GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Skaffa jobb utan erfarenhet – tipsen som gör dig unik

Skaffa jobb utan erfarenhet – tipsen som gör dig unik

Att få ett första jobb kan ibland kännas svårt då många arbetsgivare vill att du redan ska ha erfarenhet innan du får jobbet. Men hur ska man egentligen kunna hitta ett jobb utan erfarenhet om man inte får chansen att skapa sig erfarenhet? Med våra 11 tips hoppas vi kunna hjälpa dig på din resa från zero to hero. Och glöm inte bort, att söka jobb är någonting som tar tid! Här är tipsen på hur du skaffar jobb utan erfarenhet.

1. Utbildning

Ta en kurs i något som intresserar dig, gå på en workshop, få certifikat och diplom, ta körkort och (om du har tid) ta en akademisk utbildning. Detta kommer inte bara att hjälpa dig på vägen mot ditt drömjobb utan även visa arbetsgivare att du är en hängiven- och målmedveten person.  Ett stort plus är att du börjar bygga ditt nätverk redan i skolan, och vem vet, dina klasskamrat kanske är dina framtida kollegor?

2. Börja jobba dig uppåt

Ett sätt att få jobb utan erfarenhet på är att börja arbeta för en liten ersättning, eller ingen ersättning alls. Det kanske inte låter motiverande, men jag lovar dig, det hjälper dig i det långa loppet. Du kan till exempel volontärarbeta, göra en praktik eller frilansa för att helt enkelt få ”hands-on” lärdom. Det beror såklart på vilken karriär du vill ha, men att till exempel börja med att ha en egen blogg kan leda till något mycket större. Så försök fylla ditt CV med saker du gör på din fritid, på helger och under lov. Helt enkelt: ta reda på dina intressen och jobba med något du tycker skulle kunna utveckla dig.

3. Hör dig för

Ett smidigt sätt att ens få komma på en intervju är att någon du känner rekommenderar dig. För att det ska kunna hända behöver du skapa dig ett nätverk, både online och offline. Så se till att ha ett uppdaterat CV och en bra LinkedIn profil såklart.

4. Lista upp dina färdigheter!

Ta fram papper och penna och skriv ner vad du faktiskt kan. Det är alltid bra att kunna ge konkreta exempel på vad du är bra på. Lista upp dina kunskaper, dina diplom, språkkunskaper, datorkunskaper, körkort etc. På så sätt kan du också se vilka kunskaper du inte besitter för att ta reda på vad du behöver utveckla.

5. Ta reda på vilken bransch du vill in i, och bli en expert!

Ta reda på allt som man behöver veta om din drömbransch och självklart det jobb du planerar att söka. Detta kommer inte bara att hjälpa dig i din karriär, det kommer definitivt hjälpa dig under din intervju men även en hjälp att kunna ta kontakt med folk inom branschen. För att bli en expert inom en bransch måste du hålla dig uppdaterad. Gå med i olika Facebook-grupper, håll koll på LinkedIn, läs bloggar, dagstidningar etc och se till att göra detta såväl som online som offline.

6. Våga fråga

Människor älskar att dela med sig av tips och erfarenheter. När du väl vet namnet på människorna som är “heta” inom din drömbransch och har de positionerna som du drömmer om, försök då att ta kontakt med dem. Kanske är det lättast att maila, men du kan även vara mer personlig genom att skriva ett handskrivet brev (till exempel). Ett bra sätt att få folk att känna sig speciella och värdefulla på är att fråga dem vad de anser att du bör göra. Men kom ihåg, skicka inte ut hundratals mail med ditt CV, alla är stressade och det kommer inte att fungera. Försök att starta en konversation innan du går vidare med andra mer seriösa frågor.

7. Ha en bra historia att berätta

Se till att du har en fängslande historia att berätta om din potentiella karriär och om dig själv. Historian ska såklart framställa dig som en perfekt person som företaget bara inte kan klara sig utan. Intervjuaren kommer att ställa frågor (definitivt) så se till att vara förberedd och ha klara och konsista svar där du går alltid tillbaka till varför du just vill in i en den speciella branschen och hur du ska göra för att nå dina yrkesverksamma mål samt vad du kan erbjuda dem.

8. Uppdatera ditt CV

…Och när vi ändå är inne på det: se till att ditt CV stämmer överens med din story. Fokusera på din talang och kunskaper, snarare än jobbtitlar. Skapa ett modernt CV som är lockade och lättläst och skriv aldrig något på ditt CV som du inte kan stå för under intervjun.

9. Fokusera på personliga egenskaper

Tänk på saker som gör dig unik, vad är du bra på och vad kan du till exempel ta med dig från ett skolprojekt till ett annat, eller från en jobbsituation till en annan? Är du en bra ledare, är du strukturerad, kanske är du bra på att planera? Ja tänk efter helt enkelt. Fokusera på din förmåga att motivera andra, att göra flera saker samtidigt, att leda eller att prata inför andra. Skapa därefter ett CV som lyfter fram just dessa unika egenskaper. Att vara bra på planering kanske kommer vara avgörande under en intervju på ett företag som har problem med just det.

10. Sikta högt, men också rimligt högt

Även fast man alltid ska sikta högt måste man också vara realistisk när du söker till ett jobb. Du är en nybörjare så se till att söka dig till positioner som håller sig till den nivån och visa att du kan utföra det jobbet (istället för att ta på dig någonting du inte kommer kunna klara av). Gör klart för dig att du är en nybörjare och är villig att lära dig!

11. Ha tålamod!

Ha tålamod och gör klart för dig att du kommer behöva börja någonstans. Att få in en fot och därefter hela dig själv innan för dörren kommer tar ett tag. Det kan också var utmattande och du kanske frågar dig själv om det är värt det, men ja det är det, det kan jag lova!

Få ditt CV att sticka ut genom att förbätta dina språkkunskaper! Studera spåk med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig