GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Tillbaka till skolan: tips som gör det mindre smärtsamt

Tillbaka till skolan: tips som gör det mindre smärtsamt

Idag är det många som ställer sig frågan varför dem ens behöver gå till skolan eller till universitetet när det mesta går att ta reda på genom Google. Behöver du ta reda på när första människan landade på månen? Ja, då kan du Googla fram det. Kanske sitter du med ett klurigt mattetal? Ja, men då kan du ta fram miniräknaren på din mobil och snabbt har du svaret framför dig, utan en större insats.

Ja, även fast mycket information går att hitta på internet handlar skolan och universitetet om så mycket mer än att lösa ekvationer eller memorera fakta till ett prov. Det du lär dig i klassrummet skiljer sig från den information du kan hitta på internet och den största skillnaden (enligt oss) är framförallt den personliga kontakten. När du sitter hemma framför datorn är du oftast själv, men det är ju i skolan du hittar dina vänner. Vänner  som du i framtiden kanske kommer att jobba med och vänner som då blir dina kollegor.

Men vi vet att det kan vara tufft att komma tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov. För att göra det lättare för alla, har vi tagit fram 10 sätt att göra skolstarten lite lättare.

1. Hitta tillbaka till dina rutiner igen

Att gå och lägga sig klockan 2 på natten och höra väckarklockan  ringa vid 6.45 på morgonen är inte optimalt. Börja därför gå och lägga dig i tid redan en vecka innan skolan börjar. Detta är ett betydligt mer effektivare sätt att vänja sig vid att kliva upp tidigt än att börja dagen med 10 koppar kaffe.

2. Gör en att-göra-lista

Gör en lista på allt du behöver göra och köpa innan skolan början. På så sätt känner du dig mer förberedd att taklas med nya utmaningar.

3. Gör dig redo kvällen innan

Om du är lite som jag, spenderar du säkert halva morgonen med att fundera ut vad du ska ha på dig. Men välj istället dina kläder och packa din väska redan kvällen innan. På så sätt kommer du spara tid och kanske hinner du till med snooza den där extra gången eller? #winning

4. Ät en ordentlig frukost

Ät en bra frukost, varje dag! Det kommer att ge dig energi att orka av hela dagen i skolan. Kom ihåg, din hjärna behöver bränsle för att fungera precis som en bil behöver bensin för att rulla.

5. Planera hur du ska ta dig till skolan

Kanske kör du bil, cyklar, åker buss eller åker tåg? Oavsett, se till att du planerar hur du ska ta dig från punkt A till punkt B. Detta minskar risken att du kommer komma försent. Glöm heller inte att ta med dig allt du behöver under dagen, och glöm inte att ha allting fullladdat! Det finns inget värre än när telefonen blir urladdad påvägen till skolan, eller att du på vägen inser att du har glömt dina hörlurar hemma.

6. Var vän med dina lärare

Med detta menar jag såklart inte att du alltid ska sitta längst fram i klassrummet och ha med dig ett äpple till läraren. Men gör ett bra intryck, skolka inte, lämna in alla uppgifter i tid och försök att alltid komma i tid. På så sätt kommer lärarna att respektera dig och det lönar sig alltid i det lång loppet! Du kasnke kan få extra hjälp om du behöver det och få inlämningen av uppsatsen uppskjuten en extra dag den där gången när du bara inte hinner lämna in den i tid.

7. Skaffa vänner

Ha alltid kvar dina gamla vänner, men var inte rädd för att skaffa nya. Gå på skolevent och andra skolrelaterade möten där du har chans att träffa nya vänner. Ett annat tips är också att skaffa en läxlärare och andra äldre vänner som kan ge dig tips och råd för hur du ska lyckas i skolan.Vänner, är som jag sa förut, det som gör skolan och universitetet speciellt!

8. Håll din budget!

Glöm inte bort att du är en student! Du får se till att inte gå loss i kafeterian det första du gör när du kommer tillbaka till skolan eller spenerar alla pengarna under helgerna med kompisar. Gör en budget, och håll fast vid den.

9. Sätt upp personliga mål

Skriv ner dina personliga mål med terminen så som vilka betyg du vill få eller vad du vill utveckla. Utmana dig själv på så många sätt du kan och fall inte för grupptryck. Är det dina vänner du omger dig med kommer dem att respektera dig för den du är!

10. Ha kul!

Se varje dag som ett unikt tillfälle att lära dig något nytt. Tänk att du är priviligerad att få vara där du är idag. Lär dig nya saker, berätta för andra vad du har lärt dig och ha roligt!

Hitta tillbaka till skolbänken med oss! Lär dig ett språk utomlands!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig