GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Alla hjärtans dag runt om i världen

Alla hjärtans dag runt om i världen

Romantik! Inget kan få hjärtat att slå som tända ljus, blommor och ljudet av absolut ingenting. Vi älskar det, därför är det så härligt att vi har en dag tillägnad just detta för alla romantiker där ute – alla hjärtans dag!
Traditionerna varierar idag beroende på land – här listar vi olika romantiska gester som sker i olika länder den 14 februari och hur du firar alla hjärtans dag runt om i världen.

USA

Människor i USA går verkligen in för att visa deras uppskattning för varandra. Varje år spenderar amerikanerna hela 18 miljarder dollar på godis, kort, choklad, blommor och smycken. Kort är den vanligaste presenten, men detta gäller inte bara för par. Familjer, vänner och skolbarn växlar också kort med varandra för att visa att deras vänskap betyder mycket. Amerikas mest populära alla hjärtans dag godis är faktiskt inte en ask med choklad, utan det är små hjärtan med texter på förpackningen som ”Be Mine” och ”Kiss Me”.

Fun fact: Varje år tillverkas tillräckligt många chokladhjärtan för att alla i hela världen ska kunna få minst ett var, vore inte det ett underbart sätt att fira alla hjärtans dag på?

Sydkorea och Japan

I Japan och Sydkorea, och en del andra länder i den här delen av världen, är det männen som blir överrösta av choklad från kvinnor. De köper även till resten utav familjen och arbetskamraterna som ett bevis på deras uppskattning. Men kvinnorna behöver inte misströsta, den 14 mars får man igen för sina romantiska gester, detta kallas White Day. Då män ger tillbaka i form av kakor, godis och blommor.

Storbritannien

I Storbritannien blir par väldigt romantiska på alla hjärtans dag. Kärlekspar byter presenter som blommor, choklad och smycken med varandra. På kvällen äter många en härlig middag tillsammans på stan eller hemma i ett hus fyllt med tända ljus. Hur som helst så finns det kärlek överallt under denna dag.

Finland

För alla som är singlar på alla hjärtans dag är Finland en optimal plats att vara på. Här behöver du inte känna dig orolig över att hamna utanför festligheterna. Detta eftersom allt handlar om att fira med dina vänner. Dagen är faktiskt till och med kallad ”Vänskapens Dag” på finska, alltså inte alla hjärtans dag. Den officiella blomman är en rosa ros, men dina kompisar kommer även bli glada om de får kort eller godis också såklart.

Peru

Tack vare det landstäckande firandet med karneval är de flesta människor i Peru lediga den 14 februari. Detta betyder att de har extra mycket tid att planera kärlekens dag. Istället för att ge rosor till varandra föredrar faktiskt många orkidéer, en blomma som växer i Peru. Det är inte heller ovanligt med massbröllop för att få in alla som vill säga “ja” i kyrkan på årets mest romanstiska dag.

Brasilien

Brasilianarna hoppar över 14 februari och festligheterna. De firar istället helgonet Anthony den 12 juni, som skyddar giftermål och relationer.

Fira alla hjärtans dag någonstans i världen med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer