GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så påverkas din hjärna av en dag på stranden

Så påverkas din hjärna av en dag på stranden

De flesta kan säkert hålla med om att en dag på stranden både gör oss avslappnade samt fyller på energinivåerna. Det visar sig att det inte bara är något vi fått för oss – förutom den nödvändiga D-vitamin vi får från solen, något vi svenskar ofta har brist på – säger forskarna att en dag vid och i vattnet faktiskt påverkar hjärnan positivt.

Tack vare de lugnande dofterna och det skvalpande ljudet av vattnet hamnar vi i ett nästan hypnotiskt viloläge som är bra för både kropp och sinne. Forskarna kallar det för ”blue space” och det har flera fördelar, som att:

Öka kreativiteten

Att befinna sig i det s.k. blue space gör att man blir mer kreativ, eftersom hjärnan slappnar av. En avslappnad hjärna har lättare att sväva iväg och föreställa sig saker, drömma sig bort och tänka nytt – jämfört med när man befinner sig i sin något kaotiska vardag.

Lätta på stressen

Så fort man sätter sin fot på stranden känner man den lugnande effekten skölja över en. Hjärnan släpper ut mängder av seratonin, vilket är det bästa hormonet för avslappning och glädje. Vatten innehåller positiva joner och andra ämnen som är kända för att minska stress och höja humöret. Alla intryck i vardagen kan lätt påverka våran sinnesstämning – göra oss trötta, griniga och överansträngda – men ett dopp i det blå ska motverka detta.

Minska depression

Ljudet av vågor har en förmåga att leda oss in i ett meditativt tillstånd, vilket har visat sig hjälpa oss att minska stress samt rensa och få lite klarhet i tankarna. (Det är därför det ofta används som bakgrundsljud för personer med sömnproblem, för att hjälpa dem slappna av). Dessutom är ljusterapi, som vi på stranden får från solen, använt av läkare för att minska ångest och stress.

Ändra ditt perspektiv

Att befinna sig mitt i naturen, omringad av vackra landskap och till ljudet av kluckande vatten, är som balsam för själen. Det får oss att förstå att det finns större saker här i världen än bilköer och jobbiga kollegor. Det ger oss tid att tänka över vad som är viktigt och prioritera därefter.

Så, det är inte bara för att svalka dig eller ha kul med kompisarna du bör gå till stranden. Du gör dig själv en stor tjänst och kommer säkerligen att må mycket bättre efteråt.
Om du behöver tips om vilken strand du ska åka till nästa gång, kolla in det här klippet med våra top 10:

Studera vid stranden med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig