillnaden, för jämställdhet och andra sociala förändringar.

Upplev Internationella Kvinnodagen utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig