GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Intressen, soft skills och språk: 5 sätt att förbättra ditt CV

Intressen, soft skills och språk: 5 sätt att förbättra ditt CV

Idag räcker det inte med ett bra CV. För att kamma hem drömjobbet behöver du ett CV som sticker ut ur mängden – ett CV som innefattar mer än dina akademiska framsteg och din arbetslivserfarenhet. Det är givetvis viktigt att inkuldera dessa också, men det finns så mycket mer du kan inkludera för att förbättra ditt CV och ta det till nästa nivå.

Ditt CV är en introduktion till dig – din fantastiska personlighet, din passion och dina intressen. De personer som söker samma roll som dig må kanske ha jämförbara kvalifikationer, men när det kommer till kritan är det du som person som din framtida arbetsgivare vill ha i sitt team.

Redo att glänsa? Här är några fingervisare för att få dig på rätt spår.

1. Jobba på dina soft skills

Är du en fena på att tala inför folk eller är du en idéspruta som älskar att dela dina kreativa förslag i en större grupp? Du skulle förmodligen nämna i ditt CV om du är en expert på excel (sorry, not sorry), så varför inte också låta din framtida arbetsgivare veta att du är en människokännare, att du är bra på att kommunicera och lösa problem som en del av ett team?

Detta är exempel på överförbara färdigheter, även kallat ”soft skills”, som du lärt dig genom åren och som är överförbara och användbara oavsett jobb. När du nämner dina soft skills får personen som intervjuar dig en bättre förståelse för vem du är och kan tillföra som en del av deras team. Att resa, studera utomlands och prova på nya saker kan hjälpa dig att boosta din portfölj av soft skills – och således även förbättra ditt CV.

2. Lär dig ett nytt språk

Att ha ett andra eller tredje språk på ditt CV är ett av de bästa sätten att få din ansökan att sticka ut ur mängden. Människor som är flerspråkiga är också ofta mer kreativ när det gäller att lösa problem och multitaska. Tror du inte oss? Läs då våra artiklar som belyser varför en investering av dina språkkunskaper är det bästa du kan göra för din karriär samt om de språk som tar din karriär till nästa nivå.

Listan över fördelar med en flerspråkig arbetskraft slutar aldrig växa. Fler företag än någonsin söker aktivt efter människor som är flytande i ett annat språk. Att ta sig tiden till att investera i att lära sig ett nytt språk gör dig till en bättre kandidat för företag med internationella kunder eller resemöjligheter. Det är också ett bevis på din vilja att jobba hårt för att uppnå något stort

Du kan utveckla de språkkunskaper du behöver under ett studieprogram utomlands. En av de mest fantastiska sakerna med detta är att du både kan addera både studier utomlands samt nya språkkunskaper på ditt CV. Win-win; en rolig och minnesvärd tid utomlands och ett förbättrat CV.

3. Glöm inte dina intressen

Alla färdigheter kanske inte anses vara relevanta för ditt nya jobb, men det betyder inte att de inte förtjänar en plats på ditt CV. Lämna lite plats längst ned på sidan för att berätta kort om dina intressen. Det kommer att förbättra ditt CV och hjälpa din framtida arbetsgivare att lära känna dig på riktigt.

Berätta om att du har dykcertifikat med passion för det marina bevarandet eller låt din framtida arbetsgivare veta att du volontärarbetar på fritiden så att din personlighet kommuniceras på pappret. Om du är en ivrig löpare, en del av en triatlonklubb eller att älska att tillbringa helgerna på cykelsadeln – nämn det! Kanske finns människor i ditt framtida team som också älskar dessa saker. Det handlar om att vara öppen och ärlig så att du får möjligheten att vara en del av ett team som passar dig och din personlighet.

4. Jag, jag, jag

Allt handlar inte om dig… Eller, jo – det gör det faktiskt, men du bör inte starta varje mening med ”Jag”. Variera dina formuleringar så att din framtida arbetsgivare finner ditt CV intressant och kreativt. Byt plats på meningar som börjar med meningar såsom ”Jag kan prata franska” och ”Jag studerade utomlands” till ”Under min utbytestermin i Paris utvecklade jag mina språkkunskaper och jag är idag flytande i franska”.

5. När du är klar – be någon att korrläsa

Oavsett om du frågar en förälder, ett äldre syskon, en lärare eller en granne är det viktigt att någon som känner dig läser igenom ditt CV innan du skickar in det. Först och främst kommer de att kunna hjälpa dig att urskilja eventuella stavfel eller grammatiska fel. De kommer dessutom kunna påminna dig om viktiga saker som du kan ha glömt att nämna.

Att prata om sig själv inför andra må kännas onaturligt (och kanske till och med pinsamt). Men, dessa personer känner dig så pass väl att de kommer ihåg det stora eventet du anordnade för flera år sedan eller den kurs du läste i skolan – vilket kan förbättra ditt CV ytterligare.

Förbättra ditt CV utomlands med EFMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig